151

Odp: TVheadend dla wr1043dn

zdzichu6969 napisał/a:

Ja odpuscilem, mam sygnał, mam liste kanałow a obrazu nie ma,

u mnie to samo .... bylo. wlasnie pisalem posta ze czarny ekran i moze mumudvb poprobowac ... a tu nagle sie pojawilo. Zdzichu upewnij sie ze ci startuje tuner usb w pelni. ja mam MSI digi vox mini II. i on wyszukuje muxy, ale zeby streamowac to u mnie musi sie zaswiecic taka diodka niebieska w tunerze i wtedy tuner nadaje obraz. standardowo /etc/init.d/tvheadend start nie chcialo go w pelni wlaczyc (diodka nie swiecila).
ja wlaczylem xbmc na drugim komputerze do ogladania tv ale standardowo komunikat "no mux enabled" "no source cos tam" i tak zostawilem. na glownym kompie zaczalem dodawac od nowa muxy. z 3 muxow, ktore mialem zaczelo skanowac dodatkowe 4 i jak skonczyl skanowac to sie obraz zaczal streamowac na drugi komp do xbmc.
zobacze zaraz co bedzie po restarcie rutera, i jak ze stabilnoscia przy dluzszym ogladaniu. przy programie SD obciazenie procka 20%, przy HD ok 40%. jednym slowem hula i bucy

152

Mam problem z kompilacją tvheadend.
Używam MAKE'a stąd: > https://github.com/fape/tvheadend-openw … r/Makefile <
Problem polega na tym, że kompilacja wykłada mi się na samym końcu tuż przed tworzeniem paczki IPK. Teoretycznie jak skopiuję skompilowaną binarkę na router to wszystko działa, ale chciałbym poprawić Makefile w taki sposób aby kompilacja dokończyła mi się bez błędów i utworzyła paczkę IPK. Wiem, że w Makefile brakuje wpisu aby kompilator mógł odnaleźć wymagane biblioteki, ale nie mam zielonego pojęcia co i w jakiej formie mam wpisać.
Poniżej końcówka LOGu z kompilacji.

Package tvheadend is missing dependencies for the following libraries:
libcurl.so.4
libdvbcsa.so.1
make[2]: *** [/opt/OpenWrt/trunk/bin/ar71xx/packages/tvheadend_3.3-alpha_ar71xx.ipk] Error 1
make[2]: Leaving directory `/opt/OpenWrt/trunk/feeds/packages/multimedia/tvheadend'
make[1]: *** [package/feeds/packages/tvheadend/compile] Error 2
make[1]: Leaving directory `/opt/OpenWrt/trunk'
make: *** [package/tvheadend/compile] Błąd 2
rafal@VM:/opt/OpenWrt/trunk$

153

Do makefile w deklaracji depends dodaj +libcurl +libdvbcsa

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

154

Cezary napisał/a:

Do makefile w deklaracji depends dodaj +libcurl +libdvbcsa

Jesteś genialny.
Dzięki wielkie - pomogło.

155

sQter czy mógłbyś udostępnić paczkę tvheadend 3.3, chciałbym potestować tą wersję a niestety brak mi umiejętności kompilacyjnych.

156

cinek mogę Ci paczkę podesłać tylko napisz mi na jakim wydaniu OpenWrt jedziesz, bo ja od pewnego czasu kompiluje wszystko pod trunk'a (kernel 3.7.9) i nie koniecznie musi to dobrze działać na innym wydaniu/kernelu.

157

standardowo na 3.3.8 wiesz co zainstalowałem wczoraj virtual boxa i ubuntu więc sam spróbuje skompilować, może czegoś się nauczę smile. Twoja kompilacja pewnie nie będzie stabilnie działała z moim kernelem, a ja chce żeby ten tuner sensownie zaczął działać ale dzięki.

Tutorial kompilacji:
http://openlinksys.info/forum/viewthrea … ad_id=9570
może ktoś skorzysta.

158

sQter czy ty używasz dvb-s2 i jak ci to działa jaki masz router bo ja mam cały czas problemy z płynnością ?
Co oprócz tvheadend doinstalowałeś ?

159

probuje kompilowac tvheadenda 3.3 plik Make : https://github.com/fape/tvheadend-openwrt
plik Make libdvbcsa wersja z posta 'adresik' podczas kompilacji wywala mi to:

user@ubuntu:~/openwrt/attitude_adjustment$  make package/tvheadend/compile V=s
make[1]: Entering directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment'
make[2]: Entering directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/package/toolchain'
WARNING: skipping libssp -- package not selected
WARNING: skipping libgfortran -- package not selected
make[2]: Leaving directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/package/toolchain'
make[2]: Entering directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/package/ocf-crypto-headers'
make[2]: Leaving directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/package/ocf-crypto-headers'
make[2]: Entering directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/package/zlib'
make[2]: Leaving directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/package/zlib'
make[2]: Entering directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/package/openssl'
make[2]: Leaving directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/package/openssl'
make[2]: Entering directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/feeds/packages/libs/curl'
make[2]: Leaving directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/feeds/packages/libs/curl'
make[2]: Entering directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/package/libdvbcsa'
Makefile:62: *** missing separator.  Stop.
make[2]: Leaving directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/package/libdvbcsa'
make[1]: *** [package/libdvbcsa/compile] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment'
user@ubuntu:~/openwrt/attitude_adjustment$

160

Tabulacji w makefile nie zrobiłeś tak jak powinny być?

161 (edytowany przez cinek 2013-03-09 14:13:41)

to jest make dla libdvbcsa

#
# Copyright (C) 2006-2010 OpenWrt.org
#
# This is free software, licensed under the GNU General Public License v2.
# See /LICENSE for more information.
#

include $(TOPDIR)/rules.mk

PKG_NAME:=libdvbcsa
PKG_VERSION:=1.1.0
PKG_RELEASE:=1

PKG_SOURCE:=$(PKG_NAME)-$(PKG_VERSION).tar.gz
PKG_SOURCE_URL:=http://download.videolan.org/pub/videolan/libdvbcsa/${PKG_VERSION}/ \
PKG_MD5SUM:=478ab1ca56ca58d2667da6ce22f74e39

PKG_FIXUP:=autoreconf

include $(INCLUDE_DIR)/package.mk

PKG_INSTALL:=1

define Package/libdvbcsa
  SECTION:=libs
  CATEGORY:=Libraries
  TITLE:=libdvbcsa - DVB/CSA - with encryption and decryption capabilities
  URL:=http://www.videolan.org/developers/libdvbcsa.html
endef

define Package/libdvbcsa/description
    libdvbcsa is a free implementation of the DVB Common Scrambling
    Algorithm - DVB/CSA - with encryption and decryption capabilities
endef

CONFIGURE_ARGS += \
    --enable-shared \
    --enable-static \

TARGET_LDFLAGS += \
    -ldvbcsa

define Build/InstallDev
    $(INSTALL_DIR) $(1)/usr/include/dvbcsa
    $(INSTALL_DIR) $(1)/usr/lib
    $(INSTALL_DATA) \
        $(PKG_INSTALL_DIR)/usr/include/dvbcsa/*.h \
        $(1)/usr/include/dvbcsa/
    $(CP) \
         $(PKG_INSTALL_DIR)/usr/lib/*.* \
         $(1)/usr/lib/

endef

define Package/libdvbcsa/install
    $(INSTALL_DIR) $(1)/usr/lib
    $(CP) \
        $(PKG_INSTALL_DIR)/usr/lib/*.* \
        $(1)/usr/lib/
endef

$(eval $(call BuildPackage,libdvbcsa))

162

No tak. I te wszystkie wcięcia mają być tabulacjami.

163 (edytowany przez cinek 2013-03-09 23:57:55)

lbdvbcsa udało sie skompilowac ale teraz przy kompilacji tvheadenda jest błąd

install -m0755 ./files/tvheadend.init /home/user/openwrt/attitude_adjustment/build_dir/target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/tvheadend-3.3/ipkg-ar71xx/tvheadend/etc/init.d/tvheadend
install: cannot stat `./files/tvheadend.init': No such file or directory
make[2]: *** [/home/user/openwrt/attitude_adjustment/bin/ar71xx/packages/tvheadend_3.3-alpha_ar71xx.ipk] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment/package/tvheadend'
make[1]: *** [package/tvheadend/compile] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/user/openwrt/attitude_adjustment'
user@ubuntu:~/openwrt/attitude_adjustment$

164

Mam problem z nagrywaniem kanałów. Nagrywane są w rozdzielczości 720x576 (4x3) a powinien (chyba) 768x576 (16x9). Wyświetla w XBMC poprawnie w formacje 16x9. Na czym może polegać problem?

165 (edytowany przez zdzichu6969 2013-03-26 18:10:34)

Co najlepsze.... Nie spotkałem się jeszcze z takim czymś,  że uległo samonaprawie,  dziś robiłem porządki w kablach,  no i stwierdziłem że poza ponad kable.  Później podlaczylem dodatkowego aktywnego huba do tego co mam.. Do tego kartę tv.. Włączyłem później usługę.. I? Działa.  Oglądam na telefonie telewizje

Polecam też xbmc na androida,  działa lepiej niż na PC,  ale wymaga silnej jednostki (na quad core) jest idealnie

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

166

Ja mam jakiś sztukowany kabel do anteny i czasem trzeba nim mocno poruszać, żeby jakość sygnału była wystarczająca (ok 60%) do oglądania. Co do androida, to fajny bajer, w szczególności na tablety. Procek wcale nie musi być super wypasiony, ważne, żeby XBMC wspierało Hardware Acceleration i jest gitara smile. Ostatnio udało mi się dorwać wersję eksperymentalną ze wsparciem dla HW decoding i na Galaxy SIII przy odtwarzaniu 1080p obciążenie procka to 25% big_smile. Dobra, sorry za OT.

167

@Sly, jak ty chcesz nagrać kanał który ma natywnie 720x576 na 768x576 ? jeszcze sie nie spotkałem z czymś takim osobiscie.
Jeżeli kanał jest upscaled czy tam resized na 16x9 to kwestia tv/dekodera ale nadal standardowo źródło będzie 720x576.

no chyba że się mylę i coś zmieniło siew DVB-T lub DVB-S/S2

168

Marian,  ja mam taki patent http://db.tt/kHfeqmvm podłączony do kablówki i akurat z tym zero kłopotów

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)

169

Zdzichu, sprytne, ta przejściówka była dołączona do tunera?

170 (edytowany przez zdzichu6969 2013-03-28 17:49:23)

Nie,  to jest od starego tunera analogowego pcmcia do laptopa hp.

@gregoryj, no zaczelo dzialać, na dodatkowym(!) HUBie (jak pisalem już), co obciążenia:
https://www.dropbox.com/s/twzotfiw1wkpw7s/www.png

171

Nie wiem jak wam ale mi po wgraniu nowego oprogramowania 1.5.9.12 nie wykrywa poprawnie tunera DVB-T. Robię tak jak zwykle według opisu z pierwszego postu, ustawiam firmware jak zwykle. Nie chcą się też instalować

opkg install kmod-input-core kmod-usb-ohci kmod-usb-core kmod-usb2

mam komunikat że już są .
Po komendzie dmesg dostaje
[   37.360000] cdc_ncm 1-1.2.4:1.1: wwan0: register 'cdc_ncm' at usb-ehci-platform-1.2.4, Mobile Broadband Network Device, 58:2c:80:13:92:63
[   37.370000] usbcore: registered new interface driver cdc_ncm
[   37.410000] dvb_usb_it913x: Unknown symbol rc_keydown (err 0)
[   37.420000] dvb_usb_it913x: Unknown symbol dvb_usb_device_init (err 0)
[   37.420000] dvb_usb_it913x: Unknown symbol dvb_usb_device_exit (err 0)
[   37.500000] USB Serial support registered for GSM modem (1-port)
[   37.510000] option 1-1.2.4:1.0: GSM modem (1-port) converter detected

172

Czytać, czytać czytać a nie na ślepo wgrywać nowe. http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=73553#p73553

173

A czy ruszy to wszystko z tunerem ASUS U3100MINI PLUS RC który jest na chipsecie chyba IT9035 ? I czy to wszystko opisane tutaj jest tylko dla WR1043ND czy można analogicznie stosować na WDR3600 ?

174

Tak, robisz analogicznie do opisu.

175

A sterowniki będą pasować z tym firmware bo te w pierwszych postach sa do IT9135 a ja mam IT9035 ?

U ciebie widziałem w repo tez nowasza wersje TVHEADEND... Można ja instalować ?