1

Temat: TP Link MR3420 - oryginalne firmware, Gargoyle i VOIP

Do routera TP-Link TL-MR3420 v1  zamiast oryginalnego firmware mr3420v1_en_3_12_21_up(120523) wgrałem oprogramowanie gargoyle 1.5.9.6 (r35839).
Do routera mam podłączoną bramkę Voip. Internet pobieram z aero2 (darmowy) przez wpięty do routera modem E353u-2.
Na tym oryginalnym oprogramowaniu bramka Voip działa prawidłowo natomiast na oprogramowaniu gargoyle działanie bramki Voip jest niewłaściwe.
Otóż po pewnym czasie (kilkudziesięciu sekund) od zarejestrowania bramki po uruchomieniu zestawu (router + modem + bramka Voip) nie można odbierać na tej bramce rozmów przychodzących rozmowy wychodzące są zawsze.
Rozmowy przychodzące można odbierać JEDYNIE przez krótki czas (kilkudziesięciu sekund) po zarejestrowaniu bramki lub przez kilkadziesiąt sekund od skończenia połączenia wychodzącego z tej bramki Voip.
Z tego co wyczytałem jest to związane z tzw. czasem utrzymania mappingu NAT, czyli czasu w którym router akceptuje komunikację z sieci zewnętrznej (Internetu) wysłaną jako odpowiedź na transmisję zainicjowaną z wewnątrz sieci (LAN).
Po upłynięciu tego czasu komunikacja przychodząca z Internetu (żądanie zestawienia połączenia przychodzącego wysyłane przez serwer VoIP) jest blokowana przez router, co z kolei skutkuje brakiem możliwości zestawienia przychodzącego połączenia VoIP.
Co można zrobić, by ten problem rozwiązać pod oprogramowaniem gargoyle?
Czy w ogóle jest możliwe jego rozwiązanie, bo być może jest jakaś niedoróka w gargoyle, skoro w oryginalnym firmware ten problem nie występuje?
Ustawienia bramki Voip są takie same w obu przypadkach.
Robiłem różne kombinacje w ustawieniach TP Linka pod gargoyle typu przekierowania, wyłączanie firewalla NAT, bez NAT i nic nie pomagało.
Może ktoś ma jakiś pomysł lub może twórca oprogramowania zaradziłby temu?
Zależy mi na tym, bo wgrane gargoyle bardzo ładnie - w miarę szybko wznawia cogodzinne przerywanie połączeń darmowego internetu. Pod oryginalnym firmware wznawianie połączeń trwa nieraz bardzo dłuuugo.
Wygląda na to, że jak jeden element użytkowania się poprawił to inny pogorszył w oprogramowaniu gargoyle.
Mógłbym pozostać przy orginalnym oprogramowaniu, gdyby ktoś miał sposób na stabilne szybkie wznawianie połączeń, bo do Voipa nie mam w oryginalnym zastrzeżeń.
Proszę o pomoc.

2

Odp: TP Link MR3420 - oryginalne firmware, Gargoyle i VOIP

Ja zrobiłem przekierowanie portu 5060 na IP bramki.
Sytuację mam trochę inną ale objaw był podobny co ciekawe tylko z jednym operatorem, z innym działało. Przekierowanie portu pomogło.

3 (edytowany przez karol 2013-03-18 23:51:17)

@bartekles
Może uściślę co do mojej bramki. Otóż jest to bramka voip  w routerze EasyBox 602.
Router EasyBox mam podłączony (we WAN jako routing) do MR3420 kablem LAN.
MR3420 ma adres LAN 192.168.2.2 i włączone DHCP. Router EasyBox ma adres LAN 192.168.4.1. i włączone DHCP. Po podłączeniu urządzeń EasyBox pokazuje na swoim wejściu WAN, że dostał połączenie (internet) od adresu 192.168.2.100 i bramy 192.168.2.2.
W tak podłączonym zestawie internet mi śmiga  tylko ten voip szwankuje.
Czy mógłbyś mi napisać, jak mogłoby Twoim zdaniem wyglądać przekierowanie w moim przypadku?
Operatorem, z którym mam kłopot jest HappyCall, z innymi nie testowałem.

4

przekierowanie z portu 5060 do portu 5060 do IP 192.168.2.100.
Proponuje też:
1) Ustawić stałe IP w Gargoyle dla bramki, żeby sie przypadkiem nie zmieniło bo wtedy przekierowanie Ci nie zadziała
2) Otworzyć port 5060 na firewallu w MR3420. U mnie samo przekierowanie niewiele zmieniło.

5

Wg układu SI bym dał:

uci add firewall redirect
uci set firewall.@redirect[-1]._name=voip
uci set firewall.@redirect[-1].src=wan
uci set firewall.@redirect[-1].proto=tcpudp
uci set firewall.@redirect[-1].src_dport=5060
uci set firewall.@redirect[-1].dest_port=5060
uci set firewall.@redirect[-1].dest_ip=192.168.2.100
uci commit firewall

głowę bym dał że przekierowanie jest automatycznie związane z otwarciem portu;)

6 (edytowany przez kamillo 2013-03-19 14:51:09)

bartekles napisał/a:

głowę bym dał że przekierowanie jest automatycznie związane z otwarciem portu;)

tak zgadza sie masz racje smile troche sie zagalopowałem

7

Panowie, a wiecie że aero2 jak i inny operatorzy mają zablokowane porty na ruch inicjowany z zewnątrz?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8 (edytowany przez karol 2013-03-19 19:44:28)

Próbowałem propozycje z  przekierowaniem.
Nic z tego, nie pomogło, nadal to samo co opisałem w pierwszym poście.
Tu musi być coś nie tak z tym softem gargoyle, tak czuję.

9

Cezary napisał/a:

Panowie, a wiecie że aero2 jak i inny operatorzy mają zablokowane porty na ruch inicjowany z zewnątrz?

To trochę bardziej pogmatwane-bramka loguje się na serwerze sip od strony użytkownika (wskazany krótki czas rejestracji np. 60s), zastosowanie wsparcia stun serwera ( w zależności od operatora sip). Serwery sip również mają duże znaczenie (mogę polecić happycall i halonet), nie znam szczegółów oprogramowania-firewalla, gdyż w nim jest problem. Z alternatyw wzorcowym w ww zastosowaniu jest inna wersja open-wrt -Oleg. Jeżeli nie pomogą przekierowania i ustawienia bramki pozostaje oryginalne firmware.

10

@jarek7714
Czy mógłbyś polecić konkretną wersję tego oprogramowania do wgrania ma MR3420 ?

11

Tak jak pisałem wyżej na ten router dostępne alternatywne firmware tylko Gargoyle (ustawić statyczny adres w bramce i przekierować na niego port UDP 5060,UDP3478-stun serwera i zakres portów UDP10000-20000) lub oryginalne firmware.

12

Czy twórca oprogramowania Gargoyle mógłby się wypowiedzieć odnośnie usunięcia problemu z prawidłowym funkcjonowaniem VOIP na routerze MR3420?

13

Więc spytaj się go...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

14 (edytowany przez synkopa 2013-06-22 20:40:27)

Witam.
Jestem nowy i rownież stawiam pierwsze kroki z Gargoyle. Posiadam mr3020 i najnowszy soft 1.5.10.4. Opisane przez autora postu problemy idealnie pasują do mojej sytuacji. Posiadam bramkę voip fritzbox 7170 jako most na lanie od tp-linka. Mogę dzwonić po voipie, ale nie można się dodzwonic do mnie. Na oryginalnym sofcie wszystko dziala poprawnie, ale chcę Gargoyle bo pięknie zestawia łacze z modemami ZTE. Niestety wszystkie zabiegi z portami a nawet DMZ dla bramki nic nie pomagają. Proszę o pomoc.

15

synkopa napisał/a:

Proszę o pomoc.

Jeżeli ww sugestie nie pomagają to jeżeli to możliwe wykup sobie publiczny adres od operatora. Inna opcja to router z softem Olega. Nie sądzę aby Twórca oprogramowania Gargoyle uległ Twoim sugestiom i zmienił konfigurację firewall-a w sofcie (jak przeglądam posty na forum http://www.gargoyle-router.com/phpbb/index.php i brak na wiele z nich jakiejkolwiek odpowiedzi). Daleko do standardu eko. smile

16

Witam.
Dziękuję za odpowiedź. Generalnie jest lepiej, ale testy wciąż trwają. Jest o tyle lepiej, że 8 na 10 prób połaczenia do bramki kończy się powodzeniem. Nigdy nie ma problemów z połączeniami od bramki. Gdybym miał opisać co robiłem, żeby uzyskac ten stan to pewnie ktoś napisałby: Teoretycznie bez związku. Po krótce opiszę tak: we fritzu bramka odświeża porty co 1  min, poprzednio co 5min. Wpisałem też w bramce adresy serwerów stun oraz wpisałem na sztywno do konfiguracji DNSy. Nie wiem dlaczego ale czasem DNSy bramy routera 3020 są przez dluższy czas dla bramki voip niewidoczne. Dodatkowo w firewallu routera ustawiłem szerszy zakres portów 4000-6500 oraz 10000-32767.  Po tych zabegach część operatorów voip działa bez zarzutu, u innych są sporadyczne problemy.

17

Dziś mogę już stwierdzić, że nie ma co szukać problemów z błędnym działaniem Gargoyle w kontekscie voip. Wszystkie problemy z niemożliwością dodzwonienia się do bramki polegały na błędzie w oprogramowaniu Fritza Annex A EN 7170 fw ..04.82/84. Chodzi o opcję keep port forwardind (w pliku konfiguracyjnym: sipping_enabled) pomimo zaptaszenia w ww. firmware'ach nie jest dokonywane odświeżanie portów. Wolne od tych wad jest oprogramowanie ..04.78 i na tym voip działa bezproblemowo za NAT poprzez MR3020. Mógłbym sporo rozpisywać na temat Fritza, ale to forum dotyczy Gargoyle.

18

Odkopuję temat, bo właśnie robię testy na swoim MR3420v1 z tel VoIP C610 IP od Siemensa i miałem to samo. Rozwiązaniem okazało się usunięcie modułu mającego "pomagać" użytkownikom SIP'a nf_nat_sip z 45-ipt-nathelper-extra znajdującego się pod ścieżką /etc/modules.d. Dokładna instrukcja w poście Ragnor'a na forum Gargoyle.

It is I, Leclerc cool

19

@Sanjuro
Wielkie dzięki za podpowiedź rozwiązania.
Potwierdzam, podany sposób działa.
Wątek uważam za zamknięty.