1

Temat: stabilność extroota na karcie sd

Witam ponownie szanownych forumowiczów.
Po zakupie tabletu chcąc nie chcąc muszę kupić w końcu ruter - a już się zbieram od miesiąca.
Zdecydowałem się w końcu na WDR3600 - głównie z uwagi na dobre parametry,
jak i to że internet mam głównie przez modem 3G (no chyba że obecnie są w planach jakieś lepsze ruterki przystępne cenowo to i poczekać może warto).

Po spędzeniu kilku godzin na czytaniu postów doszedłem do wniosku że hmm jak by to napisać -
jest to bardzo nie stabilne. Tzn mój stary router wag200 działa i działa tylko już nie u mnie w domu... ;-) a to co przeczytałem na forum nie napawa mnie optymizmem jeśli co tydzień musiał bym to wszystko od nowa konfigurować.

Ok do czego zmierzam - mając już ten router chciałbym dorzucić soft do ściągania plików.
A czytałem że extroot może być na karcie SD modemu. Tylko czy to nie jest tak że taka konfiguracja
działa tydzień i nie wiadomo z jakiś przyczyn konfiguracja zaczyna się rozsypywać.

Może lepszym wyjściem jest zrobienie extroota na pendrive - tylko czy modem uciągnie na raz dwa urządzenia
podpięte pod USB? I jeszcze czy w ogóle jest sens zakupu rutera jeśli na innym portalu przeczytałem że Aero zamierza wprowadzić captchę?

Czy kupując WDR3600 musiał bym zwracać uwagę na wersję - bo gdzieś tu na forum obiło mi się wersja 1.1 czy coś w ten deseń.

WDR3600, ADATA S102 PRO 32GB, extroot, ver. Gargoyle 1.12.0.2

2

Odp: stabilność extroota na karcie sd

To wgraj Vargalex i masz wszystko bez extroota

3

No tak - ale gdzieś te ściągane pliki trzeba składować.
Rozumiem że do tego wymagany jest extroot?

4 (edytowany przez pasza 2013-06-10 20:36:41)

Extroot jest do czego innego, do ściągania plików w transsmision plików to raczej extroota nie musisz mieć.
Swoją drogą powinni wprowadzić jakąś serię pendrive które działają dłużej.

5

Bo ogólne koszty kart SD i pendrive 32GB są porównywalne - ok 80zł.
Co do gwarancji to na pena znalazłem nawet na 5 lat. Karty to zazwyczaj 24 miesiące.

6

Co z tego że piszą 5lat gwarancji , kiedy jak pisze Cezary, włączony swap i pen ma zgon po kilku miesiącach.
Dodatkowo jak ktoś to kupi przez net jak ja sandisc mini 8Gb za 5EU, który już przyszedł zepsuty to koszty wysyłki "gwarancja" są wyższe jak koszt takiego pena.

7

Tutaj już akurat bym nie bawił się w zamawianie przez internet aby zaoszczędzić 5 zł tylko w sklepie na miejscu kupił.
Nawet jeśli pen padnie po roku to w ramach gwarancji powinni wymienić.
Ruter na stronie patrzyłem w cenie 219zł - natomiast nic nie widać n.t. wersji hardware - czy tu miałbym się czegoś obawiać?

8

Tu nie chodzi o koszty zakupu przez net samego pena.
Bo ta na "logikę" zawsze będzie nieopłacalna "koszty wysyłki/wartość" ale jak kupujesz kilka rzeczy to pena przy okazji kupisz.

Pena faktycznie lepiej kupić na miejscu i jak najbliżej.

9

WDR3600 aktualnie jest dostępny w jednej wersji - v1. Wprawdzie wewnątrz są różne rewizje PCB, ale gołym okiem ciężko dojrzeć zmiany, raczej jakaś kosmetyka - sprzętowo wszystko jest takie same.

Poza tym, polecam: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2537

10 (edytowany przez pasza 2013-06-10 21:16:52)

Albo rób moda u "pepe2k"   na 16MB Flash a przy okazji dostaniesz nowego boota i lekkie OC ale aż +20% więcej mocy.
Lub większy mod +30-35% mocy i 4 xUSB

11 (edytowany przez jarek7714 2013-06-11 01:00:23)

pasza napisał/a:

Albo rób moda u "pepe2k"   na 16MB Flash a przy okazji dostaniesz nowego boota i lekkie OC ale aż +20% więcej mocy.
Lub większy mod +30-35% mocy i 4 xUSB

Przyłączam się w 100% do opinii-jak chcesz soft od Cezarego w wersji PL lub na oryginalnym flash Vargalex. Zresztą sam w perspektywie zamierzam do ww routera poprosić @pepe2k o update flash z dodatkami (jesteśmy jako użytkownicy sprzętu w niebywale komfortowej sytuacji że mamy tutaj na forum takie hardware-owe wsparcie). smile      P.S Sam kiedyś w MR3420 zabiłem pendrive z extroot (co z tego że kupiony na miejscu w Łodzi-co mam chodzić co kilka miesięcy do sklepu i reklamować że padł-jakoś dziwnie że znowu u mnie wink ).

12

Dopóki ruter będzie na gwarancji to jednak nie będę go modyfikował. Aczkolwiek wiem że zmiana softu powoduje utratę gwarancji - ale tu jeszcze jest małe pole manewru i zawsze może coś da się ugadać. Co innego gdy pudełeczko było otwierane.
Rozumiem że peny padają szybciej z uwagi na swap. W tym przypadku swap nie jest chyba aż tak wymagany?
To jeśli nie na penie to na czym zapisywać pliki? SD?

Są jakieś zależności że lepiej na SD czy też penie?
Gdzieś wcześniej przeczytałem że będzie wykorzystane 20% pamięci więc transimssion dużo nowej nie zabierze. A kina multimedialnego z tego robić nie będę ;-) Co najwyżej dodam kilka swoich skryptów pythona.

13

Podłącz hdd, swap raczej nie potrzebny.
Albo duży dobry pen i Vargalex.

14

Też mi sie wydaje że hdd był by tutaj najlepszym wyborem - ale to też już troszkę kosztuje wiecej.
Wprawdzie mam 2.5' 600GB jako backup i raczej obawiał bym się go podłączyć. Za dużo cennych danych ;-) wiec wolał bym nie podłączać.

Czyli zostaje opcja druga: duży dobry pen i Vargalex.
32GB powinno wystarczyć - a co rozumiesz przez dobry? Noname i jakiś markowy kingston?
Dlaczego akurat Vargalex? Co jest w nim takiego szczególnego żeby go instalować zamiast gargoyle?

Wiem ma trochę softu m.in transmission -ale pythona nie ma ;-)

15 (edytowany przez pasza 2013-06-11 08:47:46)

To przecie o czym cały czas tu piszesz, masz transmission i dlna bez extroota.
Choć bez swapa raczej extrot tak się nie wywala szybko.
A jeśli Vargalex nie ma wszystkiego co potrzebujesz to także extrot musisz mieć bo ten jest zapełniony na full, więc wtedy lepiej nowsze Gargoyle i  extroot.

16

jarti napisał/a:

Dlaczego akurat Vargalex? Co jest w nim takiego szczególnego żeby go instalować zamiast gargoyle?

Weź tylko pod uwagę, że Vargalex to nic innego jak aktualny (choć i to nie jest do końca prawdą) trunk... więc jak w trunku walnie obsługa sieci, to będziesz miał problem. A w trunku bywały już i takie jaja, co jest zupełnie normalne - to nie jest wersja stabilna (lub uznana za stabilną). Ja Vargalexa odradzam smile

Masz, poczytaj sobie jedną z dyskusji na temat tych wydań: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=5273.

17

OK mam już ruterek - i przystępuję do instalacji gargolye pl.

Obecne info
Firmware Version:    3.13.23 Build 120820 Rel.73549n
Hardware Version:    WDR3600 v1 00000000

Poprawcie mnie proszę jeśli coś przekręciłem.

1. Pobieram plik na dysk twardy
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin
2. W przeglądarce wchodzę na adres http://192.168.0.1/
3. Przechodzę do menu System Tools --> Firmware Upgrade
4. Wybieram plik z pkt. 1

I czekam kilka minutek do momentu aż ruter się sam nie zresetuje.

Gdy już się modem zresetuje to będę mógł przystąpić do kolejnego etapu (jeszcze nie opisanego ;-) ) - czyli system update.

Czy wszystko się zgadza?

18

jarti napisał/a:

Gdy już się modem zresetuje to będę mógł przystąpić do kolejnego etapu (jeszcze nie opisanego ;-) ) - czyli system update.

Nie, po restarcie masz już gotowy do pracy system.

19

Gotowy do pracy? Czyli wystarczy że podłączę modem 3G i przystąpię do skonfigurowania połączenia pod Aero2.
Hmm to właściwie do czego jest system update?

20

jarti napisał/a:

Hmm to właściwie do czego jest system update?

Co? Wgrywasz z oryginalnego GUI obraz z "factory" w nazwie... i tadam, masz Gargoyle na routerze.

21

No to tutaj się trochę pogubiłem z tym wszystkim.
Myślałem że Factory to wersja bazowa - goły system bez dodatkowego oprogramowania.

A z tego co wychodzi to jest to wersja końcowa?

Rozumiem że gdybym w przyszłości chciał dokonać aktualizacji systemu to wtedy już wybieram obraz z sysupgrade.

22

jarti napisał/a:

A z tego co wychodzi to jest to wersja końcowa?

W OpenWrt nie ma czegoś takiego jak w DD-WRT, że po wgraniu z oryginalnego GUI musiałeś robić aktualizację do wersji "pełnej". Jest tylko rozróżnienie na obrazy wgrywane z oryginalnego GUI i obrazy służące do aktualizacji w przypadku gdy masz już postawiony system OpenWrt.

jarti napisał/a:

Rozumiem że gdybym w przyszłości chciał dokonać aktualizacji systemu to wtedy już wybieram obraz z sysupgrade.

Zgadza się.

23

pepe2k napisał/a:

Weź tylko pod uwagę, że Vargalex to nic innego jak aktualny (choć i to nie jest do końca prawdą) trunk... więc jak w trunku walnie obsługa sieci, to będziesz miał problem. A w trunku bywały już i takie jaja, co jest zupełnie normalne - to nie jest wersja stabilna (lub uznana za stabilną). Ja Vargalexa odradzam smile

Ja Vargalexa używałem ok. 4 miesiące (2 z extroot-zrobiony 2 kliknięciami) i raz mi się wywalił w opcji z extroot tzn. musiałem go zrestartować bo sieć zawisła-jeżeli chodzi o stabilność w porównaniu do GargoylePL 1.5.10.1 nie mogę się czepiać na które przeszedłem pod koniec maja (a przekonało mnie do tego dodanie kilku dodatków do softu). Niestety router po równym tygodniu zawisł-muszę przyznać że to mnie trochę z irytowało bo wcześniej używałem http://www.wirelesslan.com.pl/urzadz.ph … p;idx=1435 i przy takich samych ustawieniach-tutaj jedynie doszła obsługa webcam, statusy miałem po ok.miesiącu (w zależności  od restartów zasilania PGE). Teraz wrzuciłem 1.5.10.2 i na starcie widzę problem w przywróceniu ustawień z pobranej kopii (bieżącej wersji). Skonfiguruje i zobaczę co się będzie działo.

24

To postaw AA czyli wersję uznaną prze developerów za stabilne wydanie. Ja napisałem tylko, że Vargalex bazuje na kodzie z gałęzi niestabilnej, w której mogą (co nie oznacza, że muszą) pojawić się różne jaja, a autor tych buildów nie zawsze jest w stanie wszystko przetestować - na jednej platformie wszystko może działać, na innej możesz mieć panikujące jajko i zwalony router smile

25

Udało się ;-)
Mając aprobatę innych zawsze jest łatwiej.
To na dziś koniec zadań. Jutro drugi dzień zmagania z instalacja dodatkowych pakietów.
Jeszcze raz dziękuję serdecznie za pomoc.