Temat: Wybór routera i trybu pracy do TV
Witam! Chciałbym prosić o pomoc w wyborze routera, jego oprogramowania i ustawień. Nie chce dużo pisać dlatego postaram się całą sytuacje wyjaśnić w kilku punktach.
Aktualnie posiadam:
1. Router cellpipe 7130 (internet DSL, brak możliwości jego zmiany) który rozsyła po domu wi-fi.
2. Komputery podłączone do wi-fi.
3. TV z wejściem ethernetowym.
4. Dekoder z wejściem ethernetowym.
Telewizor i dekoder znajdują się ~4metry od cellpipe'a więc nie ma tam problemu z zasięgiem.
Co chce osiągnąć:
1. Podłączyć internet do TV i dekodera.
2. Na nowym routerze postawić mały serwer FTP.
3. Na nowym routerze postawić mały serwer DLNA (ze zdjęciami).
4. Udostępniać DLNA komputerem podłączonym do cellpipe'a
4. Poszerzyć zasięg wi-fi w domu
Moje wątpliwości:
1. Wybór sprzętu, wydaje mi się że do moich zamiarów wystarczy Tp-link WR842nd. Chyba aktualnie najtańszy sprzęt na którym można postawić Open-WRT z gniazdem USB. Do tego pendrive 16GB z czasem może dysk 2,5'.
2. Wybór oprogramowania: Zastanawiam się nad Gargoyle PL lub Vargaflex. Puki co preferowałbym raczej ten 2 gdyż wydaję mi się prostszy w podstawowej obsłudze, a ja po za tym co wymieniłem wyżej nic nie chce kombinować.
3. Wybór trybu pracy: Wydaje mi się że najodpowiedniejszy będzie Universal Repeater który pozwoli mi na poszerzenie zasięgu Wi-Fi, a oprócz tego pozwoli mi podłączyć TV i dekoder kablem ethernetowym do internetu. I tu pojawia się pytanie: Czy w tym trybie Telewizor będzie widział Dlna postawione na komputerze podłączonym kablem do Cellpipe'a. Pytam bo jednak będą one w innych podsieciach.
Czytałem również o trybie Pseudobridge (Routed Client with relayd), w nim rozumiem wszystko jest w jednej podsieci, ale czy ten tryb pozwala na poszerzanie zasięgu Wi-Fi?
4. Czy takie router po zmianie oprogramowania traci gwarancję? Czy jeżeli wrócę do oryginalnego to jest to jakoś do wykrycia?
Z góry dziękuje za odpowiedzi,
Pozdrawiam.