26

Odp: UPS 12V

4-5W to dużo bo tyle pobiera router. Poza tym kolejne żelastwo, które niepotrzebni się kurzy i znacząco (podejrzewam, że ok 40-60%!!!) skraca czas działania na zasilaniu z baterii. Taką sprawność mają przetwornice które z DC 12/24 robią AC 230!

Zajmuje się w prawdzie tym zawodowo, ale zrobienie płytki i napisanie programu to pewnie kwestia paru godzin. Program w najprostszej postaci to z 10 linijek kodu gdzie połowa z nich to inicjalizacja portu..

Gdyby ktoś był zdecydowany coś takiego robić i stworzyłby sensowny interfejs programowy umożliwiający konfiguracje takiego urządzenia pod openwrt to mogę zadeklarować się, że część sprzętową wraz z programem wykonam.

27

Ja mogę przetestować smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Cezary to jest deklaracja chęci oprogramowania tego pod OpenWrt? smile Jak tak to mów co chcesz po RSie dostawać, w jakiej postaci, czy pytanie - odpowiedź czy mam walić tą wartością napięcia cyklicznie przez UART. I czy może chcesz np. sterować czymś, programowo rozłączać UPSa itp..

29

A co chcesz? Przydał by się monitoring - bieżące parametry typu napięcie, temperatura, obciążenie, przewidywalny czas wyłączenia itd. Co się da. Cyklicznie - nie, wystarczy na żądanie. I zakładam że samo powinno odciąć zasilanie jak będzie naprawdę krytycznie poniżej poziomu. A tak nie tylko podaje status.

30

Cezary napisał/a:

A co chcesz? Przydał by się monitoring - bieżące parametry typu napięcie, temperatura, obciążenie, przewidywalny czas wyłączenia itd. Co się da. Cyklicznie - nie, wystarczy na żądanie. I zakładam że samo powinno odciąć zasilanie jak będzie naprawdę krytycznie poniżej poziomu. A tak nie tylko podaje status.

hehe czyli tworzymy normalnego UPSa widzę wink Trochę jest do uzgodnienia bo jeszcze pytanie do jakiego zasilacza buforowego ktoś to podłączy. Dla mnie powinno to być uniwersalne aby się mogło sprawdzić czyli:
- wejście z akumulatora (który ładowany jest niezależnie z jakiegoś tam zasilacza buforowego),
- wyjście zasilania na na router, NAS'a itp. Pytanie czy nie będzie problemem to, że zamiast katalogowych 12V będzie to 13,5 gdy akumulator jest naładowany.
- wyjście RS232 (do podłączenia czy to przez FTDI czy coś podobnego)
- komunikacja typu pytanie - odpowiedź. jakaś prosta transmisja
- pomiar napięcia akumulatora
- pomiar temp - można jakiś prosty na termistorze chociażby
- przekaźnik odcinający układ oraz obciążenie od akumulatora,
- napięcie odcięcia najbezpieczniej ok 10,5V
- co do szacowania czasu hmm.. można przy sprawnej baterii z jakiś obliczeń, ale sięchyba nie podejmuje bo to wymagałoby przestudiowanie trochę literatury odnośnie krzywej rozładowania, trzeba by też mierzyć pewnie prąd..

31

byrrt napisał/a:

Pytanie czy nie będzie problemem to, że zamiast katalogowych 12V będzie to 13,5 gdy akumulator jest naładowany.

Będzie. Nie naładuje się do końca... Poza tym, takie ciągłe trzymanie akumulatora pod napięciem, nie wiem czy to dobry pomysł.

byrrt napisał/a:

- wyjście RS232 (do podłączenia czy to przez FTDI czy coś podobnego)

E... to już zrób to z interfejsem USB.

byrrt napisał/a:

- przekaźnik odcinający układ oraz obciążenie od akumulatora,

Na pewno nie mechaniczny.

Brakuje mi tutaj zabezpieczenia nadprądowego/zwarciowego.

32 (edytowany przez byrrt 2013-06-03 18:30:00)

pepe2k napisał/a:

Będzie. Nie naładuje się do końca... Poza tym, takie ciągłe trzymanie akumulatora pod napięciem, nie wiem czy to dobry pomysł.

Mówię w 2gą stronę - czy gdy router czy NAS dostanie 13,5 to czy się nic nie stanie..

E... to już zrób to z interfejsem USB.

Tylko, że to raz, że powiększy płytkę, dwa, że ją podroży (sam FTDI chyba z 20zeta kosztuje a ja USB do ATMegi wciskać nie będę)

Na pewno nie mechaniczny.

Czemu? Ew. da się jakiś tranzystor MOS.

Brakuje mi tutaj zabezpieczenia nadprądowego/zwarciowego.

Dać palec - całą rękę urwą.. Owszem nie będzie ale można dać bezpiecznik polimerowy. Miał być prosty pomiar napięcia a już cudujecie wink

13,5V nie zaszkodzi akumulatorowi żelowemu - w taki sposób działają właśnie zasilacze buforowe. Ładują stałym prądem a gdy napięcie wyniesie te katalogowe 13,4-13,6 to utrzymują tak niski prąd aby tylko nie rozładować akumulatora. Z resztą ja buforówki nie chce budować tylko układ do jej monitorowania.

33

byrrt napisał/a:

Mówię w 2gą stronę - czy gdy router czy NAS dostanie 13,5 to czy się nic nie stanie..

Dobre pytanie. Jak nie przetestujesz, to się nie dowiesz. Jeden może wytrzymać, inny pójść z dymem... jak na tabliczce znamionowej urządzenia jest 12 V DC, to tyle ma dostać i basta. Chyba, że chcesz studiować wszystkie układy zasilania w urządzeniach i sprawdzać czy mogą przyjąć więcej.

byrrt napisał/a:

Tylko, że to raz, że powiększy płytkę, dwa, że ją podroży (sam FTDI chyba z 20zeta kosztuje a ja USB do ATMegi wciskać nie będę)

Mało to modeli ATMega z USB? No dajcie spokój, mamy 2013 rok, kto teraz bawi się w UART/RS232?! Jak to ma być user-friendly, to powinno mieć interfejs USB i "Plug and Play".

byrrt napisał/a:

Czemu? Ew. da się jakiś tranzystor MOS.

Bo tak się nie robi, to już nie te czasy. Widziałeś UPS-a z przekaźnikiem mechanicznym? smile

byrrt napisał/a:

Dać palec - całą rękę urwą.. Owszem nie będzie ale można dać bezpiecznik polimerowy. Miał być prosty pomiar napięcia a już cudujecie wink

Skoro chcesz i tak odcinać zasilanie, to można zrobić przy okazji zabezpieczenie.

34

+1 za USB. RSa to teraz ze świeczką szukać.

35

Chcecie USB a po nim leciec z RSem.. co za różnica? heh.. Miało być tanio i prosto a tu widzę wymagania w górę wink
Akurat przekażniki w ups'ach są często.. wink

36

byrrt napisał/a:

Chcecie USB a po nim leciec z RSem.. co za różnica? heh.. Miało być tanio i prosto a tu widzę wymagania w górę wink

To nie ma znaczenia, czy to będzie wirtualny port szeregowy czy sobie wybierzesz jakiekolwiek inną klasę... ma być interfejs sprzętowy USB, bo w routerach tylko taki jest. Nie ma tam RS232, a do UART trzeba się dostać. Poza tym, tak jak pisałem - ATMegi ze sprzętowym USB nie są drogie... jak chcesz taniej i lepiej, weź jakiegoś Cortexa-M3.

37

Ty tu o taniości a Cortex M3 poniżej 5zł nie chodzą gdzie spokojnie dostaniesz jakiegoś attiny za 3zł który by wystarczył.. wink

38

Niech i kosztuje 10 PLN... wyjdzie taniej niż kupowanie adaptera USB-UART/RS232 smile

39

Ale eksplozja w temacie ... wink
Co do zasilania na wyjściu to się zastanawiam czy przypadkiem  zasilacze buforowe nie stabilizują go w jakiś sposób (jak inaczej rozumieć parametr "regulacja napięcia wyjściowego 12-14,5V" http://sklep.delta.poznan.pl/zasilacz-b … e45a26849). Jeśli tak to problem z różnicą pomiędzy naładowanym a częściowo rozładowanym akumulatorem się rozwiązuje...

Co do pomiarów stanu akumulatora to zgadzam się z pepe2k że najlepszym rozwiązaniem jest USB.
Co do ceny to oczywiście ma byc rozwiązanie budżetowe ale nie wiem czy oszczędność 1-5 złoty robi aż tak dużą różnicę (więcej wyjdzie koszt przesyłki) szczególnie jeśli chodzi o nakład pracy czy ewentualny koszt naprawy urządzeń podłączonych do układu

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz jeśli porównamy współczynnik pojemność/cena to najlepiej wychodzą akumulatory o pojemności do 7-8 Ah. Dla niektórych może to być trochę mało. W takim wypadku dobrym rozwiązaniem wydaję się być zakup i połączenie kilku akumulatorów ze sobą aby uzyskać większą pojemność (oczywiście jeśli nie miejsce to nie problem) . Jak w takim układzie wyglądałby pomiar naładowania czy na każdy akumulator potrzebny byłby osobny układ pomiarowy czy możliwy byłby pomiar np na jednym akumulatorze (rozładowywanie się  wszystkich akumulatorów równomiernie ??)

40

O łączeniu kilku akumulatorów generalnie zapomnij...

41

Zasilacze buforowe 12V mają w rzeczywistości ok 13,5 - wszystkie. Chyba, że zasilacz robimy na 24V (rzeczywiste ok 27V) i przetwornicą zjeżdżamy na stabilizowane 12.0V i to stabilizujemy ale to kolejna komplikacja i pewne straty (przy dobrej przetwornicy i z góry ustalonym prądzie nawet ok 95% sprawności). Łączyć akumulatorów równolegle nie można - w grę wchodzi tylko szereg ale ze względu na zasilanie 12V sobie to darujmy. Projekt miał być prosty a pany cudują tongue USB spoko to nie problem..

42

No to niech będzie prosty. Byle by była jakakolwiek sygnalizacja że bateria się kończy czy ile jeszcze do końca. To by się przydało. W ostateczności może być np. zmiana stanu na wyjściu że zostało kilka minut do wyłączenia.

43

Zgadzam się z Cezarym. Skupmy się na podstawowych funkcjach: Informacja że sok się skończy w ciągu kilku minut.. Jeśli to będzie działało to projekt zawsze może być rozszerzany o kolejne elementy....

44

Witam. Ponownie Wątek się trochę zagrzebał więc go odgrzebuje.
Po szumnych zapowiedziach, cisza?? Zastanawiam się co ona oznacza? Upadek czy pracę wink??

45

Ja nic nie wiem.

46

Mogę napisać soft i zrobić prototyp by sprawdzić czy to działa, bo też jest mi potrzebne takie urządzenie.
Jeszcze jedno pytanie co do komunikacji komendy At czy dane w hex.
parametry jakie mogę zarejestrować
-obecność napięcia sieci
-prąd ładowania
-pobór prądu przez urządzenia podłączone do układu
-napięcie akumulatora
-rozkaz do wyłączenie zasilania
-regulowane napięcie wyjściowe +35zł koszt wykonanie przetwornicy 3,3-24v 3A
jak macie jakieś propozycje do piszcie

47

Dla mnie jak najbardziej OK. Ewentualnie może przydałaby się możliwość wykonania polecenia przy danym poziomie zasilania. np: wyślij wyłącz (po ssh) gdy poziom naładowania 10%

48

Właśnie robię 4 sztuki takich ups-ów 2 dla siebie i 2 mogę odsprzedać. Oczekuję na zamówione elementy.
To jest pierwsza wersja i będzie przystosowana do akumulatorów żelowych.

49

A cena?

50

Jestem zainteresowany.  Tylko jaka cena?