Temat: TL-WR1043ND Rev.1.6 problem z WAN
Witam,
Na wstępie chciałbym powiedzieć, że kilka routerów już w życiu postawiłem oraz starałem się przegrzebać forum pod kątem mojego problemu i nie znalazłem rozwiązania, jeżeli jednak takowe jest proszę nie bić po oczach ![]()
Używam: OpenWRT Backfire 10.03 TL-WR1043ND + LuCI by Cezary
Sprawa ma się tak, że gdy ustawię statyczny adres IP na WAN od mojego ISP(ciężko powiedzieć co to za łącze dokładnie jest, prawdopodobnie osiedlowy Crowley) oczywiście nie mam połączenia ze światem. Adresy (ip, brama, dnsy, maska) są sprawdzone ponieważ pracował na nich mój wcześniejszy router Philips'a. Próbowałem dodawać MTU czy z poziomu SSH zrobić chociażby opkg upgrade, niestety bez rezultatu. Na dodatek czasem przy zapisie ustawień router lubi złapać zwiechę i jedyne wyjście to reset do firstboot, być może za mocno kombinuję ![]()
Obawiałem się, że to może być jakaś 'polityka' firewalla, sprawa się rozmyła gdy uruchomiłem stary router i połączyłem go z TL-WR1043ND do portu WAN. w tej konfiguracji działa bezproblemowo czy na statycznych adresach czy dynamicznych. Dziwną sprawą jest że gdy jest bezpośrednio podpięty w statystykach łapie strasznie dużo danych RX (kilka mega w minutę). Dzięki wielkie za pomoc...