Temat: Problem z instalacja plugin-gargoyle-usb-storage

Witam
na nowym tl-mr3220 zrobiłem exroota
zależało by mi na możliwości udostępniania dysku przez interfejs graficzny,
przy próbie instalacji plugin-gargoyle-usb-storage dostaje takie komunikat.
Pytanie co robie źle i jak to zmienić ?

root@GargoyleRKexRoot:~# opkg install plugin-gargoyle-usb-storage
Installing plugin-gargoyle-usb-storage (1.5.9.6-1) to root...
Downloading http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … ar71xx.ipk.
Installing blkid (2.21.2-1) to root...
Downloading http://ecco.selfip.net/attitude_adjustm … ar71xx.ipk.
Collected errors:
* check_data_file_clashes: Package blkid wants to install file /sbin/blkid
        But that file is already provided by package  * busybox
* opkg_install_cmd: Cannot install package plugin-gargoyle-usb-storage.

Pozdrawiam
Robert

2

Odp: Problem z instalacja plugin-gargoyle-usb-storage

Nie możesz. Albo masz extroota i używasz fstaba albo plugin usb-gargoyle. Nie oba na raz bo nic z tego nie wyjdzie.

Jak się już uprzesz to wystarczy że usuniesz plik /sbin/blkid, ale nie spodziewaj się poprawnego działania systemu po instalacji  fstaba i pluginu usb-gargoyle razem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Skoro Ty tak piszesz, to tak jest.
Chciałem ułatwić sprawę bratu instalując plugini usb-gargoyle.
W tej sytuacji skoro jest to mr3220 i ma tam być dysk i transsmision to musze zostać przy fstabie.

Swoja droga zastanawiam się jak ja to zrobiłem że na 1043ND mam plugin usb-gargoyle i exroota i nie skasowałem pliku /sbin/blkid. Działa pewnie tylko dlatego że nie wiedziałem że się tak da zrobić wink
Tylko ciekawe jak długo.... ?

Pozdrawiam
RN

4

Bo w obrazach dla 1043 blkid pochodzi z pakietu blkid, od którego zależy plugin usb-storage. W obrazach 3220/3420 ze względów oszczędnościowych blkid pochodzi z busyboxa  a nie oddzielnego pakietu.

5

W takim razie wszystko jasne.
Dziękuje Ci za odpowiedz,
zabieram się za szukanie opisu do fstaba i ogarnianie tej wiedzy

Pozdrawiam
RN

6

Na eko.one.pl smile

7 (edytowany przez roblad 2013-04-03 11:09:45)

Witam,

mam router TP-1043ND

Ja zrobilem to tak, jak opisano w tym watku http://wiki.openwrt.org/doc/uci/fstab i tu http://wiki.openwrt.org/doc/howto/extroot

tylko nie zrobilem mounta na /overlay tylko na '/'  i zastosowalem metode Whole external root (pivot root).

"Target directory to mount the filesystem onto. After trunk r25787 specifying '/overlay' here means this filesystem will be mounted as the overlay-based rootfs, while after trunk r26109 specifying '/' here means the filesystem will be mounted as regular rootfs (that is not overlay-based) (see extroot). Neither '/' nor '/overlay' aplies to Backfire. "

Przed ustawieniem fstaba i usuniecia plugin-gargoyle-usb-storage, wszystko przekopiowalem na karte SD ext4.

Potem wykonalem standardowa procedure dot extroota z eko, z zalozeniem ze wykorzystam UUID. po restarcie widzi mi wszystko odpalone z karty. wazne jest aby nie rozlaczyc extroota w czasie pracy (wysypalo mi sie 3 razy przez to i update z failsafe tylko pomaga - reperacja rom), bo sypie sie rom i extroot. Robia to zazwyczaj modemy z otwartymi CD i SD, trzeba rc.local wrzucic odpalenie zmiany trybu pracy modemu tak aby modem nie udostepnial CD i SD za pomoca komendy AT^ u mnie było AT^U2DIAG=0  dla mojego modelu e1750. tu troche wiecej - https://whirlpool.net.au/wiki/hw_model_900 .

Co do blkid to w sbinie go nie usuwalem na extroocie, bo nie dziala plugin-gargoyle-usb-storage po jego wywaleniu, zreszta w defaulcie Gargoyle PL z ostatniej wersji Cezarego - 2013-03-02: aktualizacja obrazów Gargoyle PL - wersja 1.5.9.6, tez jest blkid. dodalem tez do /etc/init.d/fstab w sekcji start sleep 15. nie wiem czy nie trzeba do fstaba dodac option options=rw,sync zamiast uci options=rw,noatime, tak aby update filesystemu byl w trybie online, zniszczy to za jakies 2 - 3 lata karte SD ale powinno zabezpieczyc przed skutkami rozlaczenia extroota i wawaleniem rom'u czyli systemu na flashu przez nadpisanie jakiegos pliku po zniknieciu podmontowanego extroota.

Nie wiem co na to Cezary - ale wydaje mi sie ze to dziala, po tygodniu walki wydaje mi sie ze ta metoda pozwala miec na extroocie  plugin-gargoyle-usb-storage, ktory jest zaj.... sprawa, nie wiem czy nie da sie go jakos przerobic , zeby jednak bez kombinacji i ryzyka mogl chodzic na extroocie - moze Cezary sie zlituje.

PS.

dodalem tez opcje do rc.local

mount -t tmpfs -o remount,rw,nosuid,nodev,noatime,size=128M tmpfs /tmp - ktora to opcja powieksza nam przestrzn dla tmp (bardzo pomocne)

oraz

sysctl -w vm.swappiness=5 - ktora to opcja zrzuca nam wiekszosc z pamieci fizycznej na SWAP szczegolnie plikow utworzonych w /tmp.

Obie te opcje sa przydatne, aby nie zapchac pamieci jak sie ma tylko 32 MB  ( a swoja droga Gargoyle pokazuje mi 29,5 MB tylko - dziwne bo nie wiem dlaczego skoro DD-WRT pokazywalo 32 - czyzby cos padlo ?).

Nie wiem co na to Cezary

8

Nikt nie napisał że nie możesz mieć extroota i pluginu. Tyle że przy najbliższej okazji pokaże Ci że nie ma dysków podmontowanych i nić nie wyświetli.

9 (edytowany przez roblad 2013-04-03 15:07:26)

Witam,

To juz wyczailem. te opoznienie 15 sek daje duzo w fstabie - wszystko sie stabilizuje i jak juz przezuci na extroota, zaczyna montowac dyski omijajac te, ktore sa po UUID. Trwa to chwilke i zaraz po zalogowaniu lub zaraz po podlaczeniu nie ma co sprawdzac. Inaczej bylo jak extroot byl ustawiony na zmiany do squashfs czyli na /overlay - tam faktycznie nie pokazywaly sie dyski wogole, przy ustawieniu na full roota na karte i przekopiowanie wszystkiego (zreszta, nie ma skad poprac pluginu teraz bo zniknal z repozytorium, a robienie linkow do plugin_root i tam skopiowanie potrzebnych plikow, tez nie pomaga ) nie widzi dyskow bo sie nie podmontowuja, zadko sie zdaza zeby sie podmontowaly. Problem nierozwiazany to SWAP, i chyba trzeba w fstabie wylaczyc SWAp niech sie mopntuje sam juz w extroocie - bo faktycznie cos glupieje i wali bledami w logread - to przetrenuje dzisiaj. Zastanawia mnie tylko dlaczego juz 3 razy rozssypal mi sie extroot sam z siebie, moze to wina swapa - pokombinuje z ustawieniami, ktore opisalem wczesniej i wylacze swapa w fstabie, niech go plugin podmontuje po stacie extroota - bo tu faktycznie chyba 2 razy sie montuje i przy modemie i CD i SD dolaczanym (jak sie nie wylaczy) on rozwala nie partycje tylko caly /dev/sda czy /dev/sdb przez to i sie extroot odpina i jest totalna kiszka. Jak wspomnialem, dzialo mi sie to na /overlay no i brakuje troche pamieci 32 MB (29,5 - nie mam pojecia dlaczego tyle pokazuje) to za malo wszystko chodzi na styk i w 1 przypadku samoczynnego restartowania sie routera po starcie bylo zapelnienie pamieci, trzeba bylo w failsafe wylaczyc uslugi 2 i normalnie wystartowal.

Pozdr.

PS.

A kiedy mozemy sie spodziewac jakiejs nowszej wersji pluginu, ktiry by dzialal i tu i tu ?

10

Witam,

A więc, tak to co pisalem wczesniej o ustawieniach odnosnie pluginu. sprawdzilo sie i dziala wszystko bez zadnych problemow, dyski montuje bez zadnego ale ale wymagalo to pewnych modyfikacji TP WR-10143ND 32M ramu (jeszcze - musze kupic hot aira).

Moje ustawienia/to co zrobilem:

1)

robimy sobie partycje swap - o ile nam jest potrzebna ale przyda sie napewno (procedura robienia partycji tez jest na eko.pl)

Po wgraniu i ustawieniu sobie Gargoyle (Gargoyle PL - wersja 1.5.9.6) z pluginem robimy kopiowanie wszystkiego na karte SD na ktorej chcemy miec extroota (wazne aby nie odinstalowywac pluginu)

a robimy to tak:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
mkfs.ext4 /dev/sdax

mount /dev/sdax /mnt

mkdir /tmp/cproot

mount --bind / /tmp/cproot

tar -C /tmp/cproot -cvf - . | tar -C /mnt -xvf -
sync

umount /mnt

umount /tmp/cproot

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2)

robimy cala procedure zwiazana z extrootem dla zgodna opisana w eko.pl

i przygotowujemy sobie plik fstab po UUID

mozemy podejzec zawsze z blkid

moj fstab po zmianach:

/etc/config/fstab

config global 'automount'
        option from_fstab '1'
        option anon_mount '1'

config global 'autoswap'
        option from_fstab '1'
        option anon_swap '0'

config mount
        option uuid 'ec05cabc-36b5-441d-aac2-f1b4a01dea55'
        option fstype 'ext4'
        option enabled_fsck '1'                 <<<< to sie przyda jak bedzie cos skopane na dysku
        option target '/'                             <<< zamontowanie systemu pelnego roota na SD
        option options 'rw,noatime,sync'  <<< dodanie sync bardzo pomoglo
        option enabled '1'
#option is_rootfs '1'                               <<< wazne zeby tego nie bylo aby zainstalowac calego pivot roota na SD

config swap

option uuid 'f0220e43-9224-4128-9230-ae4bade1920a'    <<< tego to w zasadnie nie musi byc
        option enabled '0'

A tu moj plik rc.local juz w extroocie
/etc/rc.local

(swapon -v -f  -U 'f0220e43-9224-4128-9230-ae4bade1920a';sleep 5) &   

<<<< robi nam swapa i sie nic nie rozlacza przy wlozeniu nowego dysku lub odpieciu dysku >>>

sleep 3

(mount -t tmpfs -o remount,rw,nosuid,nodev,noatime,size=128M tmpfs /tmp;sleep 5) &

sleep 3

sysctl -w vm.swappiness=5

sleep 3

mount -t jffs2 -o rw,sync,noatime /dev/mtdblock3 /mnt/original_filesystem   <<< tak zeby bylo latwiej zmieniac w systemie bez extroota przegrac konfiguracje zduplikowac pliki itp. system po wyjeciu karty SD z extrootem

sleep 3
MODE="AT^U2DIAG=0" gcom -d /dev/ttyUSB0 -s /etc/gcom/setmode.gcom   <<< jest to ustawienie dla mojego modemu  wylaczajace CD i SD Huawei 1750

sleep 3

MODE="AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2" gcom -d /dev/ttyUSB0 -s /etc/gcom/setmode.gcom   <<< ustawienie wszystkich trybow pracy modemu

sleep 5

MODE="AT+CFUN=1,1" gcom -d /dev/ttyUSB0 -s /etc/gcom/setmode.gcom  <<< profilaktyczny reset modemu przy starcie jak by byl zawieszony pomaga bardzo (mopzna to uzyc tez w pliku tester.sh - opisanym w eko.pl)

(ifup wan3;ifup wan2;ifup wan; /etc/init.d/multiwan restart) &  <<< tu profilaktyczne startowanie wanow mam ich 3 w moldzie failower dla multiwana - ops tez mozna znalezc na http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=849 )

sleep 5

(while true; do ping 8.8.8.8 > /dev/null; sleep 3; done) &  <<< tu podtrzymanie polaczenia internetowego dla 3G mozna zrobic to z opcja -I dla konkretnego inrerfejsu u mnie jest 3g-wan3 - wygladac to bedzie wtedy tak ping - I 3g-wan3 8.8.8.8

Moj skrypt startowy fstab <<<< jeszcze bez extroota

/etc/init.d/fstab

start() {    <<< sekcia start w pliku odszukujemy i dodajemy sleep 5

sleep 15  <<< to dodalem i pomaga , montowanie dyskow pozniej nie stwarza problemow w extroocie po starcie systemu

config_load fstab

mkdir -p /var/lock lock

....

}

Wszystko smiga pieknie, nie ma bledow w logread ani w dmesg - mozna odlaczac i podlaczac dysk USB pendrive ile sie chce (mam huba 7 portowego aktywnego) wszystko sie pieknie podnosi z pluginu, plugin ani razu mi sie nie zacial, zawsze widze dyski.

Pozdr,