1 (edytowany przez neonbloow 2013-04-21 11:02:55)

Temat: RTL-SDR czyli skaner radiowy ze sticka DVB-T

Cześć, nie wiem czy wszyscy wiedzą ale można zastosować stick DVB-T do odbioru pasma radiowego oraz amatorskiego (samoloty, radiosatelity pogodowe itp). Mam pytanie, znalazłem takiąstronkę
http://translate.google.com/translate?d … %3Fp%3D828

są tu podane dwa pakiety IPK aby zrobić z OPENWRT serwer skanera radiowego, czy może ktoś już to uruchomił na openwrt u siebie ?
Podane paczki niestety nie chcą się instalować u mnie z powodu "inna architektura" Mam najnowszą gargoyle na  Attitude Adjustment.
Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to ruszyć?

Tu jest paczka
http://dh5ym.ath.cx/OpenWRT_backfire/brcm47xx/packages/
niestety te paczki nie są zgodne z Attitude sad idzie to przerobić?

2

Odp: RTL-SDR czyli skaner radiowy ze sticka DVB-T

neonbloow napisał/a:

Cześć, nie wiem czy wszyscy wiedzą ale można zastosować stick DVB-T do odbioru pasma radiowego oraz amatorskiego (samoloty, radiosatelity pogodowe itp).

Tak tylko, trochę poza tematem... nie chwal się tym publicznie.
W Polsce nasłuch takich częstotliwości (nawet jeżeli dane nie są szyfrowane) jest nielegalny i karalny.

3 (edytowany przez neonbloow 2013-04-21 12:55:54)

Ale bzdury wypisujesz, prawo Polskie mówi że karze podlega ten kto udostepnia "usłyszane" informacje, jesli ktoś natomiast słucha a nie chwali się tym co tam usłyszał to robi to zgodnie z prawem.
Podsluchiwać można bez obaw, na dodatek odbieranie map pogodowych i telemetrycznych APRS czy słuchanie rozmów pilotów itp jest w 100% legalne

4

neonbloow napisał/a:

Ale bzdury wypisujesz, prawo Polskie mówi że karze podlega ten kto udostepnia "usłyszane" informacje, jesli ktoś natomiast słucha a nie chwali się tym co tam usłyszał to robi to zgodnie z prawem.
Podsluchiwać można bez obaw, na dodatek odbieranie map pogodowych i telemetrycznych APRS czy słuchanie rozmów pilotów itp jest w 100% legalne

Ja znam zgoła inne interpretacje. Jak znasz inne interpretacje lub inny KK, to się nimi podziel, chętnie poczytam, bo na chwilę obecną znam zdecydowanie inne. Mapy pogodowe to są dane publiczne, ale rozmowy pilotów chyba już raczej nie są przeznaczone dla wszystkich, nieprawdaż? To, że ktoś przesyła nieszyfrowane dane nie oznacza, że można je sobie od tak legalnie podsłuchiwać. Szczególnie jeżeli wiadomo dla kogo są te informacje przeznaczone.

Polecam na początek KK, Rozdział XXXIII Przestępstwa przeciwko ochronie informacji, art. 267, paragraf 3:

"§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem."

Owszem, większość tego typu spraw jest umarzana ze względu na niską szkodliwość społeczną, ale nie oznacza to, że jest to legalne. Co więcej, przepisy są dosyć ogólne.

5

skaner lub urządzenie nadawczo - odbiorcze nie jest urządzeniem podsłuchowym lecz sprzętem łączności bezprzewodowej, a zatem nie kwalifikuje się jako, opisany w art. 267 sprzęt

Wszystko w tym temacie

6

neonbloow napisał/a:

skaner lub urządzenie nadawczo - odbiorcze nie jest urządzeniem podsłuchowym lecz sprzętem łączności bezprzewodowej, a zatem nie kwalifikuje się jako, opisany w art. 267 sprzęt

Wszystko w tym temacie

Przecież masz tam napisane:

"§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem."

Tyle w temacie smile

Wcześniej, jeżeli dobrze pamiętam, było tam "specjalistycznym urządzeniem", co prowadziło do podobnych nadinterpretacji, które Ty tutaj próbujesz zastosować.

Możemy się o to spierać do us... śmierci. Temat był wielokrotnie poruszany również na innych forach, poszukaj, poczytaj. Interpretacji jest tyle ilu dyskutujących, ale przepis jest jeden. O tym czy ma sens, czy nie ma i o jakości prawa nie będę się wypowiadał, bo można na tym klawiaturę zedrzeć...

Poza tym, wątek tego nie dotyczy i myślę, że w tym momencie możemy zamknąć dyskusję na temat aspektów prawnych sprawy.

7

Ja mam takiego sticka w drodze z Chin (będę walczył żeby zrobić live stream CB19 na dużym linuxie).

Temat dyskutowalem kiedyś z sędzią. Nie podlegasz karze, o ile DANE NIE SĄ SZYFROWANE. Jeśli jest to zwykła modulacja to robisz to legalnie. Zgodnie z Twoją interpretacją mieszkańcy mojego osiedla powinni wszyscy siedzieć bo na TVP3 mogliśmy słuchać rozmów dyżurnego z radiowozami big_smile big_smile

8

Szymon_Zy napisał/a:

Temat dyskutowalem kiedyś z sędzią. Nie podlegasz karze, o ile DANE NIE SĄ SZYFROWANE. Jeśli jest to zwykła modulacja to robisz to legalnie. Zgodnie z Twoją interpretacją mieszkańcy mojego osiedla powinni wszyscy siedzieć bo na TVP3 mogliśmy słuchać rozmów dyżurnego z radiowozami big_smile big_smile

Taaa... kolega sędzia, babcia prokurator, wujek policjant i co jeszcze? Takie czcze gadanie wprowadza niepotrzebne zamieszanie - masz pewne informacje, to się nimi podziel. Coś, co gdzieś kiedyś od kogoś usłyszałeś, czego w dodatku nie jesteśmy w stanie zweryfikować, jest informacją g... wartą, czyli żadną.

Wskaż mi fragment, w którym jest mowa o tym, czy przepisy dotyczą danych szyfrowanych, czy też nie. Z mojej wiedzy wynika, że to nie ma żadnego znaczenia od strony prawnej. Przecież w wielu miejscach można nadal spotkać niezabezpieczone nadajniki WiFi i przy pomocy pierwszej z brzegu karty jesteś w stanie taki ruch nasłuchiwać, analizować i wykorzystywać do niecnych celów (np. przechwytując niezaszyfrowane wiadomości e-mail)... Twoim zdaniem jest to legalne? Uświadomię Cię - nie jest.

9 (edytowany przez neonbloow 2013-04-21 17:14:28)

Jezu Pepe ale już mamy dosyć dyskusji z Tobą,   pytanie w temacie jest jedno jak majtkami trzęsiesz to inny temat załóż. Kto uruchomił rtl-TCP i pomoże w kompilacji źródeł ?

10

neonbloow napisał/a:

pomorze

Mazowsze! wink

11 (edytowany przez neonbloow 2013-04-21 17:17:27)

Jest forum prawne tam sobie zadaj pytanie tu się pytam o co innego Czarek usuwaj posty nie na temat. Znajdzie się jeden upierdliwiec i nie potrafi zrozumieć o co się w wątku pyta jeśli ma problemy prawne to niech to wyrazi w innym poście.

12

Oba pakiety są standardowo w repozytorium OpenWrt w trunku. Zainstaluj  i sprawdź czy da się używać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

13

Bo to do trunka jest, nie do AA, proste. Używaj trunka lub sam przekompiluj pakiety.

14

Cezary nie widzę tutaj rtl-sdr tego pakietu sad

15

No naprawdę. Czasami się dziwię wam. A to co to jest: http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … cm47xx.ipk ?

16

pepe2k, bzdury piszesz. Słuchać możesz czegokolwiek i kiedykowliek. Nasłuch nie jest zakazany.
Możesz zobie słuchac policji czy innych służb do woli - nikt nikt tego nie zabroni a tym bardziej nikt nie będzie za to karał. Słuchać możesz wszystkiego, ale nie wszystko możesz wykorzystać. Idź dorośnij i potem zacznij pisać posty...

W sumie też mam kilka takich tunerków (dlaczeogo kilka - zorientowani będą wiedzieli dlaczego) i nawet zastanawiałem się nad podpięciem ich pod router, żeby nie wykorzystywać do tego oddzielnego lapka. Ale zastanawiałem się czy router w ogóle by sobie z tym poradził, bo laptop wskakuje od razu na 70-90% obciążenia procka przy dekodowaniu sygnałów.
Chyba żeby wykorzystać router jaki najzwyklejszy serwer sdr-ip.

17

TTD napisał/a:

pepe2k, bzdury piszesz. Słuchać możesz czegokolwiek i kiedykowliek. Nasłuch nie jest zakazany.
Możesz zobie słuchac policji czy innych służb do woli - nikt nikt tego nie zabroni a tym bardziej nikt nie będzie za to karał. Słuchać możesz wszystkiego, ale nie wszystko możesz wykorzystać. Idź dorośnij i potem zacznij pisać posty...

Jak nie rozumiesz tego co przeczytałeś to spróbuj przeczytać jeszcze raz. To, że czegoś nie potrafisz zrozumieć nie oznacza, że jest bzdurą... Nigdzie nie napisałem, że coś jest zakazane. Nie możesz słuchać wszystkiego.

18

Cezary źle mnie może zrozumiałeś ten pakiet co podałeś to widziałem ale on niestety  jest dla brcm47xx natomiast nie ma dla ar71xx a taki potrzebuje, jak próbuje ten co podałeś instalować mam:
Unknown package 'rtl-sdr'.
Collected errors:
* pkg_hash_fetch_best_installation_candidate: Packages for rtl-sdr found, but incompatible with the architectures configured
* opkg_install_cmd: Cannot install package rtl-sdr.

19

Skoro używasz ar71xx to czemu w pierwszym poście wskazujesz brcm47xx? No nie ma, deweleperzy nie wszystkie paczki kompilują i zwykłe właśnie ar71xx się obrywa. Kompiluj.

20

Cezary wskazałem ale napisałem że te co znalazłem są pod inną arch. właśnie sad
Próbowałem to kompilować poprzez kompilacje krzyżową na UBUNtu ale kupe błędów już sam cmake wywalał, można to w prostrzy sposób kompilować na routerze z exrootem ?

21

Nie, nie możesz.

Skompiluj sobie najpierw cały system, potem dopiero sam pakiet.

22 (edytowany przez pepe2k 2013-04-22 12:07:44)

Żeby zamknąć temat poboczny i ukrócić komentarze poprzedników, którzy gdzieś coś zasłyszeli/przeczytali i mają problem ze zrozumieniem... wyjaśniam raz jeszcze - wejście w posiadanie informacji, które nie są dla nas przeznaczone jest karalne.

Nikt nikomu nie zabrania nasłuchiwać takich czy innych częstotliwości, czy też podsłuchiwać sąsiadów przez ścianę albo dzieciaki z mikrofalówkami na podwórku. Jeżeli ktoś ma problemy ze zrozumieniem kilku zdań ze wskazanego przeze mnie fragmentu KK, to śpieszę z wyjaśnieniem: nikt za to nie ściga z urzędu, co nie oznacza, że nie można zostać skazanym i ukaranym z tego tytułu. Polecam lekturę różnych wyroków i ich uzasadnień, for internetowych (m.in. Elektroda) - bardzo często te sprawy są umarzane ze względu na niską szkodliwość społeczną (ktoś coś podsłuchał, ale nie wykorzystał tych informacji choć nie były dla niego przeznaczone), ale to nie oznacza że nie postawiono oskarżenia z tytułu konkretnego paragrafu, co więcej - nie jest to przecież równoznaczne z uniewinnieniem - po prostu sąd w ogóle się nad sprawą nie pochyla i nie rozstrzyga o winie lub jej braku.

Stąd właśnie moje ostrzeżenie o tym, żeby się tym nie chwalić. Sam korzystam, ale nigdzie się tym nie chwalę, nie publikuję tego co usłyszałem/pobrałem, co więcej - nie wykorzystuję i nie przechowuję tych informacji. Wskazany przepis jest skonstruowany bardzo ogólnie i warto mieć tego świadomość smile

23

Ja w temacie, ktoś zrobił prezent i w jest już pakiet w repo z rtl-sdr do pobrania.
pozdrawiam

24

Potwierdzam - działa.

25

Znaczy u mnie działa, płynnie, bez problemów, bez przycięć.... no i chyba nawet lepiej niż na kompie bo nie widzę tyle zakłóceń.
Ale sprawdzałem na Backfire 10.03.