Witam,
A więc, tak to co pisalem wczesniej o ustawieniach odnosnie pluginu. sprawdzilo sie i dziala wszystko bez zadnych problemow, dyski montuje bez zadnego ale ale wymagalo to pewnych modyfikacji TP WR-10143ND 32M ramu (jeszcze - musze kupic hot aira).
Moje ustawienia/to co zrobilem:
1)
robimy sobie partycje swap - o ile nam jest potrzebna ale przyda sie napewno (procedura robienia partycji tez jest na eko.pl)
Po wgraniu i ustawieniu sobie Gargoyle (Gargoyle PL - wersja 1.5.9.6) z pluginem robimy kopiowanie wszystkiego na karte SD na ktorej chcemy miec extroota (wazne aby nie odinstalowywac pluginu)
a robimy to tak:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
mkfs.ext4 /dev/sdax
mount /dev/sdax /mnt
mkdir /tmp/cproot
mount --bind / /tmp/cproot
tar -C /tmp/cproot -cvf - . | tar -C /mnt -xvf -
sync
umount /mnt
umount /tmp/cproot
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2)
robimy cala procedure zwiazana z extrootem dla zgodna opisana w eko.pl
i przygotowujemy sobie plik fstab po UUID
mozemy podejzec zawsze z blkid
moj fstab po zmianach:
/etc/config/fstab
config global 'automount'
option from_fstab '1'
option anon_mount '1'
config global 'autoswap'
option from_fstab '1'
option anon_swap '0'
config mount
option uuid 'ec05cabc-36b5-441d-aac2-f1b4a01dea55'
option fstype 'ext4'
option enabled_fsck '1' <<<< to sie przyda jak bedzie cos skopane na dysku
option target '/' <<< zamontowanie systemu pelnego roota na SD
option options 'rw,noatime,sync' <<< dodanie sync bardzo pomoglo
option enabled '1'
#option is_rootfs '1' <<< wazne zeby tego nie bylo aby zainstalowac calego pivot roota na SD
config swap
option uuid 'f0220e43-9224-4128-9230-ae4bade1920a' <<< tego to w zasadnie nie musi byc
option enabled '0'
A tu moj plik rc.local juz w extroocie
/etc/rc.local
(swapon -v -f -U 'f0220e43-9224-4128-9230-ae4bade1920a';sleep 5) &
<<<< robi nam swapa i sie nic nie rozlacza przy wlozeniu nowego dysku lub odpieciu dysku >>>
sleep 3
(mount -t tmpfs -o remount,rw,nosuid,nodev,noatime,size=128M tmpfs /tmp;sleep 5) &
sleep 3
sysctl -w vm.swappiness=5
sleep 3
mount -t jffs2 -o rw,sync,noatime /dev/mtdblock3 /mnt/original_filesystem <<< tak zeby bylo latwiej zmieniac w systemie bez extroota przegrac konfiguracje zduplikowac pliki itp. system po wyjeciu karty SD z extrootem
sleep 3
MODE="AT^U2DIAG=0" gcom -d /dev/ttyUSB0 -s /etc/gcom/setmode.gcom <<< jest to ustawienie dla mojego modemu wylaczajace CD i SD Huawei 1750
sleep 3
MODE="AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2" gcom -d /dev/ttyUSB0 -s /etc/gcom/setmode.gcom <<< ustawienie wszystkich trybow pracy modemu
sleep 5
MODE="AT+CFUN=1,1" gcom -d /dev/ttyUSB0 -s /etc/gcom/setmode.gcom <<< profilaktyczny reset modemu przy starcie jak by byl zawieszony pomaga bardzo (mopzna to uzyc tez w pliku tester.sh - opisanym w eko.pl)
(ifup wan3;ifup wan2;ifup wan; /etc/init.d/multiwan restart) & <<< tu profilaktyczne startowanie wanow mam ich 3 w moldzie failower dla multiwana - ops tez mozna znalezc na http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=849 )
sleep 5
(while true; do ping 8.8.8.8 > /dev/null; sleep 3; done) & <<< tu podtrzymanie polaczenia internetowego dla 3G mozna zrobic to z opcja -I dla konkretnego inrerfejsu u mnie jest 3g-wan3 - wygladac to bedzie wtedy tak ping - I 3g-wan3 8.8.8.8
Moj skrypt startowy fstab <<<< jeszcze bez extroota
/etc/init.d/fstab
start() { <<< sekcia start w pliku odszukujemy i dodajemy sleep 5
sleep 15 <<< to dodalem i pomaga , montowanie dyskow pozniej nie stwarza problemow w extroocie po starcie systemu
config_load fstab
mkdir -p /var/lock lock
....
}
Wszystko smiga pieknie, nie ma bledow w logread ani w dmesg - mozna odlaczac i podlaczac dysk USB pendrive ile sie chce (mam huba 7 portowego aktywnego) wszystko sie pieknie podnosi z pluginu, plugin ani razu mi sie nie zacial, zawsze widze dyski.
Pozdr,