Temat: TP Link MR3420 - oryginalne firmware, Gargoyle i VOIP
Do routera TP-Link TL-MR3420 v1 zamiast oryginalnego firmware mr3420v1_en_3_12_21_up(120523) wgrałem oprogramowanie gargoyle 1.5.9.6 (r35839).
Do routera mam podłączoną bramkę Voip. Internet pobieram z aero2 (darmowy) przez wpięty do routera modem E353u-2.
Na tym oryginalnym oprogramowaniu bramka Voip działa prawidłowo natomiast na oprogramowaniu gargoyle działanie bramki Voip jest niewłaściwe.
Otóż po pewnym czasie (kilkudziesięciu sekund) od zarejestrowania bramki po uruchomieniu zestawu (router + modem + bramka Voip) nie można odbierać na tej bramce rozmów przychodzących rozmowy wychodzące są zawsze.
Rozmowy przychodzące można odbierać JEDYNIE przez krótki czas (kilkudziesięciu sekund) po zarejestrowaniu bramki lub przez kilkadziesiąt sekund od skończenia połączenia wychodzącego z tej bramki Voip.
Z tego co wyczytałem jest to związane z tzw. czasem utrzymania mappingu NAT, czyli czasu w którym router akceptuje komunikację z sieci zewnętrznej (Internetu) wysłaną jako odpowiedź na transmisję zainicjowaną z wewnątrz sieci (LAN).
Po upłynięciu tego czasu komunikacja przychodząca z Internetu (żądanie zestawienia połączenia przychodzącego wysyłane przez serwer VoIP) jest blokowana przez router, co z kolei skutkuje brakiem możliwości zestawienia przychodzącego połączenia VoIP.
Co można zrobić, by ten problem rozwiązać pod oprogramowaniem gargoyle?
Czy w ogóle jest możliwe jego rozwiązanie, bo być może jest jakaś niedoróka w gargoyle, skoro w oryginalnym firmware ten problem nie występuje?
Ustawienia bramki Voip są takie same w obu przypadkach.
Robiłem różne kombinacje w ustawieniach TP Linka pod gargoyle typu przekierowania, wyłączanie firewalla NAT, bez NAT i nic nie pomagało.
Może ktoś ma jakiś pomysł lub może twórca oprogramowania zaradziłby temu?
Zależy mi na tym, bo wgrane gargoyle bardzo ładnie - w miarę szybko wznawia cogodzinne przerywanie połączeń darmowego internetu. Pod oryginalnym firmware wznawianie połączeń trwa nieraz bardzo dłuuugo.
Wygląda na to, że jak jeden element użytkowania się poprawił to inny pogorszył w oprogramowaniu gargoyle.
Mógłbym pozostać przy orginalnym oprogramowaniu, gdyby ktoś miał sposób na stabilne szybkie wznawianie połączeń, bo do Voipa nie mam w oryginalnym zastrzeżeń.
Proszę o pomoc.