51

Odp: 2 byczki w firmware :)

Cezary napisał/a:

@mlb: nie ma Xeye w domyślnych obrazach. Jak zrobiłeś upgrade i skórkę zgubiłeś.

Zgadza się, ale tą skórkę też ponownie zainstalowałem. Mogę ją wybrać w menu Motywy, zmiana działa poprawnie - do czasu restartu routera. Wyżej podałem błędną informację - po restarcie skórka jednak ustawia się na "default".

kilka urządzeń z Mikrotik i OpenWRT

52

A czasami nie instalujesz jej na podłączonym usb? Nie wybrałeś źródła dodatków na usb?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53 (edytowany przez mlb 2013-08-19 13:05:31)

Ano wybrałem smile
Czyli skórką ładuje przed podmontowaniem karty pamięci?

kilka urządzeń z Mikrotik i OpenWRT

54

Więc tu masz problem. Przy starcie usb może jeszcze nie być dostępne, skrypty startowe to sprawdzają i jak nie ma na starcie dostępnego motywu to przywracają domyślny, po to żebyś bez motywu nie został.

Więc zainstaluj we flash.

55

build000 napisał/a:

Ja też pozwolę sobie zapytać Cezarego apropo's MAC na WLAN - czy udało Ci się już dokonać symulacji błędu - sytuację zmiany MAC na WIFI z podwójnym radiem i zachowanie/reakcję/funkcjonalność/i.t.d. się pod tym kątem gargoyle ?

Z czym masz właściwie problem? 3600, radio włączone, mam na obu (2.4 i 5) zmieniony mac adres na inny  i oba radia działają. Jaki masz błąd?

56 (edytowany przez build000 2013-08-19 14:21:55)

Już Ci to opisywałem 2-krotnie - rozjeżdża się "Konfiguracja podstawowa" i już nie reaguje na nic ta zakładka i w /etc/config/wireless jakieś dziwne info o wielu nie istniejących urządzeniach WIFI wyskakuje. Pomaga jedynie przywrócenie oryginalnych ustawień tego pliku, restart urządzenia i ustawienia radia na nowo z automatycznie wykrytymi adresami MAC na interfejsach WIFI.
Router to WNDR3800 tak przy okazji.

57

Nie, nic się nie rozjeżdża, nie ma info o wielu interfejsach itd.

58

Zresztą patrz:

root@Gargoyle:~# ifconfig wlan0
wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:11:22:33:44:55  
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

root@Gargoyle:~# ifconfig wlan1
wlan1     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:11:22:33:44:56  
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

root@Gargoyle:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type=mac80211
wireless.radio0.hwmode=11ng
wireless.radio0.macaddr=64:70:02:ba:18:5d
wireless.radio0.htmode=HT20
wireless.radio0.ht_capab=LDPC SHORT-GI-20 SHORT-GI-40 TX-STBC RX-STBC1 DSSS_CCK-40
wireless.radio0.noscan=1
wireless.radio0.channel=1
wireless.radio1=wifi-device
wireless.radio1.type=mac80211
wireless.radio1.channel=36
wireless.radio1.hwmode=11na
wireless.radio1.macaddr=64:70:02:ba:18:5e
wireless.radio1.htmode=HT20
wireless.radio1.ht_capab=LDPC SHORT-GI-20 SHORT-GI-40 TX-STBC RX-STBC1 DSSS_CCK-40
wireless.radio1.noscan=1
wireless.ap_g=wifi-iface
wireless.ap_g.device=radio0
wireless.ap_g.mode=ap
wireless.ap_g.network=lan
wireless.ap_g.ssid=Gargoyle
wireless.ap_g.encryption=none
wireless.ap_g.macaddr=00:11:22:33:44:55
wireless.ap_a=wifi-iface
wireless.ap_a.device=radio1
wireless.ap_a.mode=ap
wireless.ap_a.network=lan
wireless.ap_a.ssid=Gargoyle
wireless.ap_a.encryption=none
wireless.ap_a.macaddr=00:11:22:33:44:56

https://dl.dropboxusercontent.com/u/60469886/Gargoyle%20Router%20Management%20Utility.png

59

No u mnie się rozjeżdża - nie ma znaczenia jaki build - teraz nie mogę ryzykować błędnego działania bo mi domena zniknie i będę musiał czekać ze 2 dni na przekierowanie na nowe IP (jak wiesz ten ptaszek nadal jest odhaczony i nie mogę go zafiksować - przy WAN) - rozjechanie tej konfiguracji zawsze skutkuje zmianą MAC na WAN przy okazji - mam też zmienione MAC na LAN - na WAN i LAN wchodza tam jakoś - ale na WIFI od razu bryndza. Może po prostu w tym routerze to nie zadziała.

60

A może coś źle robię cały czas - jakich komend użyłeś by zmienić MAC do WIFI na tym routerze ? (Tak dla upewnienia pytam) Tych z poradnika na Twoim portalu ? Czy mógł byś przytoczyć ?

61

uci set wireless.@wifi-iface[0].macaddr=00:11:22:33:44:55
uci set wireless.@wifi-iface[1].macaddr=00:11:22:33:44:56
uci commit wireless

62

Dokładnie to samo robię - i po tym WIFI kaput oraz ta zakładka "Konfiguracja podstawowa".
big_smile

63

J/w, u mnie działa smile

64

Czyli dla jasności sytuacji liczyć tylko na to abyś kiedyś miał okazję do ręki trafić WNDR3800 - a może to już oznaki jakiegoś feleru w tym routerze. Tyle, że tak mam od nowości.

65 (edytowany przez build000 2013-08-19 14:52:46)

A może być tak, że ten router i/lub gargoyle po prostu "nie lubi" jak wszystkie MAC są zmienione ? I na LAN/WAN/WIFI ? Może chodzi o kolejność wprowadzania tych zmian MAC - w zależności od interfejsu ?
A może też jest ważne czy jest szyfrowanie lub nie na tym radiu lub jaki jego poziom (owego szyfrowania) oraz czy kanał 20 czy 40 MHz ?

66

Nie, tak też działa:

root@Gargoyle:~# ifconfig 
br-lan    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:11:22:33:44:57  
          inet addr:192.168.1.1  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          RX packets:35 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:34 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:4878 (4.7 KiB)  TX bytes:6218 (6.0 KiB)

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 64:70:02:BA:18:5C  
          TX packets:44 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:5508 (5.3 KiB)  TX bytes:10414 (10.1 KiB)
          Interrupt:4 

eth0.1    Link encap:Ethernet  HWaddr 64:70:02:BA:18:5C  
          TX packets:34 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:4878 (4.7 KiB)  TX bytes:6218 (6.0 KiB)

eth0.2    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:11:22:33:44:58  
          TX packets:10 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:4020 (3.9 KiB)

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:192 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:192 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:12864 (12.5 KiB)  TX bytes:12864 (12.5 KiB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:11:22:33:44:55  
          TX packets:2 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:498 (498.0 B)

wlan1     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:11:22:33:44:56  
          TX packets:2 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:498 (498.0 B)

Czy ty jesteś pewien że zmieniałeś mac adres w sekcji wifi-iface a nie ruszałeś tego w wifi-device?

67 (edytowany przez build000 2013-08-19 15:14:36)

Na 100 %
Tyle razy to robiłem starając się uzyskać prawidłowy efekt - aż do znudzenia - za każdym razem to samo.
Na czystym obrazie - po aktualizacji - z zachowanymi zmianami - bez - z niezmienionym MAC na WAN i LAN - i wciąż ta sama reakcja gargoyle i WIFI.

Po prostu taki jeden wyrostek do znudzenia wali mi dosami i aircraciem, i.t.d. i chciałem jakiegoś skrypta zapodać na automatyczne zmienianie adresu MAC/nazwy sieci/i.t.d. (wszystko skuteczne o ile opiera się okresowo o zmianę MAC) na WIFI co jakiś czas. Myślę, że po 3 miechach skanowania bez większych problemów złamie hasło WPA2 i lub coś wymyśli innego. Nie chciał bym go uszkodzić, bo nic do niego nie mam, a z drugiej strony czasem nie zmienię hasła na WIFI czy cuś i bryndza może w końcu wyjść. Poza tym to wygodne z innych względów, jak wiesz. big_smile

68 (edytowany przez build000 2013-08-20 04:16:49)

Udało mi się jedynie odtworzyć na czystej instalacji Twoją dosłowną konfigurację - jakiekolwiek inne adresy niż przysłowiowy 11:22:33:44:55(6) skutkują unieruchomieniem radia w ogóle, z tą małą różnicą niż do tej pory, że nie rozjeżdża się zakładka "Konfiguracja podstawowa". Hehe.

root@Gargoyle:/etc/config# /etc/init.d/network restart
Configuration file: /var/run/hostapd-phy0.conf
nl80211 driver initialization failed.
Failed to start hostapd for phy0
Configuration file: /var/run/hostapd-phy1.conf
nl80211 driver initialization failed.
Failed to start hostapd for phy1

Oczywiście jakiekolwiek zmiany w tej zakładce i tak, i tak, przywracają oryginalny MAC od WIFI. W ogóle jeżeli są ustawione jakiekolwiek inne zmiany w radiu typu zmiana częstotliwości kanałów + szyfrowanie, oprócz niemożności wystartowania radia w ogóle, dochodzi wspomniany efekt "rozjechania" tej zakładki - także działa owo zmienianie adresu MAC na podwójnym radiu dosłownie i tylko tak jak u Ciebie (w owym przykładzie) na moim routerze. Poza tym zmiana innych MAC na innych interfejsach działa dosłownie jeden raz. Kolejne zmiany już nie powodują (po mimo zmian fizycznych w configach network i wifi) zmian adresów owych interfejsów LAN/WAN/WIFI - oczywiście WIFI tylko tak jak opisałem na początku tego postu.
big_smile

EDIT 1:
Doszła mała poprawa - działa gdy adres MAC na WIFI jest złożony z samych cyfr oraz po zmianie nic już nie manipulujemy w tej zakładce + od razu restart routera po zmianie MAC na WIFI

EDIT 2:

SUKCESS !!!

To może opiszę krótko jak w końcu udało mi się to zrobić (podkreślam, że teraz już nic nie zmieniam drugi raz bo chcę zachować zmiany przynajmniej do aktualizacji fw - hehe):
1) wszystko ustawiłem w zakładce "Konfiguracja podstawowa" co chciałem zmienić:
MAC na WAN, MTU, blokada ping, inny adres IP dla LAN, podstawowe ustawienie radia, tj. jak w moim przypadku - częstotliwość kanałów, kanały, WPA2 PSK, no i długie i zawiłe hasło.
2) zatwierdzenie zmian w tej zakładce - poszło gładko - podkreślam: tylko raz na czystym fw
3) ustawienie MAC na LAN (ręcznie przez vi, nano, mc, i.t.d.)
4) użycie komend z tutka dla iface-0(1) celem zmiany (tym razem dowolnego: litery i cyfry) - krótko zmiana MAC na WIFI - różne adresy, w sensie różniące się ostatnia cyfrą, dla radia 2.4 jak i 5.0 GHz (uwaga - tylko cyfrą - dla liter nie było sukcesu)
5) teraz zauważyłem, że to co sprawiło, że zmiany się zapamiętały i wszystko zadziałało to restart routera przez zakładkę "System/Restart"
- ręczny restart przez komendę w konsoli (czy tylko samej sieci czy routera w ogóle) jak i np. wyłączenie routera przez przycisk(Power OFF/ON) i włączenie powodowało różnie: albo wychodziły dziwolągi w tej opisywanej zakładce w gargoyle i radio nie działało albo radio nie działało i zakładka była niezmieniona (w obu przypadkach MAC dla LAN jak WAN był zachowany)
6) Finito - po kolejnym uruchomieniu routera i zalogowaniu sie do niego pełna operatywność na wszystkim z zapamiętywaniem zmian - oprócz zakładki "Konfiguracja podstawowa"
- wtedy ginie mój adres MAC na WIFI i działa jedynie domyślny/fabryczny (adres WAN i LAN jednak zostaje zachowany)
7)
"Ptaszek" przy adresie MAC jednak znika po następnej aktualizacji i nie można tego wymusić przez jego zaznaczenie  i zachowanie zmian - czyli loteria - nic nie można wtedy ruszać w tej zakładce bo albo zmieni się adres MAC na WAN albo nie - losowo - oczywiście po jakiejkolwiek zmianie również ginie nasz MAC na WIFI
8) W każdej opisanej pożądanej czy nie/udanej czy nie manipulacji gdziekolwiek w systemie adres MAC na LAN raz ustawiony już się nie zmienia (poza oczywiście resetem wszystkiego) - może dlatego, że nie ma po prostu do niego dostępu przez interfejs w gargoyle (hehe)

WNIOSEK: Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że jednak zdecydowanie jest coś skopane w gargoyle w temacie "manipulacja adresami MAC na dowolnym interfejsie".
big_smile

69

Pokaż mi konfgi (uci show) po takim rozjechaniu się gui. Ja nie potrafię tego powtórzyć.

70 (edytowany przez build000 2013-08-20 06:38:03)

obsy - jak pisałem - nic nie ruszam już (właśnie znów przestawiłem domenę na nowe IP) póki znów się nie skopie i/lub do następnej aktualizacji fw.
Łącznie razem, tak podliczając wszystkie próby na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy, zajęło mi to w godzinach chyba z 27 godzin - daj się nacieszyć chociaż chwilę tą funkcjonalnością.
big_smile
Podejrzewam, że przy aktualizacji znów wszystko się zresetuje.

EDIT:
ok. sam nie mogłem wytrzymać "napięcia niepewności" czy coś się zmieni lub nie, a więc po zalogowaniu konsolą
powtórzyłem zmianę MAC na WIFI z dosłownie takimi komendami:

uci set wireless.@wifi-iface[0].macaddr=27:34:f9:e8:5c:42
uci set wireless.@wifi-iface[1].macaddr=27:34:f9:e8:5c:44
uci commit wireless
reboot && exit

Oczywiście dla pewności "nowej symulacji" przeglądarka była w tym czasie wyłączona (ciacha i reszta wyczyszczona po ostatniej sesji w gui gargoyle - tak dla pewności).

Co się okazało po restarcie ?:
Na chwilę mignęła niebieska (od radia 5.0 GHz) dioda i koniec - radio się już nie podniosło - zakładka "Konfiguracja podstawowa" jednak się nie rozjechała, jak się okazało po zalogowaniu do gui gargoyle.
"uci show wireless" śpiewa tak (zakropkowałem jedynie hasło i oryginalny MAC radia):

wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type=mac80211
wireless.radio0.channel=11
wireless.radio0.hwmode=11ng
wireless.radio0.macaddr=**:**:**:**:**:**
wireless.radio0.ht_capab=SHORT-GI-40 TX-STBC RX-STBC1 DSSS_CCK-40
wireless.radio0.noscan=1
wireless.radio0.htmode=HT40-
wireless.radio1=wifi-device
wireless.radio1.type=mac80211
wireless.radio1.hwmode=11na
wireless.radio1.macaddr=**:**:**:**:**:**
wireless.radio1.ht_capab=SHORT-GI-40 TX-STBC RX-STBC1 DSSS_CCK-40
wireless.radio1.noscan=1
wireless.radio1.channel=52
wireless.radio1.htmode=HT40+
wireless.ap_g=wifi-iface
wireless.ap_g.device=radio0
wireless.ap_g.mode=ap
wireless.ap_g.network=lan
wireless.ap_g.ssid=system-2.4
wireless.ap_g.encryption=psk2
wireless.ap_g.key=*****
wireless.ap_g.macaddr=27:34:f9:e8:5c:42
wireless.ap_a=wifi-iface
wireless.ap_a.device=radio1
wireless.ap_a.mode=ap
wireless.ap_a.network=lan
wireless.ap_a.ssid=system-5.0
wireless.ap_a.encryption=psk2
wireless.ap_a.key=*****
wireless.ap_a.macaddr=27:34:f9:e8:5c:44

radia brak co potwierdza status, ale nie do końca (widok z zakładki "Status" w gui):

Tryb pracy Wi-Fi:Punkt dostępowy (AP)
Adres MAC bezprzewodowy:**:**:**:**:**:**
Nazwa AP 2.4GHz (SSID):system-2.4
Nazwa AP 5GHz (SSID):system-5.0
QoS (wysyłanie):Wyłączone
QoS (pobieranie):Wyłączone

Wygląda tak jak by radio działało a nie działa (diody od radia wygaszone - ifconfig też nie pokazuje interfejsów od wifi)
- ten zakropkowany MAC to fabryczny/oryginalny.
Wszystko robione i sprawdzane na temacie default - nie zainstalowane żadne pluginy ani cokolwiek.

71

Jakieś pomysły ?

72 (edytowany przez build000 2013-08-20 07:00:19)

No już zgłupiałem - pomyślałem, że zastosuję się do własnego tutka ze zmianą MAC i sposobem restartu - a więc wbiłem ponownie jakieś inne  MAC na WIFI (tym razem dla kolejnej wariacji z literą na końcu) i zrestartowałem router/gargoyle z gui przez "System/Restart"
- teraz zaskoczyło - radio się włączyło po restarcie i działa już z tym nowym/innym MAC - "ifconfig", "uci show wireless" i widok w zakładce "Status" to potwierdzają - o co biega ???

73

A  jakie mac adresy dawałeś poprzednio? Takie same?

74 (edytowany przez build000 2013-08-20 07:39:31)

Za każdym podejściem inne - każde nowe użycie tej komendy uci, we wszystkich opisanych, tu w tym temacie, bojach do zmiany MAC, zawsze opatrzone całkiem innym numerem MAC: i na 2.4 i na 5.0 GHz.
Różniące się w sensie tylko ostatniej (teraz jak się okazało litery i/lub cyfry).
Oczywiście zupełnie inne w każdym ciągu 2-óch komend.

Czyli np. :

aa:bb:cc:dd:ee:01
aa:bb:cc:dd:ee:02

Kolejny ciąg komend:

cc:98:dd:23:22:b2
cc:98:dd:23:22:bf

...

b5:d2:1c:f4:47:51
b5:d2:1c:f4:47:5d

i.t.d.

Czyli w każdym ciągu różna złożoność, różne początki, końce, środek  - koniec tylko różniący się ostatnim znakiem (cyfra lub litera).

75

uci show firewall - Cezary - a tak dla nooba polecenie - co mam zrobic smile