Temat: OpenWrt połączenie wifi konfiguracja

Witam

Od razu pisze, że wiele czytałem o konfiguracji, ale niestety mi nie wychodzi i licze, że ktoś mi pomoże mimo wszystko w konfiguracja jaką chcę uzyskać, wydaje mi się że nic wyrafinowanego;)

Mam OpenWrt na MR3020 (radio na układzie mac80211).
Generalnie zależy mi na dostępie do routera przez Wi-Fi (kablem awaryjnie również), a router dostęp do internetu (docelowo ma wysyłać dane do sieci)

Aktuanie mam router domowy pod adresem 192.168.1.1.
Chciałbym aby interfejs kablowy w OpenWrt był pod adresem 192.168.1.2, a Wifi pod 192.168.1.3
Po kablu łączę się bez problemu, ale przez wifi niestety nie.
Fajnie by było gdybyy mógł jeszcze pracować jak Bridge (bezprzewodowy switch), ale na tym aż tak mi nie zależy.

Czy jest możliwa taka konfiguracja?

Jeśli tak, jakie powinny być wpisy w konfiguracji network, wireless i firewall,
a może gdzieś jeszcze, może problem z routowaniem bo oba interfejsy są w tej samej podsieci?

dzięki

2

Odp: OpenWrt połączenie wifi konfiguracja

Ustaw adres ip lan na 192.168.1.2, podłącz go kablem do pierwszego routera, wyłącz serwer dhcp, lan i wifi zostaw domyślnie tak jak chciałeś. Masz głupiego AP. Tak chciałeś?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Praktycznie tak mam, ustawiłem jeszcze interfejs wifi na 192.168.1.3 , ale po odlaczeniu kabla nie moge sie  polaczyc

4

Jakim cudem ustawiłeś adres na wifi? Rozdzieliłeś wifi od lanu?

5

rozdzieliłem, już nie mam tej konfiguracji ale zdefiniowałem dwa interfesy i nadałem im IPki, ale to chyba nie był dobry pomysł, bo prawdopodobnie wszystko co trafiło na interfejs wifi próbowało wyjść przez domyśly bo obydwa były w tej same klasie IP.

6

No sorry, ale jak nie masz takiej konfiguracji już to czemu takie pytania zadajesz?

7 (edytowany przez robin-70 2013-03-23 14:28:22)

bo chciałbym ją uzyskać, ale nie potafię aby działała.
zmieniłem IP wifi na 192.168.3.1 i wygląda że jest lepiej mogę z zewnątrz pingować interfejs i nawet putty przez ssh się łączy ale po podaniu login root i hasła zawsze pisze 'Access denied' jak wchodzę przez interejs LAN to loguje się bez problemu.
Co może jeszcze go blokować?

8

Zresetowałem wszystkie ustawienia do fabrycznych. Co trzeba zrobić aby uzyskać dostęp do routera przez SSH przez WiFi i aby router miał dostęp do internetu, bez konieczności podłączania LAN? Nie potrzebuje routingu jedynie clienta bezprzewodowego.

9

Odblokować port 22 na wanie. http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … estronywan

10

dzięki, już to próbowałem. sorry że dalej dopytuje, Ale jak odłącze kabel to nie mam nawet pinga, bez kabla nie działa.
Cały czas pracuje to w trybie AP wchodzi przez LAN i po prostu zrobiło mi drugą sieć wifi. Jak się na nią przełączę w notebooku to mogę się połączyć po wifi, ale mi o to nie chodziło.

Mi zależało na tym aby router nie tworzył nowej sieci tylko był klientem Istniejącej sieci bezprzewodowaj (mile widziany jakby był dodatkowo bezprzewodowym switchem coś chyba jak "Wireless Bridge Client via Client z repeater", ale coś mi nie wyszła ta konfiguracja:( )

czy mógłbyś mi podać jakie powiny być ustawienia w pliku 'wireless' i 'network'? czy ta konfiguracja  "Bridge" działa z mac80211?

11

Mówisz do dwóch różnych sprawach.

1. Aby mieć dostęp przez ssh trzeba mieć odblokowany port 22 i ustawione hasło. Z tego co piszesz używasz gargoyle, więc jest to zakładce administracji - zdalny dostęp. Po prostu włącz
2. http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1047

12

niestety nie używam gargoyle, na samym początku miałem, ale wyrzuciłem bo dużo zajmuje, a później potrzebuje zainstalować parę innych pakietów, a z portem nie mam już problemu port odblokowałem.
ale chodzi mi właśnie o ten tryb z gargoyle, jak go otrzymać na Twoim czystym OpenWrt bez interfejsu.
Mogę jeszcze wgrać gargoyle i skopiować pliki konfiguracyjne, ale jakie... i jakie pakiety doinstalować aby to działało?

13

Od tego jest relayd: http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/relayclient lub moje po polsku: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=678

14 (edytowany przez robin-70 2013-03-25 23:27:54)

DZIĘKI, działa, wcześniej czytałem te artykuły, ale coś mi nie działało, nie wiem co robiłem wcześniej źle, może po instalacji relayd wcześniej nie pisałem etc/initd/relayd enabled.
Jedyna niedogodność to że LAN jest w innej podsieci

15

Nic takiego nie ma miejsca. Przestawiasz lan na inną podsieć ale do sprzętu dostajesz się przez adres nadany przez wifi. Nie ma żadnej niedogodności.

16 (edytowany przez KMY 2013-03-26 09:59:16)

Cezary. a mając tp3420 z gargoylem1.5.9.6+modem E398, net tylko z modemu LTE, router ustawiony jako Gateway(domyślnie) z uruchomionym radiem wifi (podłączam po wifi np laptop do sieci i netu poprzez 3420) i chcę włączyć drugi router Sapido1842 na oryginalnym sofcie, który będzie się łączył z 3420 poprzez wifi, a do Sapido będzie podłączony do LAN telewizor i dysk sieciowy emtec (każdy kablem na LAN1 i LAN2)

na sapido nie będę już dalej rozsyłał sygnału na wifi, tylko podłączenia kablem do LAN

to czy muszę coś zmieniać w swoim 3420, czy tylko konfigurować Sapido (wg instrukcji Sapido tryb WiFi - AP)
w tym trybie domyślne IP Sapido to 192.168.1.254

17

Tplinka masz normalnie jako ap i tu nie ruszasz. Jeżeli sapido ma taki tryb (klient z wan) to go przestaw i zobacz.

18

ten Sapido ma tak:
http://krzysztof.myzia.w.interii.pl/wifi_ap.JPG

http://krzysztof.myzia.w.interii.pl/wifi_ap1.JPG

ale w ustawieniach zaawansowanych ma tez taka opcję:

http://krzysztof.myzia.w.interii.pl/wifi_ap2.JPG

tylko, że wówczas i 3420 musiałbym przestawić, tylko czy w Gargoylu jest też taka opcja i czy warto tak mieszać

czy ta opcja z WDS coś więcej mi da?

19

Nie da więcej. Co wiecej może nie działać - inne chipy. Bo ty ma realteka i jego standardowe oprogramowanie smile

20

się tak domyślałem, że ten WDS to gdyby były dwa Sapido1842

ale w tej pierwszej opcji wifi - AP mode to powinno zadziałać? to jest ten tryb (klient z wan)

21

Teoretycznie powinien zadziałać.

22

Cezary, a do tego Sapido to też można się dostać do konsoli przez putty i winscp?
też przez root? czy inaczej, miałeś taką możliwość?
bo to też linux chyba?

23

Żadnego ssh. Jeżeli nie załatali to obama działa (http://192.168.1.254/obama.asp zrób, czy jakie tam ip masz), ale normalnego  dostępu tam nie masz.

24

trochę szkoda, że do sapido nie ma openwrt, nie wiem co tam siedzi w środku i jak się różni od tp-linka, ale przez rok to bardzo stabilnie mi ten router pracował, zmieniłem, bo włączyli mi nadajnik LTE, a jednak sapido nie idzie powyżej 10Mb/s

ale do HSPA 7,2Mb/s to lepiej się sprawował niż tp-link, wieczorem spróbuje to dam znać

25

Realtek siedzi, pisałem Ci. Brak dokumentacji, brak sensownego sdk, brak alternatyw.