Temat: tp-link dostęp poprzez rs232 nie działa

Witam,
mam problem z dostaniem się do 741ND poprzez rs232 z najnowszym gargoyle.

mam przejściówkę rs232->usb która zowie się AK50 (CH340)
wyprowadziłem przewody Tx Rx i GND
aby potwierdzić czy to dobre przewody zrobiłem loopback test, tzn włączyłem hyperterminala i połączyłem ze sobą przewody Tx Rx i uzyskałem możliwość pisania na ekranie hyper terminala, co dowodzi że przewody, połączenie i przejściówka jest OK.

Ale teraz łączymy się z tplinkiem i jeśli podepnę przewody tak jak potrzeba to nic nie dostaję na ekranie, jeśli zamienię Rx z Tx to na akranie wyskakuje sieczka.(możliwe, że się pomyliłem wyprowadzając)

Teraz pytanie gdzie mogłem zrobić błąd lub może ewentualnie to wina tej przejściówki rs232->usb ?
Dodam jeszcze, że łączyłem się na 115200, sieczke na ekranie miałem czy to pod putty czy na hyper terminalu.
Sieczka na ekranie mam czy podłącze GND czy nie.

2

Odp: tp-link dostęp poprzez rs232 nie działa

Może wyprowadziłeś za długie te przewody ? Spróbuj skrócić

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3

Która wersja tego 741? Bo od tego zależy gdzie musisz się podłączyć. Co do sieczki - nie masz poprawnie przylutowanych kabli (co świadczy to ze bez gnd też masz krzaczki), czasami pomaga rezystor 3k3 pomiędzy vcc a tx.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

A czy ten adapter nie ma czasem w sobie konwertera napięć? Jesteś pewny, że wyprowadziłeś sobie sygnały od UART, a nie od RS232? Bo to nie jest to samo... co więcej podłaczenie się do konsoli interfejsem RS232 w najlepszym wypadku skończy się spaleniem GPIO od UART w SoC.

5 (edytowany przez avathar 2013-06-13 13:26:24)

dziękuje za szybkie naprowadzenie na rozwiązanie
temat już był poruszany, właśnie znalazłem http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1302
czy ten konwerter napięć to chodzi o ten rezystorek 3k3 pomiędzy vcc a tx ?

ps. router nadal żyje wink

6

Nie, rezystor to rezystor, a konwerter to raczej jeden dodatkowy scalak albo kilka... nie wiem co to za przejściówka, nie wiem co siedzi w środku, dlatego moja rada brzmi: kup coś sprawdzonego.

7

i tak też zrobiłem czyli zakupiłem inną przejściówkę. Zależało mi na czasie, ale nie ma co ryzykować uszkodzenia routera.