1 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-11 19:16:00)

Temat: TL-WDR3600+extroot+transmission/ftp/samba/minidlna/sdparm/napiprojekt

Do sedna, bez początkowych rozterek co i jak, to prosiłbym iść do postu nr 6 smile

Na początek wypadało by się przywitać.
Na imię mam Michał, od dłuższego czasu przyglądam się oprogramowaniu openwrt i waszej stronie, jednak do wczoraj nie miałem potrzeby instalowania go na routerze [nawet nie chciałem bo zazwyczaj jak zabieram się za podobny projekt to pochłania ogromne ilości czasu, którego ostatnio mam coraz mniej, na dopracowanie go aby w 100% spełniał moje oczekiwania].
Nie mniej jednak wczoraj właśnie ze względu na małą ilość czasu zdecydowałem się zakupić WDR3600 i wgrać na niego ostatnie Gargoyle.

Do sedna.

Po przeprowadzce na swoje zmuszony byłem ograniczyć łącze do marnych 10Mbitów, więc powstała potrzeba korzystania z torrentów w nocy, aby np rano mieć potrzebne pliki na dysku.

O ile z wgraniem oprogramowania, ustawieniem routera [obecnie czekam na podłączenie netu więc do routera podłączyłem modem usb - rewelacja smile] i dodatków [jak na razie tylko transmission] nie miałem żadnych problemów, o tyle teraz prosiłbym o pchnięcie mnie w odpowiednim kierunku.

W mieszkaniu stoi również tv smart tv samsunga z możliwością podłączenia pod wifi oraz rj45 i chciałbym oglądać na nim filmy hd/full hd pobrane z netu [oczywiście filmy są rodzinne, albo udostępniane przez znajomych z uroczystości itd smile].

No i teraz pytanie jak to ugryźć żeby nie nadwyrężyć i tak biednego już portfela i uzyskać dostateczne rezultaty.

Torrenty na dysk usb wiem jak pobrać [nie przeszkadza mi w obecnej chwili wąskie gardło jakim jest usb - koszty/możliwości/mierne 10Mbitów/ściaganie plików głównie w nocy = wystarczy], wiem również że mogę je transmitować przez dlna i pewnie po chwili dłubania wymyśliłbym jak to zrobić, chociaż w takim wypadku pewnie zacząłbym mocniej odczuwać wąskie gardło portu usb.

Ciekawi mnie natomiast sprawa ściągania torrentów na podpięty do jednego portu usb dysku 2.5, albo 3,5, a następnie przegrywanie ich przy pomocy routera i jakiegoś webGui na podpięty do drugiego portu usb memeory stick.

Memory stick oczywiście po nagraniu na niego plików wędrował by do telewizora i tam spokojnie leciał by sobie film/muzyka/zdjęcia itd.

Tak więc pytanie czy moje założenia można zrealizować w jakiś sposób, tak żeby nawet nie mająca pojęcia o komputerach narzeczona mogła sobie ściągnąć, a następnie przegrać i odtworzyć pliki. [z transmission na bank sobie poradzi, ale jeśli chodzi o wydawanie komend z konsoli, to raczej nie ma mowy].

2

Odp: TL-WDR3600+extroot+transmission/ftp/samba/minidlna/sdparm/napiprojekt

Albo dlna i wtedy nic nie robisz, po prostu odtwarza materiał który jest na dysku.
Albo - naciśnięcie przycisku na obudowanie niech kopiuje wszystko z jednego nośnika na drugi
Albo - po ściągnięciu pliku przez transmission wykonaj skrypt a w nim kopiowanie na drugi nośnik.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez zdzichu6969 2013-03-22 11:35:00)

Co do materiałów Full HD to nie da sobie rady Samsungowe WiFi, ostrzegam że w samsungach wbudowuja maksymalnie standard B czyli teoretyczne 11 megabitów. Kabel sieciowy załatwia sytuacje (u mnie tak to działa z ES5500), usługa minidlna, rownież bez najmniejszych kłopotów śmiga.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

4

O! Dziękuję za ekspresowe odpowiedzi.
@Cezary, druga opcja brzmi chyba najsensowniej w moim wypadku.
Będę szedł w tą stronę, natomiast chyba sensownie było by ustawić to tak żeby z katalogu download szło automatycznie do dwóch katalogów:
1. do archiwum [zakładam że dysk będzie 1-2TB więc chyba spokojnie może sobie tam leżeć jakiś czas]
2. do katalogu "tymczasowego".
Wtedy rozumiem to tak, że ustawiam skrypt który przy zamontowaniu pendriva czyści go, i przegrywa na niego to co jest w katalogu tymczasowym, po czym czyści katalog tymczasowy.
W ten sposób na pendriva z automatu trafiały by tylko ostatnio ściągnięte tytuły, a jednocześnie w archiwum miałbym kopię do ewentualnego powtórnego zerknięcia.

Pytanie czy nie przekombinowałem i czy ciężko będzie to osiągnąć? Ewentualnie czyszczenie zamontowanego pendriva mogło by się odbywać, automatycznie przed przeniesieniem na niego plików z kat. tymczasowego, po wciśnięciu przycisku na obudowie.

@zdzichu6969
Dzięki za info, będę wiedział żeby z automatu podłączać go kablem smile DLNA, pewnie też w końcu ogarnę, chociaż nie wiem czemu mam do niego jakąś niechęć [pewnie nieuzasadnioną].

5

Zwykłe kopiowanie, polecenie cp. Żadnej filozofii tu kompletnie nie ma.

6 (edytowany przez ci3jk4 2013-03-22 08:30:00)

Wczoraj znalazłem chwilę czasu żeby przysiąść przy routerze i trochę wstyd, ale mam jeszcze kilka pytań po drodze, najwyraźniej nie wszystko dobrze zrozumiałem...

Zakładając że chcę jak najczystszą drogą dotrzeć do ustawienia  transmission i dlna [tak dlna - zostałem przekonany o wyższości tego rozwiązania, nad kopiowaniem na pendrive i przenoszeniem plików...]
1. Instaluje dysk usb, formatuje do ext3/4 [zakładam że powinienem to zrobić aby dysk najlepiej współpracował z routrerem] ustawiając swap na 0% [bo i tak nie bede robił extroota?].
2. Ustawiam ftp [ewentualnie również sambę jesli chcę widzieć dysk w otoczeniu sieciowym???] Tu z ftp nie mam żadnych problemów, z sambą gdzieś dzwonią, ale nie wiem w którym kościele.
3. Instaluję transmission i ustawiam foldery/ plik konfigu. <-Rozumiem że najważniejsze jest tu ustawienie folderów konfigu, ściągania i "incomplete", tak żeby znajdowały się na podłączonym dysku.
4. Instaluję mindlna i ustawiam [do tego punktu jeszcze nie dotarłem].

I pytanie dodatkowe, czy przed wykonaniem tych operacji muszę ustawić "tradycyjny sposób montowania dysków" wg poradnika, czy nie jest mi to potrzebne tylko przy tych trzech założeniach?
hd-idle, powinno działać jeśli  nie zmieniłem sposobu montowania dysków [mam defaultowe usb_storage], bo nie wiem czy wczoraj coś naknociłem, ale dysk się nie usypiał.

7

No nie, zobaczysz ile problemów dlna jest smile
1. O ile Ci się zmieści jeszcze transmisison i minidlna we flash. Jak nie to extroota potrzebujesz
2. Nie potrzebujesz ani ftp ani samby jeżeli chcesz dlna tylko. chyba że chcesz później to jakoś kopiować itd.
3. Dokładnie
4. Też opisane smile

To zależy. Jeżeli zmieścisz wszystko we flash to sposób montowania może być dowolny.

8 (edytowany przez ci3jk4 2013-03-22 10:07:26)

1. Hmmmm, tak myślałem, że o czymś zapomniałem ;/ Wczoraj tylko z zainstalowanym transmission, wydaje mi się że widziałem coś koło 1,45 mega wolnego miejsca na routerze [zakładka usługi albo dodatki, nie pamiętam dokładniej] - zakładam że nie wystarczy??
Pytanie dodatkowe. Czy po wgraniu gargoyle, dograniu np transmission itd, a następnie wgraniu gargoyle od nowa przez webgui-> aktualizacja, z automatu kasują się wszystkie wcześniejsze pliki [pamięci formatują się w czasie aktualizacji?], czy może stają się one niedostępne dla nowo zainstalowaneo systemu, ale gniją tam i zajmują miejsce? Bo instalowałem już w ten sposób kilka razy, aby wrócić do defaultów i zastanawiam się czy nie narobiłem syfu ...
2. No wiem, ale fajnie by było mieć wygodny sposób zarządzania plikami/przeglądania ich itd.

9

Nie, aktualizacja wywali wszystkie zainstalowane pakiety dodatkowo, więc będziesz zmuszony robić to jeszcze raz.

10

A minidlna z zależnościami zajmuje dość dużo.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

11 (edytowany przez ci3jk4 2013-03-22 14:42:24)

Hmm, to widzę że mnie extroot jednak nie ominie.
W takim wypadku zwykły pendrie z biedronki styka czy raczej brać coś markowego, o lepszych prędkościach?
Czy swap o pojemności 1 giga będzie gorszy od takiego o pojemności 7 giga, czy może 1 giga to i tak więcej niż potrzeba?
Innymi słowy brać pendriva 1-2 gigowego czy 8/16 giga?

Komuś z was może się udało uzyskać działający dekoder satelitarny tepsy i działający telefon VoIP tepsy, bez ich liveboxa?
Wiem że normalnie nawet zastąpienie ich urządzenia routerem adsl z bramką voip nie jest możliwe, ale może openwrt daje taką możliwość? [albo chociaż możliwość wywalenia ich dekodera satelitarnego skoro w tv jest on i tak wbudowany...].

12

zdzichu6969 napisał/a:

Co do materiałów Full HD to nie da sobie rady Samsungowe WiFi, ostrzegam że w samsungach wbudowuja maksymalnie standard B czyli teoretyczne 11 megabitów. Kabel sieciowy załatwia sytuacje (u mnie tak to działa z ES5500), usługa minidlna, rownież bez najmniejszych kłopotów śmiga.

Ja korzystam z Samsunga ES6800. Ma wbudowany moduł 5Ghz i nie mam z tym problemu. W sumie odtwarzałem dwa filmy w 3 D i parę w full hd. Generalnie nie napotkałem problemów.

Na starym routerze 54Mbit to się nie dało oglądać. Teraz na WDR3600 to luksus.

Zyxel EX5601-T0 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT 571dcd
TP-Link TL-WDR3600 v1 @ OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23893-08becaf62f
Netgear R6220 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r28432-7609571dcd
Zyxel NAS326

13

Samsung UE40ES6570 chyba ma tylko 2,4ghz i pewnie tak jak zdzichu6969 pisał w przestarzałym pasmie G, więc raczej będę musiał zostać przy lanie. Zastnawia mnie tylko czy uda sie wywalić tepsowy dekoder satelitarny ;/

14 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-06 16:57:12)

Jak narazie czekałem na dostarczenie pendiva [priorytet z waki szedł od 23 marca do wczoraj smile)].
Teraz postawiłem extroota wg poradnika http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1062 , z uwzględnieniem zmian dla Attitude Adjustment z poradnika http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalro … iepartycji
Działa i system odpada się z pendriva, a po jego odłączeniu z wewnętrznego systemu.

Pytanie za 100 pkt - po odpaleniu extroota, ustawiam haslo, doinstalowywuje block mount i usuwam usb storage itd.
Następnie edytuję plik fstab żeby działał też swap.
Tutaj w swapowej sekcji pliku podaje uuid partycji i to również działa, natomiast zauwazyłem że w sekscji gdzie wcześniej [w routerze] ustawiałem dane partycji z extrootem jest "czysto" tj plik nie był modyfikowany.
Czy powinienem tam ponownie podać uuid sda1 [partycja extroot] i resztę ustawień, czy może tym razem tą sekcję zostawiam bez zmian??

PS. dodam że w obecnej chwili webowe gui pokazuje mi jakieś bzdury w zakladce status...
Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.5.9.7 (r36088), by obsy
...
Zajętość pamięci wymiany:0MB / 2047.9MB (0%)

Pendrive ma 8 giga - połowa poszła dla systemu, a połowa dla swapa, czyli wyświetla mi tylko połowę dostępnej pojemności.

PS2. po podłączeniu dysku usb na dane [około 500giga] dysk ma oznaczenie sdc, zamiast sdb, a partycje z systemem zmieniły się na sdb1 i sdb2, sda natomiast zniknęło - mam się tym przejmowac? ...

15

Nie definiujesz ponownie nośnika extroota na extroocie. Bo i po co.

Czemu się temu dziwisz? Po prostu swapa nie używa i tyle.

Jak nie odmontujesz nośników lub masz ich więcej to będzie tak bawił się oznaczeniami.

16

Dziwiło mnie nie procentowe użycie, a dostępnośc tylko 2048 mega mimo że wydzieliłem 3,7giga, ale w sumie już olałem ten temat, bo to pewnie i tak dużo więcej niż kiedykolwiek router użyje.

Wczoraj siedziałem do 2 w nocy i udało mi się ustawić sambę, transmission i minidlna - wypas - teraz dopiero widzę że mój pierwotny pomysł z pendrivem było poroniony! smile

Natomiast poległem przy ustawianiu hd-idle [myślę że muszę poczytać trochę dokumentacji, bo jak na razie ustawianie ograniczyło się do skopiowania wpisów z tutka o 1043ND], oraz niestety vsftpd hmm
Niby zrobiłem wszystko wg tutoriala, ale po prostu nie mogę się połączyć z ftp...
Dziś spróbowałem jeszcze edytować pliki wg konfiguratora vsftpd, ale skutek jest równie mizerny ;/

17

Masz poradnik, w sumie 1:1 możesz skopiować opcje z niego.

18 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-08 10:25:16)

Wg tego http://eko.one.pl/?p=openwrt-ftp poradnika robie i nie bardzo rozumiem czemu w dziale o dodawaniu użytkownika anonimowego kolejno do etc vsftpd.conf dodajemy anonymous_enabled yes, nastepnie tworzymy plik ftp, a następnie robimy dokładnie to samo od nowa.
Dodawanie anonymous enabled yes wystepuje 2 razy dla tego samego pliku... i tak samo mamy 2 razy stworzycz plik ftp z tymi samymi ustawieniami.

EDIT i potem to samo dla dodawania użytkownika... kurde 2 razy dodać ten sam plik w tym samym katalogu z podobnymi ustawieniami? chyba nie wiem jak to zrobić;/

19

Gdzie masz dwa raz? Raz jest podana konfiguracja dla użytkownika anonymous z trybie tylko do odczytu, raz w trybie zapis-odczyt. Dwa różne rozdziały, dwie różne konfiguracje. Jakie dwa razy tam widzisz?

20 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-07 15:53:33)

no wiem ze raz odczyt raz zapis
ale nadal jest  to ten sam plik - ten sam katalogi i ta sama nazwa pliku, więc jak mogę zrobić 2 pliki o tej samej nazwie?? - podejżewam że wlasnie tutaj czegoś nie ogarniam.
Z drugiej strony w plikach z konfiguratora plik dla odczytu i zapisu to ten sam, a tylko wpisy się różnią..

21

ehh. Przecież nie możesz mieć jednocześnie dla użytkownika anonymous konfiguracji tylko do odczytu i odczyt zapis. W ogóle rozumiesz czym jest jedno i drugie?

22 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-08 10:27:36)

ooo dzięki za tą odpowiedź smile właśnie tego nie ogarnąłem, że jedno ustawienie jest dla odczytu, a drugie dla odczytu i zapisu [tak to jest jak się ślepo klepie kopiuj wklej i myśli że pierwsze ustawienie jest dla odczytu, a drugie TYLKO do zapisu...].
Rozumiem różnicę pomiędzy obiema konfiguracjami, natomiast klepałem bez myślenia i nie wpadłem na to że są to 2 wersje ustawień dla danego użytkownika w zależności od tego jakie przywileje chcemy mu nadać smile

23

Właśnie smile

24 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-07 21:06:17)

śmiga !!!! Dzięki wielkie smile Na wieczór zostawiam naprawienie hd-idle, uporządkowanie katalogów, tak zeby struktura mi bardziej odpowiadała i ogarnięcie napiprojektu dla ściągniętych filmów smile))

EDIT: Na dysku /mnt/hdd1 mam następujące katalogi _minidlna, lost+found, pliki, prywatny, publiczny.
uzytkownikowi ci3jk4 dałem prawa zapisu i odczytu, już od katalogu /mnt/hdd1 [wg tutoriala chmod 777 /mnt/hdd1 oraz allow_writeable_chroot=yes w /etc/vsftpd_users/ci3jk4].

Myślałem że dodanie pełnego dostępu pozwoli mi również na zasadzie dziedziczenia kasować/edytować zawartość folderu pliki [a dokładniej /mnt/hdd1/pliki/torrent/], natomiast wychodzi że mogę edytować jedynie to co w katalogu /mnt/hdd1, oraz /mnt/hdd1/publiczny i /mnt/hdd1/prywatny.

Dobrze rozumiem że w takim wypadku powinienem zrobić również chmod 777 dla wszyskich innych katalogów które chciałbym edytować, czy może jest tak jak zakładałem [chmod 777 dla mnt/hdd1 powinien na zasadzie dziedziczenia pozwolić mi również na edycję innych folderów?].

EDIT:
Dziedziczenie, czyli rekursywnosć ustawiamy poprzez chmod -R, czyli chmod -R 777 /mnt/hdd1 i powyższy problem się rozwiązał smile

25 (edytowany przez ci3jk4 2013-04-08 12:14:26)

Zmieniłem nazwę wątku, żeby lepiej odpowiadał temu co obecnie się  w nim dzieje...
Małe to-do list na dzisiejsze popołudnie:

1. Strukturę folderów porządkuję i mam problem z folderem lost+found. Obecnie jest on w katalogu /mnt/hdd1, natomiast ja wolałbym przenieść go do /mnt/hdd1/Ustawienia/.
Z tego co wiem to jest to katalog fsck i lądują tam "zagubione, naprawione pliki", pytanie jaki plik odpowiada za konfigurację fsck i wyznaczenie lokalizacji tego folderu.
Gdzieś na forum linuksowym wyczytałem:

Create a folder called .hidden in the root folder of the drive.
Edit the contents to read:
lost+found

Jeśli nie da się przenieść tego katalogu, to może chociaż da się go schować w powyższy sposób?
Jeśli tak, to prosiłbym o info jak to zrobić najprościej, bo w sumie jeśli nie ma przeciwwskazań, najchętniej wrzuciłbym tam również obecną zawartość folderu Ustawienia [siedzi tam transcfg i incomplete z transmission, oraz _minidlna].

Pedant ze mnie więc w sumie jest to dla mnie ważne.
EDIT:
Znalazłem takie coś:

Cezary napisał/a:

W sumie tak. vsftp nie pokazuje folderów do których nie może wejść, więc zmieniasz prawa dostępu (execute usuń) lub zmień właściciela folderu. Samba potrafi ukrywać pliki, dyrektywa hide files w konfigu samby do tego służy. Ponad to często gęsto windows nie zobaczy katalogu z .

Wrócę do domu to sprawdzę, bo brzmi sensownie smile

2. W tutorialach i na openwrt.org znalazłem jedynie informację dot konfiguracji /etc/config/hd-idle, ale z tego co widzę nie wiele można tam zmienić, a dysk za cholerę nie chce się usypiać ;/
Widziałem że niektórzy użytkownicy, dodawali jakieś wpisy do tego konfigu i zaczynał im ponoć działać [np dodanie do pliku uuid dysku usb], natomiast nie widzę nigdzie na jakiej podstawie było to opisywanie - innymi słowy prosiłbym o wskazówki, albo chociaż link do dokumentacji bogatszej niż to co na eko.one.pl i openwrt.org hmm

3. Napiprojekt zainstalowałem i z tego co widzę działa bez większego problemu.
Natomiast nadal pozostaje kwestia skryptu, który automatyzowałby ściąganie napisów...
Da się to zrobić na aktualnej wersji AA? Bo z tego co widzę wszystkie tutoriale napisane były dla backfire, gdzie dostępne było mediainfo.
Pytam bo nie chcę bez potrzeby mieszać w plikach i zaśmiecać systemu, skoro potem i tak okaże się że nie działa hmm