176

Odp: TVheadend dla wr1043dn

Witam
Panowie jaki tuner polecacie aby sobie pooglądać tv z routerka TP4300? coś z wyjściem na zewnętrzną antenę? cena w miare rozsądna.

177

Osobiści polecam coś na IT9135, kiedyś  na 1043 ND uzywalem http://skroc.pl/2981 w tej chwili na duzym jajku nadal to działa i ma się dobrze.
Generalnie wszystko będzie wszystko będzie działać co ma sterownik i/lub firmware

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

178

A jeśli moje tunery nie sa na IT9135, tylko np. ASUS U3100 PLUS RC jest na AF9035 i mam tez AverMedia Volar HD Pro A835 i chyba tez jest na innym chipie to jakie wtedy trzeba instalować sterowniki ? Jak podlaczyłem te tunery do routera to nic nie wyswietlalo na temat chipsetu. Było tylko cos o USB high speed i nic więcej. Patrzyłem w Logread i dmesg. Zaznacze ze były podłączone przez HUBa USB.

179

Pozostało samodzielne kombinowanie. Ja na przykład też dośc długo męczyłęm sie z sprawnym uruchomieniem na Debianie, nigdzie poradnika nie znajdziesz. Musisz kombinować

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

180

Pomóżcie mi proszę uruchomić tuner na nowym Gargolcu. Tak jak dawniej nie było problemu z instalacją na starej wersji (robiłem wszystko według opisu z pierwszej strony postu) tak teraz nie wiem jak do tego się zabrać. Uprzedzam tylko że nie znam komend linuksa. Co po kolei muszę wpisywać bo po stara instrukcja nie działa. Proszę o łopatologiczną odpowiedź bo od kilku tygodni leży tunerek nieużywany.

181

Witam
Mam u siebie tuner Cabeltech URZ0085 i zainstlowane paczki i firmware od marian.italian
Tvheadend widze ze jest wersji 3.1.xxx W domu mam tv kablowa która nadaja sygnalem DVB-t ok 84 kanały. Jednak u mnie tvheadend znajduje tylko ok 26 kanałów. Dodałem zakresy "auto_default" oraz "auto_default with offset" i nie znajduje nic więcej... Tuner na windows media center bądź w innym programie na windowsie znajduje te 84 kanały jak i inne tunery stacjonarne do telewizorow w inntych pokojach. Natomiast TVheadend nie znajduje więcej. Dodawałem tez recznie zakresy spisane z Windows Media Center i nic. W konfiguracji w TVADAPTER mam zanaczoną opcje Monitor signal quality i jak skanuje zakresy to na kilku zakresach jest sygnał 100% i nawet pokazuje nazwe NETWORK-kolumna jednak nie ma na tych zakresach kanałów a powinny być bo właśnie na tych w Windows Media Center jest kilka kanałów na zakresie. Nie wiem co z tym fantem ?

Ma ktoś może paczke TVHEADEND 3.3 lub najnowsze 3.4 na gargoyle z kernelem 3.3.8 bo chciałem przetestować... ? Najbardziej chciałbym 3.4 wersje... bo tam sa nowe opcje.

182

Skompiluję wam nową wersję wieczorem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

183 (edytowany przez pepe_lodz 2013-07-02 07:50:19)

Super dziekuje... smile Czy będzie to wersja 3.4 ?
I napisz jak możesz też jak odinstalować stara i zainstalować nowa bądź przeinstalować...

Będzie tez sama dociagac sobie potrzebne pakiety jak instalka marian.italian ?

184

Będzie aktualna z repozytorium. Więc jeszcze nowsza niż 3.4 (jak się da skompilować).

185

Panowie, skompilowałem i leży w http://ecco.selfip.net/test/

Ale - jest większy i ma inne zależności - libcurl i libffmpeg-0.11 który znajdziecie w tym samym katalogu). Nie uruchamiałem, nie testowałem więc musicie sprawdzić.

186

A może zmien nazwe ipk z tvheadend na jakas wersje...

Jak zainstalować ta wersje jeśli mam starsza ? czy musze ja usunąć czy jakos przesinatlowac ? Proszę o polecenia jak to wykonać.

Czy zaleznosci które sa potrzebne same zostaną pobrane przy instalacji ? Tylko nie wiem czy zostaną pobrane jeśli leza w repozytorium TEST a w zrodlach tego repo nie mam ?

187

W faq jest. I w test nie ma repozytorium, więc pobierasz i instalujesz ręcznie, pamiętając o wcześniejszej instalacji opkg jeżeli tego jeszcze nie zrobiłeś.

Nazwa pakietu jest dobra. To jest właśnie numer wersji z git.

188 (edytowany przez pepe_lodz 2013-07-02 10:28:16)

A zależności doinstaluja się automatycznie ?

znalazłem takie polecenie do usuniecia : opkg remove nazwa_pakietu

ale jak wykonałem wpisując zamiast nazwa_pakietu -tvheadend to nadal odpala mi się ww od tvheadenda.

189

Jeżeli zrobiłeś wcześniej opkg update to tak.

190

pepe dawaj znać czy znalazł Ci w końcu wszystkie programy. Ja u siebie właśnie zainstalowałem i działa jak należy, nawet epg w końcu wyświetla!

191

Cezary napisał/a:

Panowie, skompilowałem i leży w http://ecco.selfip.net/test/

Ale - jest większy i ma inne zależności - libcurl i libffmpeg-0.11 który znajdziecie w tym samym katalogu). Nie uruchamiałem, nie testowałem więc musicie sprawdzić.

Cezary a czy mógł byś gdzieś wystawić MAKE'a do tvheadend ktorego zastosowałeś? Chętnie podpatrzę jego zawartość :-)
Mam problem bo stare wersje kompilują mi się idealnie, a na najnowszych źródłach zawsze po skompilowaniu mam jakieś błędy na stronie konfiguracyjnej tvheadend. Pewnie moje patch'e i make nie pasują do nowej wersji która ma dodatkowe opcje i coś się rozjeżdza.
W kazdym razie będę wdzięczny.

Pozdrawiam
SqTER

192

Żadnych łatek tam nie ma.

#
# Copyright (C) 2012 OpenWrt.org
#
# This is free software, licensed under the GNU General Public License v2.
# See /LICENSE for more information.
#

include $(TOPDIR)/rules.mk

PKG_NAME:=tvheadend
PKG_RELEASE:=1

PKG_SOURCE_PROTO:=git
PKG_SOURCE_URL:=git://github.com/tvheadend/tvheadend.git
PKG_SOURCE_VERSION:=e343bfdcca877d4a19a2d86d1713fb0f46ab0b50
PKG_SOURCE_SUBDIR:=$(PKG_NAME)-$(PKG_SOURCE-VERSION)
PKG_SOURCE:=$(PKG_NAME)-$(PKG_SOURCE_VERSION).tar.gz

PKG_VERSION:=$(PKG_SOURCE_VERSION)

include $(INCLUDE_DIR)/package.mk

define Package/tvheadend
  SECTION:=multimedia
  CATEGORY:=Multimedia
  TITLE:=Tvheadend is a TV streaming server for Linux
  DEPENDS:=+libopenssl +librt +zlib +TVHEADEND_AVAHI_SUPPORT:libavahi-client +libcurl +libffmpeg-0.11
  URL:=http://www.lonelycoder.com/hts/tvheadend_overview.html
endef

define Package/tvheadend/description
  Tvheadend is a TV streaming server for Linux supporting DVB, ATSC, IPTV,
  and Analog video (V4L) as input sources.
  Can be used as a backend to Showtime, XBMC and various other clients.
endef

define Package/tvheadend/config
  menu "Configuration"
  depends on PACKAGE_tvheadend
  source "$(SOURCE)/Config.in"
  endmenu
endef

ifeq ($(CONFIG_TVHEADEND_CWC_SUPPORT),)
  CONFIGURE_ARGS += --disable-cwc
endif

ifeq ($(CONFIG_TVHEADEND_V4L_SUPPORT),)
  CONFIGURE_ARGS += --disable-v4l
endif

ifeq ($(CONFIG_TVHEADEND_LINUXDVB_SUPPORT),)
  CONFIGURE_ARGS += --disable-linuxdvb
endif

ifeq ($(CONFIG_TVHEADEND_DVBSCAN_SUPPORT),)
  CONFIGURE_ARGS += --disable-dvbscan
endif

ifeq ($(CONFIG_TVHEADEND_AVAHI_SUPPORT),)
  CONFIGURE_ARGS += --disable-avahi
else
  CONFIGURE_ARGS += --enable-avahi
endif

CONFIGURE_ARGS += \
    --release \
    --enable-bundle

define Package/tvheadend/install
    $(INSTALL_DIR) $(1)/etc/tvheadend
    $(INSTALL_DIR) $(1)/etc/init.d
    $(INSTALL_BIN) ./files/tvheadend.init $(1)/etc/init.d/tvheadend
    $(INSTALL_DIR) $(1)/lib/upgrade/keep.d
    $(INSTALL_DATA) ./files/tvheadend.upgrade $(1)/lib/upgrade/keep.d/tvheadend

$(INSTALL_DIR) $(1)/usr/bin
    $(INSTALL_BIN) $(PKG_BUILD_DIR)/build.linux/tvheadend $(1)/usr/bin/
endef

$(eval $(call BuildPackage,tvheadend))

193

marian.italian napisał/a:

pepe dawaj znać czy znalazł Ci w końcu wszystkie programy. Ja u siebie właśnie zainstalowałem i działa jak należy, nawet epg w końcu wyświetla!

Marian wszystko mi już działa ok smile
Jeszcze chciałem zawalczyć z TVGuide dla programów które z sygnału nie mają EPG.

194

Witam.Mam do was pytanie czy żeby uruchomić telewizje na w sieci domowej muszę mieć switcha i pena z exrotem plus na switchu tuner , czy wystarczy ruter z gargoyle plus sterowniki modem podpięty pod USB i będzie mi to działać. Chciałbym żeby można było podłączyć sygnał do tunera z anteny z sygnałem DVBt lub jeszcze kanały z kablówki po koncentryku. Jakie polecacie tunery które wam działają i które polecacie.Pozdrawiam

195 (edytowany przez pepe_lodz 2013-07-11 14:13:06)

Ja mam CabelTech URZ0085 i używam go w kablówce która daje mi sygnał w DVB-T.

Musisz mieć router z Gargoyle, extroota na penie podlaczony do USB routera i Tuner DVB-T podlaczony tez na USB do routera. Jeśli router z 1 USB to musisz dodatkowo kupić HUBa USB z zasilaczem.

196

Jest możliwość, aby tvheadend działał zdalnie? 2 pytanie, czy ten tuner: http://allegro.pl/media-tech-mt4171-tun … 30278.html będzie działał z tvheadend? Pozdrawiam Bartosz.

197

Jak przekierujesz odpowiednie porty to da się i do konfiguracji podlaczyc i pewnie strumieniowac sygnal TV ale niech ktoś się jeszcze wypowie.

Tuner powinien działać... Niby jest na IT9135. Pewne ze działa to w podobnej cenie Cabeltech URZ0085

198

Jeszcze pytanie od mało znającego linuxa. Jeśli owe pakiety ze strony: http://ecco.selfip.net/attitude_adjustment/ar71xx/dvb/ są dla ar71xx to czy zadziałają one na nsa310? Pozdrawiam Bartek!

199

Nie. Te z linku są dla ar71xx, Ty piszesz o kirkwoodzie. Inne cpu, inna platforma.

200

Tak więc mój plan nie wypali, jak patrzę na stronie http://ecco.selfip.net/attitude_adjustment/kirkwood/ nie ma zakładki dvb, więc w żaden sposób nie odpalę tunera. Szkoda, bo już nastawiłem na to. Pozdrawiam Bartosz!

PS Może ktoś rozrusza kirkowood'a? Porównująć z ar71xx trochę ubogo sad