26

Odp: OpenWrt połączenie wifi konfiguracja

Cezary napisał/a:

Teoretycznie powinien zadziałać.

i zadziałało, z tym, że router Sapido ma dwa IP, domyslne 192.168.1.254 oraz nadane przez tp3420 po połaczeniu, z tym, żeby za każdym razem nie było inne, to ustawiłem na Gargoylu stałe IP 192.168.1.100 powiązane z MAC Sapido

także teraz wpisując albo 192.168.1.100 albo 192.168.1.254 to wchodzę w panel administracyjny Sapido
natomiast 192.168.1.1 pozostał dla tp3420

3420 działa albo po LAN albo po wifi, a Sapido łaczy sie z tp3420 przez wifi, ale do niego podłączam tylko przez LAN, most wifi wyłączyłem

dzięki za pomoc

acha a http://adresIP/obama.asp na Sapido nie działa, przekierowuje na admin.asp i wchodzi panel

27

Więc przynajmniej tutaj to wywalili smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

jednak jest problem,
konfiguracja:
tp-3420 z Gargoyle 1.5.9.6 z modemem E398 z uruchomionym wifi do tego Sapido 1842 jako most, ale kolejne urządzenia podłączam po LAN, jak podłączam laptopa pod Sapido, to internet mam, jak podłączam dysk sieciowy emtec, to na dysku internetu nie mam, dysk ma własne GUI, w dysku jest informacja o połączeniu LAN 192.168.1.150
dysk jest widoczny w sieci wewnętrznej np z laptopa połączonego poprzez wifi z 3420
mogę wejść w GUI tp3420 (i w menu połączenie jest widoczny i Sapido i Emtec), mogę wejść w menu Sapido
mogę też wejść w menu dysku (laptop połączony wifi z 3420) wpisując 192.168.1.150:1024 lub poprzez nazwę hosta emtec:1024, wtedy mogę np ustawiać nagrywanie programów Tv, bo to dysk z tunerem DVBT

no i pytanie, dlaczego jak podłączam laptopa kablem pod Sapido to mam internet (via 3420 i modem) a jak podłączę dysk emtec to dysk nie widzi internetu, choć jest widoczny w sieci wewnętrznej?

29

A bramkę i dns ustawiłeś w nim?

30 (edytowany przez KMY 2013-03-27 07:16:46)

ręcznie nie, jest opcja Auto DHCP ustawiona, chociaż faktycznie jest też opcja manual, ale tam nie wchodziłem

31

Zobacz czy i co pobrało.

32

po podłączeniu emteca mam adres 192.16.1.150 w menu, ale jak wchodzę w ustawianie i w opcje ręczne to wszystkie ustawienia są na 127.0.0.0

33

Nie znam tego dysku i nie wiem co i jak. Ustaw ręcznie adresy może.

34

a w fierwall nie trzeba przekierować jakiegoś portu

z ustawieniami ręcznymi spróbuję po południu

35

W sumie nie. Dysk po prosty powinien zachowywać się jak każdy inny komputer, żeby "miał" internet ma mieć odpowiednie dane sieciowe ustawione.

36

w sumie, jak go podłączę przez wifi to działa, tylko, że do wifi to ma na usb kartę i ona coś paskudzi, bo często zrywa połączenie wifi, to dałem koło dysku router, kablem do routera i wifi idzie po routerach, a tego stica USB wyjąłem,
ale internet był

na kablu jest stabilne połączenie z siecią wewnętrzną a z netem nie ma, te chińczyki mnie wykończą

kiedyś na stronie http://www.mhdworld.de/ było dostępne alternatywne oprogramowanie, ale od 2011 roku nie jest rozwijane, a ostatnia wersja nie jest zbyt stabilna, kiedyś wgrałem, ale powróciłem do fabrycznego

sprawdzę te ustawienia ręczne i się odezwę wieczorem

37

Cezary napisał/a:

żeby "miał" internet ma mieć odpowiednie dane sieciowe ustawione.

no i ma, wszystko gra, w ustawieniach auto DHCP jedną danę ustawia się ręcznie "IP serwera DNS"

wprowadziłem 192.168.1.1 i wszystko gra

w opcji wifi adres serwera DNS pobiera automatycznie

trochę dziwne ale ważne, że działa smile

dzięki

38 (edytowany przez KMY 2013-04-02 05:57:27)

Cezary, jeśli 3420 jest głównym routerem z modemem, i do niego chcę podłączyć drugi router (Sapido) przewodem sieciowym, to z 3420 wychodzę z LAN a do Sapido wpinam do LAN czy WAN?

w instrukcji Sapido nie jest to opisane - czytałem smile

ma to być ta sama sieć domowa z  IP 3420 to 192.168.1.1, Sapido to będzie 192.168.1.254, i do Sapido są podłączone dwa urządzenia poprzez LAN

czyli Sapido ma być przedłużeniem sieci LAN z 3420, teraz mi to działa po wifi między routerami, ale chcę położyć kabel

39

KMY napisał/a:

jeśli 3420 jest głównym routerem z modemem, i do niego chcę podłączyć drugi router (Sapido) przewodem sieciowym, to z 3420 wychodzę z LAN a do Sapido wpinam do LAN czy WAN?

Oczywiście z LAN 3420 podpinamy do WAN-Sapido (powinien mieć włączony tryb AP z tł. oryginału: W tym trybie wszystkie porty ethernet oraz interfejs radiowy są mostkowane razem i funkcji NAT jest wyłączona. Wszystkie WAN związane z funkcji i firewall nie są obsługiwane). Serwer DHCP też może być wyłączony.

40

jarek7714 napisał/a:

wszystkie porty ethernet oraz interfejs radiowy są mostkowane razem

tak też doczytałem, ale nie byłem pewien, czy port WAN w tym przypadku jest także mostkowany, wygląda raczej, że tak

na Sapido DHCP nie będzie mi potrzebne, adresy ma nadawać tp3420 i to on ma być "siecią", że się tak wyrażę,

Dzięki za odpowiedź