Temat: Problem z pendrive NTFS

Posiadam router TP-Link TL-WR1043N, wgrałem na niego Gargoyle i zrobiłem z nim prawie wszystko, co się tylko da smile Mam pendrive z trzema partycjami: extroot (ext 3), ram (linux swap) i na pliki (FAT32). Do tego MiniDLNA, torrenty, OpenVPN i udostępnianie partycji FAT32 jako CIFS (aby mogła być zmapowana w "Mój komputer"). SWAP i extroot montuje mi fstab (czyli ten plugin, który trzeba doinstalować) natomiast FAT32 montuje mi plugin-gargoyle-usb-storage (ten zintegrowany z systemem). Dzięki temu mam i extroota i możliwość konfiguracji udostępniania pendrive w gui. Plugin do DLNA i torrentów jest uruchamiany z opóźnieniem, tak jak zalecała instrukcja. Mój problem polega na tym, że nie mogłem popierać plików (poprzez sieć torrent na pendrive) większych niż 4 GB - bo FAT32 takich nie obsługuje. Rozwiązanie proste - przekonwertować FAT32 na NTFS. Tak zrobiłem, pendrive był teraz wykrywany pod inną nazwą więc musiałem przekonfigurować torrenty i MiniDLNA, jednakże nagle wielkość mojej partycji liczyła ok. 14 mb! A pobierając torrenty zapychało się połowę SWAPa. Po restarcie routera na chwilę w "Mój komputer" pokazywała się dobra wielkość, ale po chwili zmieniała się na tą złą. Nie mam pojęcia, co jest nie tak. Grzebałem wszędzie, gdzie się da, przeszukałem chyba cały Internet w poszukiwaniu rozwiązania - bezskutecznie, dlatego proszę Was o pomoc. Macie jakieś sugestie? Bo to nie możliwe, aby nie szło podłączyć partycji NTFS smile

2 (edytowany przez build000 2013-11-02 17:00:35)

Odp: Problem z pendrive NTFS

Pomijając już fakt czy konwersja odbyła się w sposób prawidłowy i/lub czy masz wszystko prawidłowo skonfigurowane - korzystając z systemu opartego, jak by nie patrzeć na GNU Linux, po prostu musisz się przyzwyczaić, że linux najbardziej lubi partycje dla niego natywne i to na nie istnieje głównie optymalizacja całego systemu - krótko mówiąc, najpierw zapomnij o FAT32 i NTFS i jak Wielki Pingwin przykazał, strzel ext2/ext3/ext4/i.t.d. na tej partycji, na której masz obecnie NTFS - to tak zupełnie na początek.
Windows również poprzez sambę będzie widział tą partycję, nie wspominając już o ftp.
Tak w ogóle jeżeli to tylko pendrive, to jedyny słuszny i rozsądny wybór (szczególnie pod torrenty ; generalnie idea torrentów z wykorzystaniem nośnika pamięci masowej w postaci pendrive sama w sobie jest już mylna i nietrafiona) to ext2.
Trzeba się po prostu zdecydować albo pozorna wygoda - albo stabilność i powtarzalność parametrów w czasie - nie wspominając o szybszym zużyciu (jeżeli ma już być ów pendrive), szczególnie przy ntfs (jakiekolwiek sterowniki w linux, nawet komercyjne od Paragona, do tego systemu plików są i zawsze były słabe, niestabilne, i.t.d.).
Gdy już nawet pokonasz barierę nośnika pamięci masowej, systemu plików i tak na koniec zostaje wąskie gardło - łącze pomiędzy owym nośnikiem pamięci masowej a routerem - czyli USB - samo w sobie narzuca spore ograniczenia jeżeli chodzi o wydajność i prędkość transferu. Idea torrentów z czymś podpiętym przez USB samo w sobie jest porażką - ani torrenty nie działają tak jak powinny (UL/DL, niewystarczająca ilość RAM, odpowiednia ilość wątków, i.t.d.) ani jednocześnie system nie jest wystarczająco stabilny by obsłużyć podstawowe zadania routera (spore zużycie mocy CPU, zajętość RAM na torrenty pozbawia mocy maszynę na jej podstawowe zadania - przeciętny router, bo takim jest 1043, to nie komputer ani NAS).

3

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=89917#p89917 przerabiam to samo tylko, że z dyskiem przenośnym.

TL-WDR3600 Gargoyle PL by obsy

4 (edytowany przez paulomac 2013-11-03 13:31:09)

Format na ext3 nic nie dał - efekt jest taki sam jak z NTFS.

EDIT:
po wpisaniu blkid w putty otrzymuję takie coś:
/dev/mtdblock2: TYPE="squashfs"
/dev/sda1: LABEL="PENDRIVE" UUID="f7864cfc-f5d7-ce01-2002-48fcf5d7ce01" SEC_TYPE="ext2" TYPE="ext3"
/dev/sda2: UUID="aa3b5669-613d-4f7f-bcef-4134569c8aed" TYPE="swap"
/dev/sda3: UUID="38ffc794-a4bb-ce01-10f7-c494a4bbce01" TYPE="ext4"

5 (edytowany przez build000 2013-11-03 14:40:50)

To teraz czas na audyt wszelkiej konfiguracji z tym związanej...
Poza tym tak dodatkowo wyłącz router i podłącz tego pena pod jakiegoś linucha (może być LiveCD) i wykonaj fsck na partycjach ext3, ext4 z opcjami -fcvy, czyli w Twoim przypadku /dev/sda1 i /dev/sda3 - potem po ponownym podłączeniu do routera i wystartowaniu audyt konfy z poziomu routera.