Temat: TL-WDR3600+extroot+transmission/ftp/samba/minidlna/sdparm/napiprojekt
Do sedna, bez początkowych rozterek co i jak, to prosiłbym iść do postu nr 6 ![]()
Na początek wypadało by się przywitać.
Na imię mam Michał, od dłuższego czasu przyglądam się oprogramowaniu openwrt i waszej stronie, jednak do wczoraj nie miałem potrzeby instalowania go na routerze [nawet nie chciałem bo zazwyczaj jak zabieram się za podobny projekt to pochłania ogromne ilości czasu, którego ostatnio mam coraz mniej, na dopracowanie go aby w 100% spełniał moje oczekiwania].
Nie mniej jednak wczoraj właśnie ze względu na małą ilość czasu zdecydowałem się zakupić WDR3600 i wgrać na niego ostatnie Gargoyle.
Do sedna.
Po przeprowadzce na swoje zmuszony byłem ograniczyć łącze do marnych 10Mbitów, więc powstała potrzeba korzystania z torrentów w nocy, aby np rano mieć potrzebne pliki na dysku.
O ile z wgraniem oprogramowania, ustawieniem routera [obecnie czekam na podłączenie netu więc do routera podłączyłem modem usb - rewelacja
] i dodatków [jak na razie tylko transmission] nie miałem żadnych problemów, o tyle teraz prosiłbym o pchnięcie mnie w odpowiednim kierunku.
W mieszkaniu stoi również tv smart tv samsunga z możliwością podłączenia pod wifi oraz rj45 i chciałbym oglądać na nim filmy hd/full hd pobrane z netu [oczywiście filmy są rodzinne, albo udostępniane przez znajomych z uroczystości itd
].
No i teraz pytanie jak to ugryźć żeby nie nadwyrężyć i tak biednego już portfela i uzyskać dostateczne rezultaty.
Torrenty na dysk usb wiem jak pobrać [nie przeszkadza mi w obecnej chwili wąskie gardło jakim jest usb - koszty/możliwości/mierne 10Mbitów/ściaganie plików głównie w nocy = wystarczy], wiem również że mogę je transmitować przez dlna i pewnie po chwili dłubania wymyśliłbym jak to zrobić, chociaż w takim wypadku pewnie zacząłbym mocniej odczuwać wąskie gardło portu usb.
Ciekawi mnie natomiast sprawa ściągania torrentów na podpięty do jednego portu usb dysku 2.5, albo 3,5, a następnie przegrywanie ich przy pomocy routera i jakiegoś webGui na podpięty do drugiego portu usb memeory stick.
Memory stick oczywiście po nagraniu na niego plików wędrował by do telewizora i tam spokojnie leciał by sobie film/muzyka/zdjęcia itd.
Tak więc pytanie czy moje założenia można zrealizować w jakiś sposób, tak żeby nawet nie mająca pojęcia o komputerach narzeczona mogła sobie ściągnąć, a następnie przegrać i odtworzyć pliki. [z transmission na bank sobie poradzi, ale jeśli chodzi o wydawanie komend z konsoli, to raczej nie ma mowy].