Temat: Co warto zaktualizowac z X-wrt, prosze wszystkich o wypowiedzi ?
Witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym tutaj obudzić trochę pozostałych forumowiczów ![]()
Piszcie w tym poscie, o ciekawych rozszerzeniach Openwrt, ktorych uzywacie-ktore sami zaimplementowaliscie, badz skorzystaliscie z gotowych rozwiazan opisanych w internecie.
Na poczatek :
1. Jakich programow uzywacie (niestandardowo wbudowanych w OpenWrt), ktore dzialaja stabilnie, a ktore nie?
2. Co warto instalowac, a czego nalezy sie wystrzegac, bo np uwali na system, badz sprawi,ze zacznie dzialac niestabilnie ?
Ostatnio doswiadczylem przykrej sytuacji (system dzialal niestabilnie, pamiec znikala itp.)
Ja uzywam w duzym skrocie OpenWrt White Russian 0.9 + X-wrt latest+PL +ctorrent (rozwiazanie Cezarego)
Posiadam modem 3G Icon Globesurfer USB+pendrive 512MB (200 MB swap +300 Mb na dane)
Dodatkowe pakiety screen, fdisk (wyswietla mi jakie bledy-nie wyswietla poprawnych partycji)
e2fsprogs (ktos ma dla reiser fs-fsck ?)
teraz kombinuje, by w jakis ciekawy sposob zaprzac wgeta do pracy by sciagal mi WWW i FTP
slabo znam sie na skryptach shella, ale moze dzieki temu czego sie naucze.
3. Zastanawiam sie co w OpenWrt warto zaaktualizowac z X-wrt ?
Oto lista (te z "*" zaaktualizowalem, tych z "-" raczej instalujcie z uwaga, bo nie wiem czy to nie one wprowadzily zamieszanie do mojego systemu, moze sie myle ?? - piszcie
)
-base-files_10_mipsel.ipk
-busybox_1.4.2-1_mipsel.ipk
dropbear_0.49-1_mipsel.ipk
*iptables_1.3.3-3_mipsel.ipk
iwlib_29.pre10-1_mipsel.ipk
kmod-wlcompat_2.4.30-brcm-5_mipsel.ipk
libncurses_5.2-9_mipsel.ipk
uclibc_0.9.27-10_mipsel.ipk
*webif_0.3-9_mipsel.ipk
wificonf_7_mipsel.ipk
wireless-tools_29.pre10-1_mipsel.ipk
czy dropbear nowszy (z X-wrt) jest bezpieczniejszy ?
ogolnie co z tej lity uaktualnic ?
PS. polecam zainstatlowac ipkg-upgrade-fix z repozytorium z X-wrt (ipkg install ipkg-upgrade-fix).
Uchroni nas to przed nieszczesnym przypadkiem, czesto niepozadanym przypadkiem, po wydaniu 'ipkg upgrade'.
A jak chcemy sprawdzic jakie pakiety, sa dostepne, to najprosciej jest wydac :
ipkg upgrade -test.
piszcie ![]()