Udało mi się jedynie odtworzyć na czystej instalacji Twoją dosłowną konfigurację - jakiekolwiek inne adresy niż przysłowiowy 11:22:33:44:55(6) skutkują unieruchomieniem radia w ogóle, z tą małą różnicą niż do tej pory, że nie rozjeżdża się zakładka "Konfiguracja podstawowa". Hehe.
root@Gargoyle:/etc/config# /etc/init.d/network restart
Configuration file: /var/run/hostapd-phy0.conf
nl80211 driver initialization failed.
Failed to start hostapd for phy0
Configuration file: /var/run/hostapd-phy1.conf
nl80211 driver initialization failed.
Failed to start hostapd for phy1
Oczywiście jakiekolwiek zmiany w tej zakładce i tak, i tak, przywracają oryginalny MAC od WIFI. W ogóle jeżeli są ustawione jakiekolwiek inne zmiany w radiu typu zmiana częstotliwości kanałów + szyfrowanie, oprócz niemożności wystartowania radia w ogóle, dochodzi wspomniany efekt "rozjechania" tej zakładki - także działa owo zmienianie adresu MAC na podwójnym radiu dosłownie i tylko tak jak u Ciebie (w owym przykładzie) na moim routerze. Poza tym zmiana innych MAC na innych interfejsach działa dosłownie jeden raz. Kolejne zmiany już nie powodują (po mimo zmian fizycznych w configach network i wifi) zmian adresów owych interfejsów LAN/WAN/WIFI - oczywiście WIFI tylko tak jak opisałem na początku tego postu.

EDIT 1:
Doszła mała poprawa - działa gdy adres MAC na WIFI jest złożony z samych cyfr oraz po zmianie nic już nie manipulujemy w tej zakładce + od razu restart routera po zmianie MAC na WIFI
EDIT 2:
SUKCESS !!!
To może opiszę krótko jak w końcu udało mi się to zrobić (podkreślam, że teraz już nic nie zmieniam drugi raz bo chcę zachować zmiany przynajmniej do aktualizacji fw - hehe):
1) wszystko ustawiłem w zakładce "Konfiguracja podstawowa" co chciałem zmienić:
MAC na WAN, MTU, blokada ping, inny adres IP dla LAN, podstawowe ustawienie radia, tj. jak w moim przypadku - częstotliwość kanałów, kanały, WPA2 PSK, no i długie i zawiłe hasło.
2) zatwierdzenie zmian w tej zakładce - poszło gładko - podkreślam: tylko raz na czystym fw
3) ustawienie MAC na LAN (ręcznie przez vi, nano, mc, i.t.d.)
4) użycie komend z tutka dla iface-0(1) celem zmiany (tym razem dowolnego: litery i cyfry) - krótko zmiana MAC na WIFI - różne adresy, w sensie różniące się ostatnia cyfrą, dla radia 2.4 jak i 5.0 GHz (uwaga - tylko cyfrą - dla liter nie było sukcesu)
5) teraz zauważyłem, że to co sprawiło, że zmiany się zapamiętały i wszystko zadziałało to restart routera przez zakładkę "System/Restart"
- ręczny restart przez komendę w konsoli (czy tylko samej sieci czy routera w ogóle) jak i np. wyłączenie routera przez przycisk(Power OFF/ON) i włączenie powodowało różnie: albo wychodziły dziwolągi w tej opisywanej zakładce w gargoyle i radio nie działało albo radio nie działało i zakładka była niezmieniona (w obu przypadkach MAC dla LAN jak WAN był zachowany)
6) Finito - po kolejnym uruchomieniu routera i zalogowaniu sie do niego pełna operatywność na wszystkim z zapamiętywaniem zmian - oprócz zakładki "Konfiguracja podstawowa"
- wtedy ginie mój adres MAC na WIFI i działa jedynie domyślny/fabryczny (adres WAN i LAN jednak zostaje zachowany)
7)
"Ptaszek" przy adresie MAC jednak znika po następnej aktualizacji i nie można tego wymusić przez jego zaznaczenie i zachowanie zmian - czyli loteria - nic nie można wtedy ruszać w tej zakładce bo albo zmieni się adres MAC na WAN albo nie - losowo - oczywiście po jakiejkolwiek zmianie również ginie nasz MAC na WIFI
8) W każdej opisanej pożądanej czy nie/udanej czy nie manipulacji gdziekolwiek w systemie adres MAC na LAN raz ustawiony już się nie zmienia (poza oczywiście resetem wszystkiego) - może dlatego, że nie ma po prostu do niego dostępu przez interfejs w gargoyle (hehe)
WNIOSEK: Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że jednak zdecydowanie jest coś skopane w gargoyle w temacie "manipulacja adresami MAC na dowolnym interfejsie".