1

Temat: Połączenie: PC -> (USB -> RS232) -> Edimax - problem

Witam, posiadam przejściówkę USB na RS232 oznaczoną symbolem AK50.
Chciałbym przez nią podłączyć PC do routera Edimax BR-6104KP przez RS232.

Z routera podłączone kabelki Tx, Rx, GND do RS232 przejściówki.

Problem w tym, że po uruchomieniu (włączeniu zasilania) routera, w terminalu powinno się pokazać: Cytat:

ADM5120 Boot:

Niestety mi nic takiego się nie pokazuje sad

Co robię nie tak?

Czy może potrzeba jakiegoś konwertera napięć z tej przejściówki (jest zbudowana na Prolific 2032) na te odpowiadające routerowi?

Nie wiem czy przejściówka działa, czy jest jakaś prosta metoda sprawdzenia tego?

Czy jest inna droga do instalacji OpenWrt na tym routerze?

Proszę o pomoc,
Pozdrawiam,
Defozo

2

Odp: Połączenie: PC -> (USB -> RS232) -> Edimax - problem

Ten twój AK50 na konwerter napięc na 3,3v czy to zwykły rs jest? Jeżeli ma to ok, jak nie to w najgorszym przypadku właśnie popalileś rsa w edimaxie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Defozo 2011-01-19 22:24:20)

Cezary napisał/a:

Ten twój AK50 na konwerter napięc na 3,3v czy to zwykły rs jest? Jeżeli ma to ok, jak nie to w najgorszym przypadku właśnie popalileś rsa w edimaxie.

Według dokumentacji Prolific PL-2032 to posiada on konwersję sygnału na TxD na 3,3V.
Mój miernik też pokazuje przeważnie 3,3V (ale czasem pomiar "skacze"), gdy przykładam go do losowych pinów.
I z tego co kiedyś czytałem, to był on używany właśnie w połączeniu z routerem (dlatego w sumie kupiłem taką przejściówkę, a nie inną. Co prawda, posiadacz nie napisał czy połączył swojego routera tylko przez tą przejściówkę, czy czegoś jeszcze użył).

Ale pewności nigdy nie jest za wiele.

4

Witam

Nie wiem czy rozwiązałeś już problem, ale z tą przejściówką router Ci się nie urochomi. dopiero po podłączeniu konwertera napięć wszystko chodzi bezproblemowo (przerabiałem ten problem)

P.S tak jak ty podłączałem tą przejściówkę do routera i myśłałem że się uszkodził, ale wszystko jest w porządku.

pozdrawiam

5

michal121212 napisał/a:

Witam

Nie wiem czy rozwiązałeś już problem, ale z tą przejściówką router Ci się nie urochomi. dopiero po podłączeniu konwertera napięć wszystko chodzi bezproblemowo (przerabiałem ten problem)

P.S tak jak ty podłączałem tą przejściówkę do routera i myśłałem że się uszkodził, ale wszystko jest w porządku.

pozdrawiam

Tak jak piszesz, okazało się, że jednak z portem wszystko OK.
Kupiłem kabel od Nokii i wszystko ładnie działa.

Pozdrawiam