1 (edytowany przez m-r-x 2010-07-22 12:00:39)

Temat: TL-WR1043ND Rev.1.6 problem z WAN

Witam,

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że kilka routerów już w życiu postawiłem oraz starałem się przegrzebać forum pod kątem mojego problemu i nie znalazłem rozwiązania, jeżeli jednak takowe jest proszę nie bić po oczach wink

Używam: OpenWRT Backfire 10.03 TL-WR1043ND + LuCI by Cezary

Sprawa ma się tak, że gdy ustawię statyczny adres IP na WAN od mojego ISP(ciężko powiedzieć co to za łącze dokładnie jest, prawdopodobnie osiedlowy Crowley) oczywiście nie mam połączenia ze światem. Adresy (ip, brama, dnsy, maska) są sprawdzone ponieważ pracował na nich mój wcześniejszy router Philips'a. Próbowałem dodawać MTU czy z poziomu SSH zrobić chociażby opkg upgrade, niestety bez rezultatu. Na dodatek czasem przy zapisie ustawień router lubi złapać zwiechę i jedyne wyjście to reset do firstboot, być może za mocno kombinuję wink

Obawiałem się, że to może być jakaś 'polityka' firewalla, sprawa się rozmyła gdy uruchomiłem stary router i połączyłem go z TL-WR1043ND do portu WAN. w tej konfiguracji działa bezproblemowo czy na statycznych adresach czy dynamicznych. Dziwną sprawą jest że gdy jest bezpośrednio podpięty w statystykach łapie strasznie dużo danych RX (kilka mega w minutę). Dzięki wielkie za pomoc...

2

Odp: TL-WR1043ND Rev.1.6 problem z WAN

TTL? Mac adres?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mac adres nie muszę ustawiać/klonować, ponieważ sieć nadrzędna nie ma tego zabezpieczenia, już niejednokrotnie zapinałem się na tych adresach z różnych komputerów bezpośrednio. Spróbuję powalczyć z TTL. Mam jeszcze jedno pytanie, czy wersja 1.6 urządzenia jest w pełni wspierana przez OpenWRT?

4

Na obudowie jest 1.6 ale płytka jest 1.1 - tak sama jak w innych wersjach. Tak.

5

Niestety zmiana TTL nic nie daje (ustawiałem na 128). Niestety mnie się już pomysły kończą...

6

A pingować drugą stronę możesz?

7

Niestety nie. Co gorsza zachciało mi się zmienić firmware na ten: http://openwrt.groov.pl/WR1043NDv1/back … ry_gui.bin przez LuCI. I tym oto sposobem router nie podnosi się, dioda SYS nie startuje. Amba. Mam nadzieje że kablem rs uda się go zreanimować... Proszę o wskazówki.

8

Kara za używanie innego softu. Masz opisane na stronie co i jak przez bootloader.

9 (edytowany przez m-r-x 2010-07-22 18:06:13)

Reanimacja w toku... Niestety nie posiadam dokładnie kabla CA-42, mam za to inny kabel USB2COM, podpinam według schematu, ale niestety dostaję na ekranie putty krzaki...

Edit1
Wygląda to źle, nie mogę wykryć napięcia na lini RX po stronie routera...

Edit2
Coś nie tak jest z tą przejściówką, po zwarciu TX z RX i próbie pisania w terminalu nie dostaje echa, widzę jedynie to co napisałem... Jakieś sugestie? Czy może doczekałem się nowego stempla do papieru?

10

Poczekaj. Jeżeli dostajesz krzaki to albo masz źle prędkość ustawioną lub masz zle luty. 115200 8n1 ma być. I normalnie bootloader powinien się zgłosić.

11 (edytowany przez m-r-x 2010-07-22 20:08:31)

Okay. Ale z tego co zauważyłem to krzaki idą nawet bez podpiętego RX. Napięcie na RX przy podłączonym kablu do przejściówki i włączonym routerze mam, ale dość niskie 0,87V. Jestem pewien że co najwyżej pomyliłem RX z TX, a to nie powinno upalić linii.

BTW: Wszystko podpinałem według schematu RS232, na podstawie wyprowadzeń na DB9, gdyż tak jest zakończona moja przejściówka.

DB9 -> Router

2   -TX-   1
3   -RX-   2
5  -GND- 3

Z prędkościami też już walczyłem, próbowałem wiele kombinacji, łącznie z 115200 8n1

12

To ma chyba jednak problem z kabelem.

13 (edytowany przez m-r-x 2010-07-26 16:32:01)

Tak poglądowo chciałem zapytać: Wymieniał ktoś RS w tym routerze? Jest to w ogóle możliwe?

Edit.1

Cuda się zdarzają... po zakupieniu kabla CA-42 bootloader odpalił się, wszystko wróciło do normy. Problem z WAN'em również wyeliminowany, wszystko skonfigurowane przez LuCI. Cezary dzięki za pomoc! wink

14

Temat można zamknąć. Dzięki.

15

smile