Temat: Czujnik obrotów
Witam!
Czy jest możliwość podpięcia czujnika obrotów wiatraka PC do wr1043 w jakiś sposób ?? tak aby można było wiedzieć z jaką prędkością się obraca ??
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Czujnik obrotów
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam!
Czy jest możliwość podpięcia czujnika obrotów wiatraka PC do wr1043 w jakiś sposób ?? tak aby można było wiedzieć z jaką prędkością się obraca ??
Pewnie przez gpio i zliczać impulsy...
czyli mam rozumieć że lutownica w łape i do przodu? bo z tego co pamiętam nigdzie gpio nie wystepuje luzem na płycie wr1043 aby mozna sie podpiąć od tak
i jeszcze jedno pytanie w jaki sposób odbywało by się monitorowanie prędkości bo chyba nie tak jak w BIOS'ie PC ?
Jedno jest całkowicie wolne, inne gpio musisz "zwolnić". Na wiki.openwrt.org odnoście 1043 jest to wymienione.
Nie wiem jak zrealizowana jest kontrola w takim czujniku. Jeżeli jest tak jak pisze to czeka Cię po prostu oprogramowanie tego, a jak sobie monitorowanie zrobisz to już od Ciebie zależy.
Sorry za odgrzanie starego tematu ale nie chce tworzyć nowego takiego samego. Piszesz Cezary że 1043 jedno GPIO ma całkowicie wolne, a możesz mi go pokazać na zdjęciu?
Uploaded with ImageShack.us
Niedaleko prawego, dolnego narożnika pamięci na obrazku. Opisane jako "GPIO20".
Teoretycznie, da się też wykorzystać GPIO od JTAG, ale trzeba pogrzebać w rejestrach CPU... w 1043ND jeszcze nie próbowałem, wczoraj walczyłem z WR841N v8 i bez problemu można używać 4 linii od JTAG jako wejścia GPIO. Muszę jeszcze powalczyć nad tym żeby dało się je użyć jako wyjścia ![]()
dzięki pepe2k znalazłem, jednak człowiek już jest ślepy ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Czujnik obrotów
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc