Temat: UPS 12V
Witam
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zabezpieczenia swojej sieci prze brakiem zasilania (Router, NAS, Camera IP etc). Właściwie wszystkie te urządzenia chodzą na DC (większość 12V) więc kupowanie dedykowanego UPS'a do tego celu jest trochę bezsensowne (zamiana 230 AC ==.> 12DC ==> 230AC) raz z powodu sprawności dwa ceny(??) takiego rozwiązania. Zastanawiałem się nad zakupem rozwiązania dedykowanego do monitoringu (zasilacz buforowany + Akumulator) jednakże z tego co widzę takie rozwiązanie ma jeden znaczący minus. Mianowicie brak możliwości monitorowania poziomu akumulatora/rodzaju zasilania a w konsekwencji np brak możliwości wysłania polecenia wyłączenia np. NAS'a.
Szukałem na sieci jakiegoś gotowego rozwiązania lecz póki co to nic spełniającego wszystkie wymagania nie znalazłem...
Jedynie co znalazłem to coś takiego:
http://www.mini-box.com/micro-UPS-load-sharing
Prawdopodobnie mogło by się to nadać jednakże wymagałoby to pewnych przeróbek szczególnie jeśli chodzi o soft.
Zastanawiam czy nie macie jakiegoś patentu na taki system. Co do specyfikacji sprzętu to najważniejsze rzeczy to: Router WDR3600 + Gargoyle 1.5.9.11, NAS- Netgear RND2000 V1, i w sieci też jest cały czas MK808B:android
Dzięki z góry za wszelkie pomysły