1

Temat: Zdalny dostęp do routera znajdującego się za NATem - pomysły...

Mam taki problem:
Mam 2 routery (być może później będzie ich więcej) z OpenWrt do których muszę czasami się dostać.
Problem w tym, że nie mają publicznego IP i nie mogę przekierować portów aby mieć bezpośredni dostęp po SSH.

Jeden router stoi za natem i oczywiście ma prywatne IP.
Drugi łączy się z Internetem za pomocą modemu GSM na USB (czyli ma publiczne IP, ale i tak dostanie się bezpośrednio z zewnątrz jest oczywiście zablokowane).

I teraz pytanie: jakie rozwiązanie pozwoli mi na dostęp do tych routerów, tak, aby tam się dostać tylko od czasu do czasu?

Zastanawiałem się nad kilkoma rozwiązaniami:
1. VPN - Z początku myślałem o wykorzystaniu VPN, ale to rozwiązanie raczej odpada, bo nie chcę utrzymywać non stop połączenia przez modem GSM.
2. Odwrotny tunel SSH - to wydaje się najbardziej rozsądne, gdyż rozwiązuje problemy dostępu zza NAT oraz GSM. Ale tutaj podobnie jak z VPNem w połączeniu z modemem GSM - nie chcę ciągle utrzymywać aktywnego połączenia.
3. Widziałem jeszcze Active Port Forwarder, ale jeszcze nigdy tego nie używałem.
4. ???  - podchodzą Wam na myśl jakieś inne rozwiązania?

W sumie zastanawiam się czy jednak nie wykorzystać do tego VPN czy też reverse SSH, ale z tą różnicą, żeby łączyć się z głównym serwerem posiadającym publiczne IP tylko co jakiś czas, albo o określonych godzinach w ciągu dnia. Powiedzmy co godzinę routerki łączyłyby się z VPN i robiły reverse SSH do serwera, a potem po 5 min rozłączały się. Te 5 min mógłbym wykorzystać na zrobienie czegoś i np zastopowanie crona rozłączającego połączenie.

Chciałbym do tego podejść jeszcze przyszłościowo, bo nie wiem czy za jakiś czas z tym 2 routerków nie zrobi się powiedzmy kilkadziesiąt.

2

Odp: Zdalny dostęp do routera znajdującego się za NATem - pomysły...

http://eko.one.pl/?p=openwrt-heartbeat ? Jeżeli nie chcesz cały czas tunelu podtrzymywać.

Dzięki temu możesz wywołać utworzenie tunelu jak masz potrzebę i dostać się na router.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

od sterowników

4

Hmm.. Cezary, w sumie pomysł z heartbeat dobry, choć nie do końca... Wydaje mi się, że to może okazać się nie za bardzo bezpieczne rozwiązanie. Chyba, że połączyć to jakoś z https, albo zestawiać na chwilę połączenie ssh i wtedy pobierać dane z serwera www.

5

rpc napisał/a:

od sterowników

Poniekąd tak, jeśli ...pytasz się o routerki.

6

@TTD: dlaczego? Przecież możesz nawet najpierw tunel szyfrowany zestawić a później dane pobierać. Nie chcesz vpn, nie chcesz tunelu na stałe to jakiego rozwiązania oczekujesz?

7

HTTPS powinien załatwić sprawę, do tego może jakieś tokeny...

8 (edytowany przez TTD 2013-03-22 00:56:50)

Jednak w ciągu najbliższych kilku miesięcy projekt rozrośnie się znacznie (to już pewne) i pewnie VPN odpadnie, bo będę zmuszony zrobić kilka podsieci. A to może stanowić problem ze stałym połączeniem VPNem.

Więc chyba będę musiał pokombinować z tym co zaproponował Cezary (http://eko.one.pl/?p=openwrt-heartbeat), ale zwiększyć jeszcze bezpieczeństwo...

9

Cezary a może by dało radę skompilowac na Openwrt Teamviewer, na inne linuxy już jest tylko pytanie czy producent udostepnil by źródła w co wątpie albo napisać o kompilację na openwrt smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

10

n2n masz. Działa na identycznej zasadzie. Do Teamviewera nie ma źródeł.

11

A czy do n2n nie musi być przynajmniej jeden publiczny adres IP ??

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

12

Supernode. Który jest utrzymywany przez osoby trzecie w internecie.

13 (edytowany przez macka 2013-03-24 23:39:45)

A może coś takiego?
Jak masz modem GSM, to można do niego wysłać SMSa.
Przy pomocy pakietu gnokii ( http://eko.one.pl/?p=openwrt-gnokii ) można go odczytać na routerze (jakimś prostym skrypcikiem), który następnie zestawi Twoje połączenie VPN. Kiedyś zrobiłem coś takiego, żeby sprawdzać limity transferu na karcie w zdalnej kamerze, wysyłałem smsa, a ona odsyłała mi dane. Podobnie było z jej resetowaniem kiedy nie odpowiadała po sieci z jakiego powodu. VPN był tam zestawiony cały czas.

PS. A co szkodzi zestawić połączenie na stałe? Ile takie zestawione-nieużywane połączenie zeżre transferu, 1MB/dzień, parę MB?? Przecież tam chyba duże ilości danych nie lecą w czasie nieaktywności.

14

Z SMSami też w sumie dobry pomysł. Jeśli nie będzie to podstawowe rozwiązanie, to zawsze może się przydać jako zapasowe.

A dlaczego nie na stałe połączenie VPN:
- kwestia poboru prądu.
- co do kwestii transferu, może i jest to mała ilość danych, ale za to duża ilość pojedynczych sesji. Nawet jeśli na routerze będzie w ciągu dnia tak jak mówisz powiedzmy 1MB transferu, to już od strony GSM może to być powiedzmy nawet 300MB, bo trzeba pamiętać, że operatorzy rozliczają dane w pakietach 100-300kb/sesję. Także nawet jak wyślę 1kb to i tak mi policzy 300kB. I teraz tylko wystarczy przeliczyć ile takich sesji modem zrobi w ciągu dnia... może kilkanaście-kilkadziesiąt... jak nie lepiej. I jeszcze pewnie sesje liczone są oddzielnie (przychodząca, wychodząca).

15 (edytowany przez macka 2013-03-26 17:08:42)

No chyba, że podtrzymujesz sesję. Zestawiasz i sesja sobie działa w tle. A jak się z jakiegoś powodu zamknie, to odpowiedni skrypt stawia ją na nowo.  O takim rozwiązaniu myślałem.

Dodatkowo można wykupić pakiet megabajtów do wykorzystania i wtedy CHYBA nie liczą tych 100kB czy 300kB paczek.
Minus taki, że trzeba dodatkowo płacić np. co miesiąc, choć zależy jaką taryfę wykorzystuję się na takim modemie (ale to już inny temat).

Odnośnie zużycia prądu, to nie bardzo rozumiem w czym problem? Przecież router tak i tak ma działać, sieć też, to co do tego ma temat, czy VPN jest zestawiony czy nie?