1 (edytowany przez wiesmac 2013-10-10 10:20:08)

Temat: Router jako switch + AP

Wiem że moje pytanie bezpośrednio nie dotyczy Gargoyle,ale może ktoś mi pomoże w odpowiedzi.

Otóż obecnie próbuje wykonać konfigurację urządzeń tj: Router z internetem 1043 rozsyła internet w jednym lokalu, następnie do niego ma być podłączony przewodowo  roter np.TP-LINK 543G lub 740N który jest ustawiony jako switch z AP - switch z AP wysyła iNternet do drugiego odległego punktu po Wi-Fi na router 741n - który odbiera i wysyła sygnał lokalnie WiFi.

Moje pytanie dlaczego mimio przekierowania portów w routerze 1043 nie mogę wejść zdalnie z innego miejsca polski na (ustawiony jako) switch z AP, TPLINK543g czy też TPLINK740n.
Na routery 1043 i ten ostatni w schemacie czyli 741 mogę bez problemu wejść i administrować bez problemu z innego miejsca polski.

Przecież switch z AP 740n czy też 543g są podłączone na lanie i bez problemu powinny mnie puścić ?
(Przekierowanie wygląda następującą w 1043 (zakres DHCP to 110-199)od strony WAN port 81 przekierowuje na ip routera 543g lub ew 740n 192.168.105.99 na  port 80 
Oczywiście po LAN-ie wszystko śmiga bez problemu.

Dzięki za ew odpowiedzi

2

Odp: Router jako switch + AP

Tak, powinieneś się móc dostać, jak na każde inne urządzenie w sieci lan.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

też tak właśnie myślałem ,
ale nie mogę się dostać i nie wiem dlaczego coś mi blokuje,
jeżeli ze switcha zrobię router gdzie przewód sieciowy jest podłączony na WAN na 543g lub 740n wchodzę bez problemu

no ty chyba zostaje mi zrobić router za routerem i routerem smile

4

a czy jest możliwość przetestowania w jakiś sposób dlaczego mnie nie przekierowuje ?
router 1043.
Router 1043 i 740 jest na grargoyle

5

tcpdump i zobacz czy pakiety w ogóle idą.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.