Temat: Czujnik obrotów

Witam!

Czy jest możliwość podpięcia czujnika obrotów wiatraka PC do wr1043 w jakiś sposób ?? tak aby można było wiedzieć z jaką prędkością się obraca ??

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

2

Odp: Czujnik obrotów

Pewnie przez gpio i zliczać impulsy...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

czyli mam rozumieć że lutownica w łape i do przodu? bo z tego co pamiętam nigdzie gpio nie wystepuje luzem na płycie wr1043 aby mozna sie podpiąć od tak smile i jeszcze jedno pytanie w jaki sposób odbywało by się monitorowanie prędkości bo chyba nie tak jak w BIOS'ie PC ?

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

4

Jedno jest całkowicie wolne, inne gpio musisz "zwolnić". Na wiki.openwrt.org odnoście 1043 jest to wymienione.

Nie wiem jak zrealizowana jest kontrola w takim czujniku. Jeżeli jest tak jak pisze to czeka Cię po prostu oprogramowanie tego, a jak sobie monitorowanie zrobisz to już od Ciebie zależy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Sorry za odgrzanie starego tematu ale nie chce tworzyć nowego takiego samego. Piszesz Cezary że 1043 jedno GPIO ma całkowicie wolne, a możesz mi go pokazać na zdjęciu?
http://img23.imageshack.us/img23/7581/7hy2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

TP-LINK TL-WDR4300 + OpenWrt cool

6

Niedaleko prawego, dolnego narożnika pamięci na obrazku. Opisane jako "GPIO20".

Teoretycznie, da się też wykorzystać GPIO od JTAG, ale trzeba pogrzebać w rejestrach CPU... w 1043ND jeszcze nie próbowałem, wczoraj walczyłem z WR841N v8 i bez problemu można używać 4 linii od JTAG jako wejścia GPIO. Muszę jeszcze powalczyć nad tym żeby dało się je użyć jako wyjścia smile

7

dzięki pepe2k znalazłem, jednak człowiek już jest ślepy smile

TP-LINK TL-WDR4300 + OpenWrt cool