1

Temat: Wybór routera i trybu pracy do TV

Witam! Chciałbym prosić o pomoc w wyborze routera, jego oprogramowania i ustawień. Nie chce dużo pisać dlatego postaram się całą sytuacje wyjaśnić w kilku punktach.

Aktualnie posiadam:
1. Router cellpipe 7130 (internet DSL, brak możliwości jego zmiany) który rozsyła po domu wi-fi.
2. Komputery podłączone do wi-fi.
3. TV z wejściem ethernetowym.
4. Dekoder z wejściem ethernetowym.
Telewizor i dekoder znajdują się ~4metry od cellpipe'a więc nie ma tam problemu z zasięgiem.

Co chce osiągnąć:
1. Podłączyć internet do TV i dekodera.
2. Na nowym routerze postawić mały serwer FTP.
3. Na nowym routerze postawić mały serwer DLNA (ze zdjęciami).
4. Udostępniać DLNA komputerem podłączonym do cellpipe'a
4. Poszerzyć zasięg wi-fi w domu

Moje wątpliwości:
1. Wybór sprzętu, wydaje mi się że do moich zamiarów wystarczy Tp-link WR842nd. Chyba aktualnie najtańszy sprzęt na którym można postawić Open-WRT z gniazdem USB. Do tego pendrive 16GB z czasem może dysk 2,5'.
2. Wybór oprogramowania: Zastanawiam się nad Gargoyle PL lub Vargaflex. Puki co preferowałbym raczej ten 2 gdyż wydaję mi się prostszy w podstawowej obsłudze, a ja po za tym co wymieniłem wyżej nic nie chce kombinować.
3. Wybór trybu pracy: Wydaje mi się że najodpowiedniejszy będzie Universal Repeater który pozwoli mi na poszerzenie zasięgu Wi-Fi, a oprócz tego pozwoli mi podłączyć TV i dekoder kablem ethernetowym do internetu. I tu pojawia się pytanie: Czy w tym trybie Telewizor będzie widział Dlna postawione na komputerze podłączonym kablem do Cellpipe'a. Pytam bo jednak będą one w innych podsieciach.
Czytałem również o trybie Pseudobridge (Routed Client with relayd), w nim rozumiem wszystko jest w jednej podsieci, ale czy ten tryb pozwala na poszerzanie zasięgu Wi-Fi?
4. Czy takie router po zmianie oprogramowania traci gwarancję? Czy jeżeli wrócę do oryginalnego to jest to jakoś do wykrycia?

Z góry dziękuje za odpowiedzi,
Pozdrawiam.

2

Odp: Wybór routera i trybu pracy do TV

4. Tak, traci. Nie, nie do wykrycia
3. Może nie widzieć, bo rozgłaszania może nie być.
2. Gargoyle vs luci. Jak wolisz, co lubisz.
1. Szukasz po taniości?

Generalnie bardziej wydane mi się że będziesz miał jazdy z minidlna niż w ogólną konfiguracją tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez ex500 2013-06-27 11:59:42)

1. Tak.
2. Powiem tak - niczego jeszcze nie próbowałem, nie miałem do czynienia z linuxem, a tym bardziej z jego GUI. Dotychczasowo konfigurowałem jedynie przez telnet i ssh routery i switche Cisco.
3. No właśnie na tym mi najbardziej zależy i to jest główny priorytet, żeby na komputerze postawić PS3 media server i bez problemu oglądać filmy na tv. Czy jest to wykonalne? Np.  Repeater bridge mode - wtedy podsieci są te same, a TV i dekoder będą w DHCP cellpipe'a?
4. Czyli (odpukać) w razie czegoś wgrywam oryginał i o nic się nie martwie?

4

4. Dokładnie. W sumie to wymieniają sprzęt po prostu, nie patrząc co w nim jes.
3. I chyba do tego musisz dążyć.

5 (edytowany przez ex500 2013-06-27 12:40:53)

Ok, to teraz krótkie podsumowanie. Kupuje WR842ND, instaluje Vargaflex przez GUI.
Konfiguracja:
Przez gui wybieram tryb pracy Wirelles Bridge/Repeater.
Cellpipe ma ip 10.0.0.1 Tplink dostanie na sztywno 10.0.0.2 brama 10.0.0.1. Na tplinku dns'a nie ustawiam - pobierze on sobie z cellpipe'a. DHCP na tplinku wyłączam - będzie działał dhcp cellpipe'a.

I w ten sposób na wr842 ma do dyspozycji 4 porty lan pracujące w tej samej podsieci co komputery podłączone do głównego routera? Dzięki czemu DLNA puszczane z komputerów powinno działać

6

Bez f. vargalex. Powinno.

7

Czyli zamiast Vargaflex wgrywam Gargoyle PL?

Niepokoi mnie "Powinno" - co może pójść nie tak?

8

Wgraj jedno lub drugie. Wszystko jedno i tak to linux. Powinno, bo zależy jak i czym to połączysz może się okazać że "się nie widzi". Wiele tu postów było o minidlna, większość problemów to właśnie było to z widocznością.

9

Najprościej  to będzie w Gargoyle
Konfiguracja -> Most bezprzewodowy/przekaźnik ,następnie "Most kliencki" czyli kilka sekund i wszystko śmiga.
Działa mi tak bez problemu od dłuższego czasu,  (MR3020 + TV)  i  (WR841_V8 z innym TV + XBOX) DLNA idzie z  MyBookLive

Zaleta Vargalex to już wbudowany serwer DLNA  wtedy nie potrzebny ci huczący komp, ale to samo zrobisz na Gargoyle z extroot.
Ba możesz to wszystko mieć też na DD-WRT.

10

No to już chyba wystarczająco wiem, aby się podjąć instalacji gargoyle i konfiguracji.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Czy są jakieś przeciwwskazania do stworzenia na pendrive 3 partycji: Linux-swap -256MB, ext4 extroot 512MB i ext4 na dane 15GB. Z tego co widzę większość użytkowników robi dysk na dane na osobnym dysku, jednak mi tak dużo pojemności na razie nie potrzeba.

11

Więc nie ma sensu.