Temat: UPS 12V

Witam

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zabezpieczenia swojej sieci prze brakiem zasilania (Router, NAS, Camera IP etc). Właściwie wszystkie te urządzenia chodzą na DC (większość 12V) więc kupowanie dedykowanego UPS'a do tego celu jest trochę bezsensowne (zamiana 230 AC ==.> 12DC ==> 230AC) raz z powodu sprawności dwa ceny(??) takiego rozwiązania. Zastanawiałem się nad zakupem rozwiązania dedykowanego do monitoringu (zasilacz buforowany + Akumulator) jednakże z tego co widzę takie rozwiązanie ma jeden znaczący minus. Mianowicie brak możliwości monitorowania poziomu akumulatora/rodzaju zasilania a w konsekwencji np brak możliwości wysłania polecenia wyłączenia np. NAS'a.

Szukałem na sieci jakiegoś gotowego rozwiązania lecz póki co to nic spełniającego wszystkie wymagania nie znalazłem...
Jedynie co znalazłem to coś takiego:
http://www.mini-box.com/micro-UPS-load-sharing

Prawdopodobnie mogło by się to nadać jednakże wymagałoby to pewnych przeróbek szczególnie jeśli chodzi o soft.

Zastanawiam czy nie macie jakiegoś patentu na taki system. Co do specyfikacji sprzętu to najważniejsze rzeczy to: Router WDR3600 + Gargoyle 1.5.9.11, NAS- Netgear RND2000 V1, i w sieci też jest cały czas MK808B:android

Dzięki z góry za wszelkie pomysły

2

Odp: UPS 12V

Możesz monitorować napięcie akumulatora.

Ale jest jeszcze jeden problem. Routery również dobrze będą działać np. przy 9v (przynajmniej niektóre). Jeżeli w akumulatorze pozwolisz na zejście do takiego poziomu czy go głęboko rozładujesz to praktycznie będzie do wyrzucenia. Więc tak bezpośrednio podłączone pod zasilanie to niekoniecznie, ale przez jakiś układ kontroli który odetnie napięcie jak spadnie do krytycznego poziomu - jak najbardziej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Właśnie czegoś takiego poszykuje i jedyne co znalazłem to
http://www.mini-box.com/micro-UPS-load-sharing

Programowalne wyjścia możliwość monitoring etc...
Jakby zrobić jeszcze interfejs podobny do tego dla APC i z routera zalogować się po ssh na NAS i w razie niskiego poziomu wysłać komendę zamknięcia na NAS to byłoby idealne

4

Moim zdaniem gra nie jest warta świeczki... i tak potrzebujesz poza takim gotowym układem ładowania, kontroli akumulatora i końcową przetwornicą DC/DC jakiś zasilacz prądu stałego, który dostarczy prąd do tego ustrojstwa i to o znacznej wydajności.

Biorąc pod uwagę ceny wskazanych rozwiązań... taniej wyjdzie kupić używany UPS i wstawić mu nowy akumulator. Sprzęt, który chcesz tym podtrzymywać w największym obciążeniu raczej nie bierze więcej niż 50-60 W...

5

@Misiek7719: mam UPS (nawet dwa) z odzysku jak by coś, mogę sprzedać smile

6

Witam...

@pepe2k: Wiem tak jak pisałem zastanawiałem się nad zasilaczem buforowym (10.5A 12V - ok 230zł) akumulator (na początek 7 Ah a potem dokładałbym kolejne - ok 40 zł) no i coś na koniec do monitorowania ta płytka to trochę drogo mnie wystarczyłoby urządzonko znacznie prostsze (tańsze) - tylko do monitorowania Jeśli jednak to doliczyć to staje się to koszt staje się znaczny. Co do obciążenia to mi wyszło ok 80W ale to i tak niewiele nawet na najmniejsze UPS

Zastanawiam się też jeszcze na innymi kosztami bo UPS i Siec chodzi 24/7/365 więc zużycie prądu staje się sprawą też ciekawą.. W rozwiązaniu AC-DC mam jeden zasilacz/ładowarkę w UPS indywidualne zasilacze dalej pozostają ponadto czytałem że sam ups nieźle też potrafi brać prądu w stanie w pełni naładowanym (niektórzy podają że nawet 30-40W))

@Cezary: A mógłbyś podać jakieś szczegóły ??

7

Mam na zbyciu dwa UPS APC Back UPS Pro 650. Akumulatory padły (były 12Ah), a że takich nie miałem włożyłem 9Ah - używki. Generalnie działa, jest sprawny, choć krócej trzyma.

8

Po co zasilacz buforowy/impulsowy? Podłącz równolegle akumulator do zasilacza i po problemie. Jedyny problem, że 7 Ah ma przy ~13V. Jak Zasilasz 12V to masz ok 3-4 Ah. Do routera wystarcza (mam tak podłączone). Akumulator z odzysku. Zajdź na Tyniecka 18 to może dostaniesz używany (ale jeszcze dobry akumulator).

9

Hej ja stosuje buforowki
i tego typu zerknij zobac to nie sa drogie rozwiazania http://korpol.pl/index.php?k216,zasilan … e-buforowe
zawsz ena sieci moze znajdzie sie taniej na allegro

10

Właśnie wczoraj złożyłem do kupy taki "UPS" dla routera/małego serwera (u mnie to jest Alix 2D3) i wychodzi to tak:
- zasilacz buforowy Mean Well SCP-50-12 to koszt 80zł,
- akumulator Mean Well 1,3Ah 12V to koszt 23zł,
- kable i obudowa plastikowa to ~50zł

Tak więc wyszło mnie to trochę ponad 150zł, wcale nie tak mało. Liczyłem na to,  że da się zejść do jakiś 120zł, co już by było sensowną alternatywą dla najtańszego UPSa. Największym problemem jest obudowa, ciężko mi było znaleźć coś sensownego, pasującego gabarytowo i mającego otwory wentylacyjne.

Samo rozwiązanie sprawdza się nieźle, wczoraj wieczorem miałem na wiosce sporą awarię po wichurze i dał radę podtrzymać Alixa (z kartą wifi) dobre 2h. Jako zabezpieczenie przed "mignięciami prądu" spisuje sie świetnie.

11

Taką stronę kiedyś znalazłem: http://1wt.eu/articles/alix-ups/, to tak propo alixów (które sam jeszcze mam).

12

Wszystko jest dość proste, dopóki nie chce się monitorować stanu akumulatora (UPS)  aby w przypadku zbyt niskiego poziomu wyłączyć część urządzeń (np NAS)...

13

Które rozwiązanie będzie najbardziej korzystne cenowo ?
Jakiś zasilacz buforowy + obudowa tak jak wymienił to kolega Ruffik
czy jednak jakiś ups ?

14

Jak sobie ktoś to oprogramuje pod linuxem to nie widzę problemu podłączyć jakiejś atmegi czy pic'a i oprogramować jej żeby czytać adc i wyrzucać to po uarcie.. Wtedy pod linuxem mamy info o wartości napięcia i już wink

15

@viper_lasser:Nie wiem to zależy od mocy i czy nówkę kupujesz czy używkę (UPS) jak Ruffik pisał za ok 100-150 złożysz sobie z buforowym a UPS używany też w podobnej cenie kupisz..Tylko że w UPS masz monitoring stanu naładowania a na czystej buforowym nie  masz....

@byrrt:Co do monitoring bazującego na atmega czy pic'a to po pierwsze nie znam się na tym, po drugie jaki to byłby koszt, po trzecie czy to nie jest wybranie się z armatą na polowanie na muchy??

16

@byrrt:Co do monitoring bazującego na atmega czy pic'a to po pierwsze nie znam się na tym, po drugie jaki to byłby koszt, po trzecie czy to nie jest wybranie się z armatą na polowanie na muchy??

E tam, bierzesz co masz pod ręką, lutujesz na pająka, podłączasz pod usb, piszesz trochę kodu...
Koszt - ??? 10 PLN

17

rybirek napisał/a:

E tam, bierzesz co masz pod ręką, lutujesz na pająka, podłączasz pod usb, piszesz trochę kodu...
Koszt - ??? 10 PLN

Wiesz jak w tym siedzisz to może to tak wyglądać.... Jak nie to ?????????????? wink

18

Powoli wchodzicie tutaj na poziom niepotrzebnej abstrakcji. Osoba bez doświadczenia nie będzie specjalnie dla jednego projektu kształcić się w kierunku konstruowania układów analogowo-cyfrowych, grzebać po sieci i szukać rozwiązań, a potem męczyć się z programowaniem i składaniem elementów na "pająka".

Czasami naprawdę warto dołożyć do gotowego, a przede wszystkim SPRAWDZONEGO i BEZPIECZNEGO, rozwiązania - to nie jest układ do zasilania kilku diod LED z bateryjki pastylki. O zaoszczędzonym czasie na wdrożenie takiego "gotowca" już nawet nie mówię.

A jeżeli cena gotowego rozwiązania jest za wysoka, to najpewniej wynika to ze złego dobrania przez autora pomysłu narzędzi do problemu czyli próby zaadoptowania "kombajnu do skoczenia trawnika".

19

pepe2k napisał/a:

Powoli wchodzicie tutaj na poziom niepotrzebnej abstrakcji. Osoba bez doświadczenia nie będzie specjalnie dla jednego projektu kształcić się w kierunku konstruowania układów analogowo-cyfrowych, grzebać po sieci i szukać rozwiązań, a potem męczyć się z programowaniem i składaniem elementów na "pająka".

Czasami naprawdę warto dołożyć do gotowego, a przede wszystkim SPRAWDZONEGO i BEZPIECZNEGO, rozwiązania - to nie jest układ do zasilania kilku diod LED z bateryjki pastylki. O zaoszczędzonym czasie na wdrożenie takiego "gotowca" już nawet nie mówię.

A jeżeli cena gotowego rozwiązania jest za wysoka, to najpewniej wynika to ze złego dobrania przez autora pomysłu narzędzi do problemu czyli próby zaadoptowania "kombajnu do skoczenia trawnika".

Właściwie się z tobą zgadzam. Jedynie co mnie denerwuje w UPS'ach to niepotrzebne przechodzenie 12=>230=>12V a co za tym idzie strata energii. Druga sprawa że u siebie miewam czasami dłuższe przerwy w dostawie pądu a że to do monitoring'u więc lepiej aby dłużej trzymało więc koszt UPS'a robi się duży... Ale Jak pisałeś do każdego trawnika trzeba znaleźć odpowiednie narzędzia i może będę musiał zmienić specyfikacje aby znaleźć rozsądne rozwiązanie...

20

Misiek7719 napisał/a:

Jedynie co mnie denerwuje w UPS'ach to niepotrzebne przechodzenie 12=>230=>12V a co za tym idzie strata energii.

Zanim zaczniesz się denerwować, to sprawdź jak duże, w zależności od obciążenia, są te "straty", bo może się okazać, że są tak małe, że w prezentowanym tutaj problemie można je pominąć.

21

I jak znam życie, to można te straty spokojnie pominąć.
Ja chciałem UPS z monitoringiem przez USB, ale nie ma takich tanich. Tania używka (+dokupienie aku) z komunikacją pos RS-232 to baaardzo sensowne rozwiązanie.

22

Niestety nigdzie na ten temat nie ma żadnych danych, podobnie jak zużycia prądu w trybie gotowości (akumulator naładowany na fulla i gotowy do pracy) . Jak się czyta na ten temat to wartości podawane przez użytkowników trochę odstraszają kilkanaście - kilkadziesiąt wat nawet wg niektórych.  Z kolei odnośnie buforowych pobór prądu jest minimalny (niestety nigdzie nie znalazłem konkretnych wartości)
Jak zawsze najlepszym rozwiązaniem byłoby popróbować i po testować różne rozwiązania i samemu wybrać niestety na coś takiego mnie nie stać

23

APC Back-UPS ES 700 w stanie jałowym (w sensie podłączony do prądu, akumulator na full, włączony, nic do niego nie podłączone) pokazywał zużycie na poziomie 4-5W.

24

W takim razie nic dodać nic ująć ...
A sprawdzałeś może te dwa co masz do sprzedania bo ten to niby wg producenta to seria green.

25

Nie, bo musiałem z nich akumulatory wyjąć. A bez nich nie włączają się.