Temat: TVheadend dla wr1043dn
Cezary, czy mógłbyś skopilować TVHeadend dla wr1043nd? Udało mi się skompilować moduły do DVB dla IT913x, ale za cholerę nie mogę skompilować tego programu. Bardzo proszę.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TVheadend dla wr1043dn
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cezary, czy mógłbyś skopilować TVHeadend dla wr1043nd? Udało mi się skompilować moduły do DVB dla IT913x, ale za cholerę nie mogę skompilować tego programu. Bardzo proszę.
proszę: http://patchwork.openwrt.org/patch/2809/
łatki są, tylko chęci trzeba ![]()
Podejrzewałem, że nie będzie łatwo
. Próbowałem skompilować program przy okazji kompilacji systemu wg instrukcji z http://code.google.com/p/mediawrt/. Czyli po wykonaniu ./scripts/feeds install -a, uruchomiłem make menuconfig i zaznaczyłem tvheadend. Niestety z zaznaczonym programem nie mogę skończyć kompilacji. Wyskakuje błąd, że brak jakiegoś pliku (chyba iconv.h). No i teraz się zgubiłem. Czy mógłby mi ktoś pomóc przez to przebrnąć? Zaczynam od nowa. Wg poradnika od Cezarego po wykonaniu make package/symlinks, uruchamiam make menuconfig. I nie mogę znaleźć tvheadend w dziale multimedia. Czy mam brnąć w mediawrt, czy w jakiś magiczny sposób zaaplikować tego patcha na tym etapie i pojawi się odpowiednia opcja do zaznaczenia?
libiconv-full zaznacz.
Dzięki arteq i Cezary za pomoc. Zaciągnąłem patch i zaznaczyłem libiconv-full, dzięki czemu cieszę się działającym TVHeadend z kartą DVB-T na chipie it913x. ![]()
Może komuś się jeszcze przyda więc udostępniam dla potomnych. Gotowa paczka ipk i moduły dvb do it913x do ściągnięcia:
dvb-it913x.tar.gz
tvheadend_3.2-0.1_ar71xx.ipk
Moduły do wersji Attitude Adjustment (kernel: 3.3.8). Aby tuner zadziałał trzeba zainstalować dodatkowe moduły kernela przez opkg. Szczegóły w pliku readme. Znajduje się tam też rozwiązanie problemu z ładowaniem pliku firmware.
Pierwsze uruchomienie TVHeadend:
tvheadend -u root -g root -C -c /etc/tvheadendTworzony jest pusty użytkownik, którego edytujemy wedle uznania wchodząc na stronę http://x.x.x.x:9981
Zapisuje zmiany. W terminalu wyłączamy działającą sesję programu przez CTRL+C. Następnie uruchamiamy go:
/etc/init.d/tvheadend startMożesz napisać do czego to służy. Czy jeżeli dobrze kojarzę po podłączeniu tunera na takim chipie do routera mogę streamować kanały dvb-t po sieci lan?
I jakie popularne tunery na tym chipie polecasz?
Dokładnie do tego to służy, TV najlepiej oglądać przez XBMC, w którym jest odpowiednia wtyczka. Poszukaj w googlach z czym to się je. Sprawdzałem 2 tunery na tym chipie:
http://www.giga-shop.com/pl/remote-cont … 59599.html
Ten zadziałał prawie od razu, musiałem mu wymusić wczytanie odpowiedniego pliku firmware (szczegóły w readme)
https://www.hurt.com.pl/tuner-usb-dvb-t … p9658.html
Z tym też był na początku problem. Po ściągnięciu pliku firmware, wyskakiwał błąd, że nie można dodać urządzenia. Trzeba było załadować moduł z opcją pid=1. Zaktualizowałem paczkę z modułami dopisując ten parametr do pliku ładującego moduł. Jeżeli ściągnąłeś tą paczkę wczoraj, to ściągnij jeszcze raz i zaktualizuj pliki w routerze.
Generalnie tunerów na tym chipie jest bardzo dużo, różnią się tylko obudowami. Jest duża szansa, że pierwszy lepszy tuner na tym chipie zadziała. Być może trzeba będzie tylko wymusić załadowanie konkretnego pliku firmware w przypadku problemów.
Na zakończenie dodam tylko tyle, że te tunery zdecydowanie lepiej współpracują z routerem na linuksie niż PC na windows 7
. Miałem duże problemy, żeby je zainstalować na windowsie, a to sterownik nie ten, a to programy się długo przełączają, a to program się wywali. A tu jak już przebrnąłem problem z kompilacją modułów wszystko sprawnie poszło. ![]()
Generalnie dvb-t mnie nie interesuje ale ponieważ jestem takim dłubaczem to dla samego sprawdzenia pewnie się zaopatrzę w sprzęt i poćwiczę. Dzięki za namiary. Gdyby był tuner dvb-s2, który by pełnił taką rolę jak ten dvb-t to było by to o wiele ciekawsze.
Moduły do DVB-S2 też da się skompilować, trzeba postępować wg poradnika Cezarego odnośnie kompilacji Openwrt i instrukcji ze strony http://code.google.com/p/mediawrt/. Też się zastanawiałem nad tego typu rozwiązaniem, ale zdecydowałem się na IPTV i na razie zaniechałem tematu. Widziałem, że są wspierane jakieś karty DVB-S2 ale nie drążyłem tematu. Żeby zobaczyć jakie karty są wspierane musisz postępować wg instrukcji z mediawrt. Jakby co pytaj, pomogę na tyle ile będę mógł.
witam
zainstalowałem paczkę od Ciebie, wrzuciłem moduły, restart routera
po podłączeniu tunera nie rozpoznaje go.
Nov 23 21:10:26 Gargoyle kern.info kernel: [ 291.510000] usb 1-1.3: new high-speed USB device number 4 using ehci-platform
Nov 23 21:10:26 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1.3:1.0: Manufacturer=? Product=? Serial=?mam zainstalowany nowy gargoyle od obsy'ego, zrobiony extroot
Linux Gargoyle 3.3.8 #14 Mon Nov 12 20:04:34 CET 2012 mips GNU/Linuxdodam, że ten tuner w synology jest poprawnie rozpoznawany.
Zainstalowałeś kmod-input-core? Czytałeś readme z archiwum?
racja - doinstalowałem
dziwnie się u mnie system zachowywał. mam v02 tunera i niezależnie od tego czy ustawiałem 0 (auto) czy 3 (v02) w /etc/modules.d/65-dvb-usb-it913x to i tak ładował firmware v01.
zmieniłem nazwę firmware v02 na v01 i już jest lepiej
edit.
mam problem z wyszukaniem kanałów
mumudvb znajduje kanały na mux1 (770Mhz) ale zaraz po tym, jak pokaże je dostaję komunikat card down
w tvheadend mam:
Nov 24 20:01:55 Gargoyle daemon.notice tvheadend[2720]: dvb: New mux "746,000 kHz" created by built-in configuration from "dvb-t_pl_Warszawa"
Nov 24 20:01:55 Gargoyle daemon.notice tvheadend[2720]: dvb: New mux "730,000 kHz" created by built-in configuration from "dvb-t_pl_Warszawa"
Nov 24 20:01:55 Gargoyle daemon.notice tvheadend[2720]: dvb: New mux "690,000 kHz" created by built-in configuration from "dvb-t_pl_Warszawa"
Nov 24 20:01:55 Gargoyle daemon.notice tvheadend[2720]: dvb: New mux "548,000 kHz" created by built-in configuration from "dvb-t_pl_Warszawa"
Nov 24 20:01:56 Gargoyle daemon.err tvheadend[2720]: dvb: "/dev/dvb/adapter0" tuning to "746,000 kHz" -- Front configuration failed -- No such device, frequency: 746000000
Nov 24 20:02:16 Gargoyle daemon.err tvheadend[2720]: dvb: "/dev/dvb/adapter0" tuning to "730,000 kHz" -- Front configuration failed -- No such device, frequency: 730000000
Nov 24 20:02:36 Gargoyle daemon.err tvheadend[2720]: dvb: "/dev/dvb/adapter0" tuning to "690,000 kHz" -- Front configuration failed -- No such device, frequency: 690000000
Nov 24 20:02:56 Gargoyle daemon.err tvheadend[2720]: dvb: "/dev/dvb/adapter0" tuning to "548,000 kHz" -- Front configuration failed -- No such device, frequency: 548000000jak podepnę tuner do laptopa, to na tym kablu wszystko działa.
Nie pomogę za wiele, bo nie spotkałem się z takim problemem. Znalazłem tu: http://raspims.blogspot.com/2012/08/goa … th-my.html informację, że ten problem może wynikać z braku prądu. Może spróbuj podłączyć tuner przez aktywny HUB. Jeżeli chodzi o firmware, to po wymuszeniu numeru w pliku /etc/modules.d/65-dvb-usb-it913x, musisz zrestartować router. Zapewne dlatego miałeś problem z wczytaniem. Ewentualnie, może spróbuj wywalić z tego samego pliku konfiguracyjnego wpis pid=1 i restart. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Sprzęt kupiony (Cabletech URZ0085) i sterowniki chyba nawet udało się zainstalować po zmianie na firmware=2.
Ale niestety na instalację tvheadend zabrakło wiedzy ![]()
Paczkę .ikp skopiowałem do /tmp.
Nastepnie:
cd /tmp
opkg install tvheadend_3.2-0.1_ar71xx.ipk
Installing tvheadend (3.2-0.1) to root...
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for tvheadend:
* libavahi-client *
* opkg_install_cmd: Cannot install package tvheadend.
Co mam dalej zrobić?
Zainstalować też libavahi-client wcześniej.
Ewentualnie najpierw zrobić opkg update, aby wiedział gdzie szukać odpowiednich paczek . Przy instalacji tvheadend sam powinien sobie pobrać te paczki (przynajmniej u mnie tak było).
problem rozwiązałem podpinając tuner do synology ![]()
wcześniej mi tam nie działał (nie wyszukiwał kanałów)
an mr3020 po zabawie konfigiem mumudvb już mogłem oglądać tv, lecz obraz był zniekształcony (rwanie, kasza). w tym czasie procek routera obciążony był max na 70%.
jak już mi coś ruszyło to podłączyłem tuner do synology i o dziwo wszystko zaczęło działać.
tak więc mam teraz 60 kanałów do oglądania po sieci ![]()
Ja mianowicie mam tai problem
[ 38.220000] it913x: Chip Version=80 Chip Type=5284
[ 39.020000] it913x: Dual mode=6f Remote=6f Tuner Type=6f
[ 40.940000] dvb-usb: found a 'ITE 9135 Generic' in cold state, will try to load a firmware
[ 40.980000] dvb-usb: downloading firmware from file 'dvb-usb-it9135-01.fw'
[ 41.180000] it913x: FRM Starting Firmware Download
[ 75.490000] it913x: FRM Firmware Download Failed (ffffff6f)
[ 75.690000] it913x: Chip Version=80 Chip Type=5d84
[ 76.330000] it913x: DEV it913x Error
Próbowałem zmieniać firmware i nic nie pomaga
Ja tak miałem jak na sile system próbował wrzucić firmware v1 do v2 pomimo dobrej konfiguracji.
Brutalnie zmieniłem nazwę pliku firmare (2 na 1) i załadował ![]()
u mnie nie pomogło pisze mi ze mam Chip Version=80
Po zmianie nazwy plików
[ 38.210000] it913x: Chip Version=81 Chip Type=5362
[ 39.010000] it913x: Dual mode=6f Remote=6f Tuner Type=6f
[ 40.930000] dvb-usb: found a 'ITE 9135 Generic' in cold state, will try to load a firmware
[ 40.970000] dvb-usb: downloading firmware from file 'dvb-usb-it9135-01.fw'
[ 41.180000] it913x: FRM Starting Firmware Download
[ 65.690000] it913x: FRM Firmware Download Failed (ffffff6f)
[ 65.890000] it913x: Chip Version=81 Chip Type=5d62
[ 66.530000] it913x: DEV it913x Error
[ 66.530000] usbcore: registered new interface driver it913x
Faktycznie po opkg update wszystko z instalacją poszło OK.
Nieprawdopodobne ale to naprawdę działa. Może jeszcze nie idealnie ale...
Cokolwiek udało się w xbmc odtworzyć ale dosyć długo się to buforuje.
Użycie ram rzędu 80% a i swap z 1% załapał.
Myślę, że przesiadka ma 3600 w przypadku tego typu aplikacji jest zalecana.
Będę się jeszcze bawił bo mnie to zaintrygowało ![]()
Dzięki za wszelką pomoc i pewnie będę jeszcze zadawał lamerskie pytania.
@gonzales - dziwne, u mnie na 1043nd działa bardzo szybko, kanały w xmbc zmieniają się szybko i nie muszę długo czekać na zbuforowanie. Może jest to zasługa tego, że mam 64MB ramu, ale wg htop tvheadend zajmuje mi 9% RAM i max 20% CPU. Może masz dużo innych usług uruchomionych i dlatego tak działa?
@PanScan - nie musisz zmieniać nazwy pliku firmware, po wymuszeniu typu firmware w pliku ładującym musisz zrobić restart, żeby system wczytał moduł z nowymi parametrami. Ale jak już zrobiłeś jak zrobiłeś to niech tak będzie. Spróbuj wyjąć tuner i włożyć go jeszcze raz, też czasem od pierwszego strzału nie chce się zainstalować.
na mr3020 miałem tak, że niekiedy nie ładował firmware
np po resecie routera.
dopiero wyjęcie i włożenie tunera ponownie załatwiało problem
spróbuj tak jak pisał marian.italian
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TVheadend dla wr1043dn
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc