1

Temat: TP-Link TL-MR3020 + Huawei E173U2 + aero2

Witam. Posiadam zestaw TP-Link TL-MR3020 + Huawei E173U2 + aero2 który wykorzystuję jako WIFI w samochodzie. W TL-MR3020 mam oryginalny najnowszy firmware, a w modemie firmware 11.126.85.00.209_B427 od Lesia. W ostatnim czasie niestety AERO2 szaleje i występują długie czasy nawiązania połączenia z siecią w przedmiotowym zestawie, temat poruszony na:
http://forum.jdtech.pl/Watek-tp-link-tl … ie-zestawy

Czy zmiana firmware na openWRT zmieni coś w temacie szybszego łączenia z siecią ? Aktualnie wygląda to tak, że połączenie jak dobrze pójdzie następuje koło 2 min, a czasami trzeba czekać ze 20 albo i dłużej. Problem poruszyłem w powyższym wątku. Zależy mi głównie na stabilności ponieważ sprzęt jest w samochodzie i wiadoma rzecz, że nie będę miał za bardzo możliwości aby w tym grzebać podczas jazdy. Z tego co sobie poczytałem mądrzejsi popisali gotowe skrypty do modemów.
Cezary czy istnieje jakiś ugotowany firmware pod TL-MR3020 z zaimplementowanymi skryptami tak aby zestaw zaczął lepiej działać, fajnie by było jak by był jeszcze z gargolcem smile

2

Odp: TP-Link TL-MR3020 + Huawei E173U2 + aero2

Jest gargoyle i ma wszystkie mechanizmy. Wgraj, zobacz, jak Ci nie przypasuje możesz wrócić do oryginalnego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy to ten obraz ?

http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin

4

Tak

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

5

Mam identyczny zestaw, Aero2 działa bez zarzutu. Również miałem problemy z ponownym nawiązywaniem połaczenia przez Aero2. Rozwiązaniem dla mnie okazało się ustawienie W Gargulcu połaczenia modemu w tryb 3G, nie automatycznie. Po takiej zmianie ponowne połaczenie następuje z reguły po 30-40 sekundach.

TP-Link MR3020 + Huawei E173u-2

6

Witam. Tesuję już OpenWrt od kilku dni i jestem zadowolony. Połączenie modemu następuje w ~ 2 min. Co prawda próbowałem od razu zainstalować jakieś pakiety, dla przykładu N2N ale niestety odpóściłem sobie temat ponieważ router zaczął się wieszać po tych zabiegach, chyba za mało pamięci na co kolwiek więcej. Czy wykorzystując pamięć modemu na którym zainstalowany jest dashboard dużo mozna zyskać pamięci, w moim przypadku E173-U2 ?

7

Tą na której jest dashboard - nie. Kartę pamięci uSD - tak.

8

Tydel, co masz na myśli pisząc "W Gargulcu połaczenia modemu w tryb 3G, nie automatycznie". W gargoyle wg tłumaczenia Cezarego jest Technologia i do wyboru: 4G/3G/2G (zależy od modemu), preferowane 3G i tylko 3G, itp. Ostatnio intensywnie testuję te połączenia na tym firmware i z tymi połączeniami jest różnie, czasami połączy w ciągu 2 minut, innym razem w 4 min., a jeszcze innym ~10 min. Ogólnie moje wrażenie jest takie, że jest lepiej z tymi połączeniami niż na oryginalnym firmware. Był bym jednak w pełni zadowolony, jak by to połączenie następowało w ciągu 1 min.

9

Niestety to już nie jest od Ciebie zależne. Kiedyś aero2 potrafiło się łączyć i po kilku sekundach, obecnie coś operator miesza i możesz i pół godziny się nie połączyć, coraz większe trudności z tym są. jdtech.pl możesz poczytać na ten temat.

10

Czytam i piszę posty na jdtech.pl i jestem świadomy praktyk operatora, jednakże długi czas oczekiwania na połączenie występuje tylko przy routerze obsługującym modem. W przypadku PC i programu sterującego można nawiązać połączenie w dość krótkim czasie, co prawda wymaga to często wielu prób nawiązania połączenia, ale trwa to maksymalnie kilkanaście, kilkadziesiąt sekund. Czy nie można za pomocą skryptów wymusić szybszego powtarzania prób łączenia ?

11

Witam. Mój TL-MR3020 dzisiaj właśnie umarł, nie ma z nim żadnego kontaktu, po włączeniu zasilania żadna z diód się nie zapala. Miał już może ktoś taki przypadek ?

12

greeno napisał/a:

Witam. Mój TL-MR3020 dzisiaj właśnie umarł, nie ma z nim żadnego kontaktu, po włączeniu zasilania żadna z diód się nie zapala. Miał już może ktoś taki przypadek ?

Takiego jeszcze nie... dioda od zasilania (power) też nie świeci?

13

Niestety nic nie świeci. Do wczoraj normalnie działał, dzisiaj przy próbie podłączenia zero reakcji. No cóż, chyba trzeba będzie oddać na gwarancję, gorzej jak się zorientują, że ma openWRT zamiast oryginalnego firmware ale pierw muszą go zreanimować żeby się dowiedzieć.

14

greeno napisał/a:

Niestety nic nie świeci. Do wczoraj normalnie działał, dzisiaj przy próbie podłączenia zero reakcji. No cóż, chyba trzeba będzie oddać na gwarancję, gorzej jak się zorientują, że ma openWRT zamiast oryginalnego firmware ale pierw muszą go zreanimować żeby się dowiedzieć.

Jeżeli sprawdziłeś na innym zasilaczu i efekt jest ten sam, to znaczy, że padła sekcja zasilania (i może coś jeszcze, ale wątpię)... jest tam jeden scalak zasilający całość (włącznie z USB), który może dostarczyć 0,5 A ciągłego prądu i wytrzymać chwilowe skoki do 0,7 A (a chyba nawet powyżej 1 A), ma nawet zabezpieczenia nadprądowe i termiczne... generalnie powinien wytrzymać różne cuda.

Prawdopodobnie modem przesadził i postanowił siorbać więcej.
Sprawdź czy bez modemu działa.

Nie zorientują się jeżeli padła sekcja zasilania... nawet go nie otworzą, bo obudowa jest klejona.

15

W większości wypadków nie patrzą nawet na uszkodzony sprzęt

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

16

Dokładnie, oddaj na gwarancję.

17

Dokładnie, oddaj na gwarancję.

18 (edytowany przez him2k 2013-10-12 16:33:04)

Mam pytanie do Was wgrałem najnowsze Garygoyle (obsy) lecz po czasie modem się wiesza "no carrier" Router TP-LINK mr3220 można sterować złączem usb ktoś ma może skrypt który wyłącza włącza usb w momencie kiedy modem się "zawiesi" w katalogu /bin/ nie mogę odszukać pliku 3gtester...

Znalazłem to: http://aero2forum.pl/temat-tp-link-mr34 … dzie%C5%84

ale jak dopasować ten skrypt do najnowszego garygoyle

19

Widać że changelogów nie czytasz w ogóle. Więc że to masz w gui? Nazywa się monitor połączenia i wystarczy włączyć?