Temat: Co warto zaktualizowac z X-wrt, prosze wszystkich o wypowiedzi ?

Witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym tutaj obudzić trochę pozostałych forumowiczów smile

Piszcie w tym poscie, o ciekawych rozszerzeniach Openwrt, ktorych uzywacie-ktore sami zaimplementowaliscie, badz skorzystaliscie z gotowych rozwiazan opisanych w internecie.

Na poczatek :
1. Jakich programow uzywacie (niestandardowo wbudowanych w OpenWrt), ktore dzialaja stabilnie, a ktore nie?
2. Co warto instalowac, a czego nalezy sie wystrzegac, bo np uwali na system, badz sprawi,ze zacznie dzialac niestabilnie ?

Ostatnio doswiadczylem przykrej sytuacji (system dzialal niestabilnie, pamiec znikala itp.)

Ja uzywam w duzym skrocie OpenWrt White Russian 0.9 + X-wrt latest+PL +ctorrent  (rozwiazanie Cezarego)
Posiadam modem 3G Icon Globesurfer USB+pendrive 512MB (200 MB swap +300 Mb na dane)
Dodatkowe pakiety screen, fdisk (wyswietla mi jakie bledy-nie wyswietla poprawnych partycji)
e2fsprogs (ktos ma dla reiser fs-fsck ?)

teraz kombinuje, by w jakis ciekawy sposob zaprzac wgeta do pracy by sciagal mi WWW i FTP
slabo znam sie na skryptach shella, ale moze dzieki temu czego sie naucze.

3. Zastanawiam sie co w OpenWrt warto zaaktualizowac z X-wrt ?

Oto lista (te z "*" zaaktualizowalem, tych z "-" raczej instalujcie z uwaga, bo nie wiem czy to nie one wprowadzily zamieszanie do mojego systemu, moze sie myle ?? - piszcie smile )

-base-files_10_mipsel.ipk
-busybox_1.4.2-1_mipsel.ipk
dropbear_0.49-1_mipsel.ipk
*iptables_1.3.3-3_mipsel.ipk
iwlib_29.pre10-1_mipsel.ipk
kmod-wlcompat_2.4.30-brcm-5_mipsel.ipk
libncurses_5.2-9_mipsel.ipk
uclibc_0.9.27-10_mipsel.ipk
*webif_0.3-9_mipsel.ipk
wificonf_7_mipsel.ipk
wireless-tools_29.pre10-1_mipsel.ipk

czy dropbear nowszy (z X-wrt)  jest bezpieczniejszy ?
ogolnie co z tej lity uaktualnic ?

PS. polecam zainstatlowac ipkg-upgrade-fix z repozytorium z X-wrt (ipkg install ipkg-upgrade-fix).
Uchroni nas to przed nieszczesnym przypadkiem, czesto niepozadanym przypadkiem, po wydaniu 'ipkg upgrade'.

A jak chcemy sprawdzic jakie pakiety, sa dostepne, to najprosciej jest wydac :

ipkg upgrade -test.

piszcie smile

2

Odp: Co warto zaktualizowac z X-wrt, prosze wszystkich o wypowiedzi ?

Tak swoją drogą to zamiast aktualizować po prostu przeflaszuj firmware które jest na stronie x-wrt. Zawiera już te updaejty, a Ty nie stracisz cennego  miejsca we flashu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez firefox 2007-08-05 18:11:26)

Znaczy, ze jak robie ipkg update, to stare pliki i tak zostana  w katalogu /rom ?
wracajas do firmware

co polecasz latest (daily builds) ? - raczej wg mniei moga byc niestabilne, moze nie ?

http://downloads.x-wrt.org/xwrt/firmwar … uashfs.trx

czy moze 2.75 milestone

czy lepiej 3rc1 milestone

jakiej uzywasz osobiscie wersji Openwrt??

jaka jest dla mnie najlepsza default,ppoe, pptp ?

z tego co wiem, to ppoe to chyba do DSL, a pptp, nawet nie bardzo wiem do czego.

Ja bym chyba byl za 3rc1 milestone-default, ale moze to nie najlepszy wybor ?

czy po przefleszowaniu z white russian 0.9 moge nie czyscic nvramu ?

4

Tak, to co jest we flash jest przecież read-only (squashfs) i mimo że zrobisz upgrade to stare pliki i tak pozostają. Musiał być fleshować jffs, ale to nie jest polecana metoda.

Do openwrt (0.9) jest jedna stabilna wersja webif^2(i jest to chyba właśnie 2.75). Inne buildy to po prostu to co jest aktualnie rozwijane. i ulepszane.
Dla Ciebie jest default, innych rzeczy nie uzywasz. A jeszcze lepiej ściągnij sobie imagebuildera i zrób sobie własny obraz z tym co chcesz w środku.

Ja używam - powiedzmy-że-0.9. Tzn. własnej wersji whiterussian, przekompilowanej z svn z paroma pakietami które są mi potrzebne.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Ja osobisie na milestone 3rc1 mialem dziwne problemy z ppp0e - jak sie polaczyl to bylo git, ale czasami przez 15min nie potrafil ruszyc modemu. Nie wiem moze to kwestia hardware'u ale na 2.75 lykal go po kilku sekunach.