26

Odp: uboot ,WAŻNA informacja dla WDR4300/3600, koniec z kabelkami i cegłami

pepe2k napisał/a:

Tak, w najnowszym wydaniu firmware dla WDR4300 (TL-WDR4300_V1_130617) jest prosty tryb ratunkowy wykorzystujący TFTP, poniżej boot log. Żeby uruchomić ten tryb trzeba przytrzymać przycisk WPS/Reset podczas uruchamiania. Adresy IP i nazwę pliku można znaleźć poniżej.

No i super, teraz przynajmniej o WDR4300 jestem spokojniejszy, smile ta cała ekwilibrystyka z softem po rosyjsku się okazała się zbędna.
Ale ci z WDR3600 dla spokojności będą musieli wgrać ten rosyjski z ubootem antycegła a następnie docelowy bez uboot.

27

Kontynuacja tematu na forum OpenRouter: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … mp;p=30989.

28

pepe2k napisał/a:

W źródłach było od dawna, nie tylko dla tej platformy ale dla wszystkich TP-Linków. Najwyraźniej w końcu doprowadzili to do działania i puścili w świat. Szkoda tylko, że nie aktualizują źródeł w swoim centrum GPL.

To ja się podepnę pod temat,
skoro "W źródłach było od dawna, (...) dla wszystkich TP-Linków",
czy ktoś ma wiedzę czy inne uboot'y TP-Linków obsługują "tryb antycegła"
dla pozostałych modeli, choćby dla leciwego TL-WR1043ND ?

Pozdrawiam!

TP-Link TL-WDR4300 v1, Reboot (17.01-SNAPSHOT, r3876-efb6ca1)

29

Na rosyjskiej stronie jest tez nowy uboot dla mr3420

30

Trzeba wgrać najnowszą wersję OFW z U-Bootem, najlepiej nie starszą niż z okolic maja tego roku i przekonać się samemu. Problem jest taki, że TP-Link nie aktualizuje swoich źródeł dla urządzeń, a jak już to robi to bardzo rzadko. Stąd, ciężko stwierdzić, które urządzenia mogą to już mieć na podstawie kodu.

Wklejałem kod dla WR710N(EU) v1 na forum OpenRouter, który ma tę funkcjonalność (w dodatku bezczelnie chyba skopiowaną z innego modelu), ale... w żadnym OFW dla tego modelu tego nie ma.

31

Niedawno na naszej polskiej zaktualizowali dla MR3040v1, ale tam nie ma bootloadera. Na ogólnym portalu tp-linka nie ma innych wersji dla WDR3600, za to na rosyjskiej jest (i soft jest po rosyjsku), więc ciekawe czy nie jest to ich (rosyjskiego oddziału) inicjatywa bazując na  źródłach od tp-linka.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

32 (edytowany przez pepe2k 2013-09-20 08:50:27)

Cezary napisał/a:

Niedawno na naszej polskiej zaktualizowali dla MR3040v1, ale tam nie ma bootloadera. Na ogólnym portalu tp-linka nie ma innych wersji dla WDR3600, za to na rosyjskiej jest (i soft jest po rosyjsku), więc ciekawe czy nie jest to ich (rosyjskiego oddziału) inicjatywa bazując na  źródłach od tp-linka.

Tego się chyba nigdy nie dowiemy, bo źródła w centrum GPL TP-Linka to jakiś totalny miszmasz. Poza tym, skoro to tylko inicjatywa rosyjskiego oddziału, to skąd kod w źródłach dla WR710N(EU) v1, którego u nich nie ma i działający tryb w najnowszym OFW dla TL-WDR4300 u nas? I dlaczego polski oddział TP-Linka nie wspomniał o tej funkcjonalności na liście zmian przy okazji publikacji ostatniej wersji - czyżby nie byli tego w ogóle świadomi? Może trzeba się po prostu z nimi skontaktować i zapytać? smile

33 (edytowany przez pasza 2013-09-20 13:37:26)

Sprawa wygląda tak że jedynie chyba w EU Rosjanie mają inne softy i z własnym językiem.

W Europie wszędzie te same firmware EN i ten samiusieńki opis.
Czy PL,IT,DE zawsze to samiusieńko zmieniają się tylko litery krajów w linkach.
http://www.tp-link.com.de/support/downl … n=V1#tbl_j
http://www.tp-link.it/support/download/ … n=V1#tbl_j
http://www.tp-link.com.pl/support/downl … n=V1#tbl_j
http://www.tp-link.fr/support/download/ … n=V1#tbl_j

A oni mają inne wersje inne daty i opisy, mało tego jeszcze w swym języku opisy i firmware.
Przykład MR3020 czy WR841nd , leżą inne softy i opisy
http://www.tp-linkru.com/support/downlo … n=V1#tbl_j

Ps. jest uboot antyceła do TL-MR3420 V2
http://www.tp-linkru.com/support/downlo … n=V2#tbl_j

34 (edytowany przez jarek7714 2013-09-20 19:45:16)

Nie mam stosownej wiedzy ale ostawiam że to inicjatywa i praca rosyjskiego oddziału. Nie od dziś wiadomo że Rosjanie po Chińczykach są najsilniejsi w społeczności Open Source a w naszej bliższej części świata są absolutnym nr 1 ( "tęgie głowy i otwarte umysły" muszą na co dzień z czegoś żyć-Ruscy mają gest i potrafią docenić pracę nie materialną). smile

35 (edytowany przez marczelo 2013-09-20 20:08:35)

Witam Potwierdzam ze śmiga ale mam problem chyba u mnie tylko występuje. U-Boot mój był 2012 8 Maj  teraz mam 2013 17 maj i co się u mnie okazało ? Wan nie odpowiada i nie mam internetu moje pytanie ma ktoś obraz ze starym u=boot=em do WDR3600 ? Wersji 2012 Maj ?

Lub jak odblokować teraz Wan

Tak ten sposób śmiga ale szybciej jest przez tpl  to moja uwaga

Pozdrawiam

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

36 (edytowany przez pasza 2013-09-21 08:45:13)

marczelo napisał/a:

Witam Potwierdzam ze śmiga ale mam problem chyba u mnie tylko występuje. U-Boot mój był 2012 8 Maj  teraz mam 2013 17 maj i co się u mnie okazało ? Wan nie odpowiada i nie mam internetu moje pytanie ma ktoś obraz ze starym u=boot=em do WDR3600 ? Wersji 2012 Maj ?

Lub jak odblokować teraz Wan

Tak ten sposób śmiga ale szybciej jest przez tpl  to moja uwaga

Pozdrawiam

Z tego co widzę to nie ma wersji z ubootem na wdr3600.
jarek7714 chyba ma uboota  antycegła w WDR3600 i wszystko mu śmiga, zrestartuj router.

Myśl logicznie zanim napiszesz, na kabelku ty musisz wykonać te same czynności , a oprócz tego ,odłączyć router z zasilania i kabli ,rozebrać go , podłączyć kabelki do usb i rutera,podłączy zasilanie ,zatrzymać start wydawać komendy w bootloaderze itd.

Więc ty nawet nie zdążysz odkręcić 1 śrubki kiedy inny już będzie miał sprawny system , nie dość że będzie to trwało XX razy szybciej, to jeszcze teraz musisz go znów poskładać odpiąć kabelki i zasilanie, położyć go w swe miejsce podłączyć kable  i zasilanie itd.
Ile to będzie dłużej trwało 30x  czy więcej?

A teraz sobie wyobraź że inne urządzanie w sieci komp/router/NAS ma adres ustawiony na 192.168.0.66 a w głównym katalogu TFTP leżą sobie odpowiednie firmware.
Nie robisz praktycznie nic bo samo się zrobi.

37

pasza napisał/a:

[
jarek7714 chyba ma uboota  antycegła w WDR3600 i wszystko mu śmiga, zrestartuj router.

Myśl logicznie zanim napiszesz...

Raz oczywiście że mam-trudno było nie skorzystać z informacji zawartych w Twoim poście-bo to bardzo przydatne udogodnienie (czasami nawet fabryczny soft może wyłożyć router a co dopiero jak się wgrywa alternatywy) a rosyjski język GUI przez kilka minut dla mnie nie straszny. Dwa działa mi WAN-podłączałem poprzez DHCP z Asusem WL-500gp v1. Trzy drugą część Twojej sugestii chyba będzie trudno wymusić na koledze @marczelo- sorki! Staram się mieć dystans i nie wchodzić w dyskusję-bo to na przykładzie @pepe2k wygląda jak "walka z wiatrakami"  smile .

38 (edytowany przez marczelo 2013-09-21 12:01:01)

Wiem to co napisałem to nie tryb awaryjny wiem ale kolega pisał mi jak to jest przez tpl więc napisałem jak ja to zrobiłem nie mylę pojedz pepek2. Tu mowa o trybie awaryjnym lepszy bo nie robisz nic, ale ja od czasu tpl mogę używać  ? Chyba to jest uzasadnienie tematu.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

39

Instrukcja i informacje w temacie ode mnie: http://www.tech-blog.pl/2013/09/21/rout … -w-u-boot/.

Poza WDR3600, WDR4300 tryb ten na pewno jest też w MR3020 i MR3220v2. Do innych modeli aktualnie nie mam dostępu i nie byłem w stanie tego sprawdzić, ale wydaje mi się, że wszystkie routery które otrzymały aktualizację z obrazem U-Boot na przestrzeni maja i czerwca tego roku, mają ten tryb. Oczywiście, rozchodzi się o aktualizacje dostępne na rosyjskojęzycznej stronie TP-Link.

40

OT: wywaliłem z wątku zbędne wg mnie posty. Naprawdę dziwię się że szkoda wam energii na pisane głupot - macie swoje mejle możecie na priv sobie dyskutować o swoich walorach intelektualnych.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

41

Cezary napisał/a:

OT: wywaliłem z wątku zbędne wg mnie posty. Naprawdę dziwię się że szkoda wam energii na pisane głupot - macie swoje mejle możecie na priv sobie dyskutować o swoich walorach intelektualnych.

Sam widzisz przecież co na forum wyprawia marczelo

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

42 (edytowany przez pasza 2013-09-22 15:24:38)

No to ja już wszystkie urządzenia sieciowe mam z ubootem antycegła
WDR4300, MR3020, WR841ND-V8  i modem router Vodafone Station.

MR3020v1 (w tym gówienku taki uboot to błogosławieństwo)
Fakt w Rosyjskim firmware TL-MR3020_V1_130507_RU  jest ten uboot i działa.
http://www.tp-linkru.com/support/downlo … n=V1#tbl_j
tftpd32 --> Log viewer (tak pokazuje w koło )
"Connection received from 192.168.0.86 on port 1029 [22/09 12:23:35.744]
Read request for file <mr3020v1_tp_recovery.bin>. Mode octet [22/09 12:23:35.744]
File <mr3020v1_tp_recovery.bin> : error 2 in system call CreateFile Nie można odnaleźć określonego pliku."

Nawet się pokusiłem  o wgranie firmware przez ten tryb i  okazuje się że jednak   "marczelo" miał sporo racji.
Szybkość 1766 bitów/s!!! a plik 3932160 bitów czyli powinno iść 37 minut !!!! i tyle szło masakra ,a teraz prześlij tym firmware 27MB  to cały dzień roboczy smile
Nie wiem jak to wygląda na kabelku czy z innymi urządzeniami gdzie oficjalnie odzyskiwanie TFTP jest WDR4300/3600 i TL-MR3420 V2.

WR841ND-V8 firmware TL-WR841ND_V8_130620_RU
http://www.tp-linkru.com/support/downlo … n=V8#tbl_j
tftpd32 --> Log viewer (tak pokazuje w koło )
"Connection received from 192.168.0.86 on port 2440 [22/09 14:33:38.220]
Read request for file <mr3420v2_tp_recovery.bin>. Mode octet [22/09 14:33:38.220]
File <mr3420v2_tp_recovery.bin> : error 2 in system call CreateFile Nie można odnaleźć określonego pliku."

Jak widać WR841ND-V8  ma  identycznego  uboota jak MR3420V2 , to prawie identyczny hardware.

43

Cezary napisał/a:

To jeszcze w tym wątku http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6957 przydało by się powycinać, bo mi już sił aby odpowiadać na  idiotyczne zaczepki brak.

44

pasza napisał/a:

Nawet się pokusiłem  o wgranie firmware przez ten tryb i  okazuje się że jednak   "marczelo" miał sporo racji.
Szybkość 1766 bitów/s!!! a plik 3932160 bitów czyli powinno iść 37 minut !!!! i tyle szło masakra ,a teraz prześlij tym firmware 27MB  to cały dzień roboczy smile
Nie wiem jak to wygląda na kabelku czy z innymi urządzeniami gdzie oficjalnie odzyskiwanie TFTP jest WDR4300/3600 i TL-MR3420 V2.

Przyczyn problemów z prędkością transferu szukajcie po stronie swojego serwera TFTP, kabla sieciowego, karty sieciowej, switcha itd. Na kilkanaście prób, które wczoraj wykonałem, właśnie na MR3020 z opisywaną tutaj wersją U-Boot, wgranie obrazu przez tryb recovery nigdy nie trwało dłużej niż 5-7 sekund. Czyli dokładnie tyle samo jak przy "ręcznym" wgrywaniu przez TFTP. Zresztą, wystarczy zajrzeć w źródła tego trybu (podawałem je tutaj: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … 89#p30989), żeby przekonać się o tym, że nie jest on niczym więcej jak po prostu programowym wywołaniem komendy "tftpboot", zweryfikowaniem nagłówka obrazu, skasowaniem FLASH i wgraniem danych.

pasza napisał/a:
Cezary napisał/a:

To jeszcze w tym wątku http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6957 przydało by się powycinać, bo mi już sił aby odpowiadać na  idiotyczne zaczepki brak.

pasza, przy każdym swoim poście masz zarówno opcję "Edytuj" jak i "Usuń". Jeżeli zacząłeś się wstydzić którejś ze swoich wypowiedzi, to ją po prostu skasuj.

45 (edytowany przez marczelo 2013-09-22 16:56:49)

Witam

pasza cieszę się ze przyznajesz mi rację bo wiem o czym tu napisałem, strasznie długo leci ten tryb awaryjny i tak to błogosławieństwo) Ze jest ten sposób. (Tryb awaryjny) , ale jeśli chodzi o samo wgrywanie przez  bootloader na pewno x razy szybciej jest. Ale trzeba rozbierać ruter i konwerter i kabelek podpiąć i tu trochę z tym schodzi, ale samo wgranie dużo szybciej , jest niż  poprzez (tryb awaryjny) A tpl. Nie  ma 37 minut czy jak u mnie ciut dłużej nie wiem czemu ale 70 minut u mnie było.

46

marczelo napisał/a:

pasza cieszę się ze przyznajesz mi rację bo wiem o czym tu napisałem, strasznie długo leci ten tryb awaryjny[...]

Doczytaj mój post, zaraz przed Twoim.

Ten tryb nie różni się praktycznie niczym od ręcznego wgrywania przez "tftpboot". To jest programowe wywołanie tej komendy! Trwa dokładnie tyle samo... u mnie 5-7 sekund w przypadku routerów z 4 MB FLASH i trochę więcej dla modeli z 8 MB FLASH. Jak u Ciebie trwa tak cholernie długo, to znaczy że masz jakiś problem z konfiguracją, siecią itp... odpal Wiresharka, podejrzyj sobie transmisję, zmień serwer TFTP, podłącza kabel do routera przed uruchomieniem tego trybu itp., itd.

Ten tryb nie ma problemu z prędkością przesyłania danych!

47 (edytowany przez marczelo 2013-09-22 16:25:14)

Pepek2 sorry ale widzę ze kolega pasza też ma dość  przykład tu

Pepe2 ty się nad sobą lepiej zastanów bo to że win8 jak reszta  popularnego syfu raportuje do  CIA jest już jest powszechnie wiadome.

Ale mniejsza z tym: to tylkoopewnwrt  którego można szybko sprawdzić .
Ale nie , ty już jak zawsze szukasz dziury w całym , po jakie licho twe idiotyczne wpisy? szukasz zaczepki,nudzi ci się , głupi jesteś, z propagandy , czy co ci dolega?

I jak zapewne wielu tak sądzi ale o tym nie pisze wreszcie kolega myśli podobnie jak ja

pasza Gratuluję odwagi ktoś misi wreszcie mu napisać ze rozbujał się kolega pepk2 i ma się za Boga

Pozdrawiam serdecznie

48

No proszę, kółko wzajemnej adoracji smile

49 (edytowany przez marczelo 2013-09-22 16:47:34)

Pepek2

Nie to nie tak po prostu widzę ze nie jestem, sam  na tym forum co myśli podobnie.

Ale ten opis super opisany czysty polski i najważniejsze pisany ze zrozumieniem tu link http://www.tech-blog.pl/2013/09/21/rout … -w-u-boot/

No i widzę ze wiedzę  o komputerach masz nie mała Myślałem ze gorzej u ciebie i jesteś dobry w ruterach a poza tym noga. Ale nie ważne ja zakopuję nie porozumienia i rękę na zgodę podaje a ty ? Koniec kłótni na tym forum bo nie o to tu chodzi.

50 (edytowany przez pasza 2013-09-22 17:01:13)

marczelo napisał/a:

Pepek2

Nie to nie tak po prostu widzę ze nie jestem, sam  na tym forum co myśli podobnie.

Tu nie chodzi tu   o to że podobnie tylko o to ja  zaobserwowałem.
Ale chyba tu coś nie zgadza, idzie za długo, może pełniłem błąd że ten się 20 min dopraszał o ten plik a ja nagle go tam wrzuciłem

Nie wiem, jak pisałem nie robiłem tego wcześniej ani po kabelku ani przez sieć, ale na zdrowy rozum nie może to iść wolniej od kabelka, czyli coś jest nie tak.