Odp: Iomega iConnect jako router
if [ $val = '1' ]; then
else
Nie uważasz że to dziwna konstrukcja? Ponad to dwóch fi Ci brakuje, każdy if musi być fi zakończony.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Iomega iConnect jako router
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
if [ $val = '1' ]; then
else
Nie uważasz że to dziwna konstrukcja? Ponad to dwóch fi Ci brakuje, każdy if musi być fi zakończony.
dziwna konstrukcja tzn? potrzebuje sprawdzić czy zmienne val=1 i st=zalaczono są w danej chwili o takiej wartości jeśli tak to ma wykonać motion_off.sh. Czyli sugerujesz co tam sknociłem?
if sprawdza warunek, a potem robisz coś co ma się wykonać w przeciwnym wypadku. Więc możesz od razu sprawdź czy ten przeciwny przypadek jest spełniony (różny od 1 w tym ifie).
ok nad skryptem popracuje jutro. Pytanie z ostatniej chwili. Dlaczego w AAbeta2 mam pusty katalog /etc/crontabs?? musze coś doinstalować? pytanie co?
zrób sobie katalog plik root i umieść tam coś. Nic domyślnie nie ma przecież.
mam problem z obsługą led za pomocą gpio. Doczytałem sobie które to są tutaj: https://lists.openwrt.org/pipermail/ope … 08214.html i przyciski działają, tzn wyeksportowałem to gpio i po naciśnięciu moge sprawdzać stan. Jednak nie chce mi wyeksportować żadych gpio od ledów
jak to zrobić??
root@OpenWrt:~# echo "48" > /sys/class/gpio/export
ash: write error: Device or resource busy
root@OpenWrt:~# echo "12" > /sys/class/gpio/export
root@OpenWrt:~# echo "47" > /sys/class/gpio/export
root@OpenWrt:~# echo "35" > /sys/class/gpio/export
root@OpenWrt:~# echo "43" > /sys/class/gpio/export
root@OpenWrt:~# echo "44" > /sys/class/gpio/export
root@OpenWrt:~# echo "45" > /sys/class/gpio/export
root@OpenWrt:~# echo "46" > /sys/class/gpio/export
root@OpenWrt:~# echo "47" > /sys/class/gpio/export
root@OpenWrt:~# echo "48" > /sys/class/gpio/export
root@OpenWrt:~#Jak są już obsługiwane to nie wyeksportujesz ich. W /sys/class/leds je masz.
czy da się uruchomić na Iomega tryb bridge? Czytałem że działa tylko na sterownikach broadcom, a tutaj jest mac80211...
Potrzebuje taką konfiguracje: Port LAN, internet dostarczany po wi-fi i rozsyłany także po wi-fi
sta + ap po prostu, powinien działać na tej karcie co tam jest.
hmm no własnie że nie bardzo mi chce działać, albo jako AP albo jako klient. Jak dam oba na raz to nie działa. Moje configi:
/etc/config/network
config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'
config interface 'lan'
option type 'bridge'
option ifname 'eth0'
option proto 'static'
option netmask '255.255.255.0'
option dns '192.168.2.1'
option ipaddr '192.168.2.1'
config interface 'wan'
option proto 'dhcp'/etc/config/wireless
config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option channel '11'
option macaddr 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'
option hwmode '11ng'
option htmode 'HT20'
list ht_capab 'GF'
list ht_capab 'SHORT-GI-20'
list ht_capab 'SHORT-GI-40'
list ht_capab 'RX-STBC1'
option txpower '20'
option country 'PL'
option disabled '0'
config wifi-iface
option network 'wan'
option ssid 'Kamil'
option encryption 'psk2'
option device 'radio0'
option mode 'sta'
option bssid 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'
option key 'xxx'
config wifi-iface
option device 'radio0'
option mode 'ap'
option encryption 'none'
option ssid 'Moja_siec'
option network 'lan'Sterowniki zaktualizuj, bo ostatnio grzebali tam w nich.
niestety nic nie pomogło. Miałem wersje AA beta2 a że w AA rc1 jest już inny kernel to musiałem od nowa postawić cały system i teraz mam wszystko łącznie ze sterownikami z najświeższej wersji AA rc1. Bridge uparcie nie chce działać. Jak zrobie klienta to internet działa. Dodam nowy interfejs AP i już w tym momencie rozłącza klienta. Póki nie wyłącze lub usune interfejsu klienta to AP nie rozgłasza. Czyli na przemian się kłócą, zawsze działa tylko jeden. A ta konfiguracja co dałem wyżej to chyba ok?
Ale AA nie jest najnowsze. trunk ma nowsze...
hmm a gdzie znajde tego trunka bo na http://downloads.openwrt.org/ nie widze
http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/kirkwood/
aaa dziękuje ![]()
już nie mam pomysłu, na trunku dokładnie to samo sie dzieje. Czyżbym był zmuszony kupować dodatkową kartę wi-fi na usb?
Lub wymień kartę w iconnecie.
prosiłbym o pomoc w poprawie skryptu do monitoringu. Zrobiłem sobie na stronce możliwość restartu monitoringu za pomocą buttona, który wywołuje skrypt z routera. Fragment strony:
<form action="cgi-bin/motion_restart.sh" method="post">
<button type="submit">Restart monitoringu</button>
</form>
mój skrypt wygląda tak:
#!/bin/sh
killall mjpg_streamer
killall motion
sleep 2
mjpg_streamer -i "input_uvc.so -y -d /dev/video0 -r 352x288 --fps 5 -q 80" -o "output_http.so -p 1234 -w /webcam_www" &
sleep 2
motion
echo "<script type='text/javascript'>window.location='http://192.168.2.1'</script>"
exit 0chodzi mi o to że po wykonaniu skryptu ma załadować automatycznie strone http://192.168.2.1, jednak tego nie wykonuje... więc coś jest nie tak w tym skrypcie
echo -e "Content-type: text/html\n\n"
Przed tym echo daj.
dzięki! pomogło
teraz mam inny problem. Jak wyskoczyć z tą nowo ładowaną stroną z ramki. Chodzi o to że struktura strony z pewnych powodów jest na ramkach i menu z poleceniem do wykonania skryptu jest w jednej z ramek, a chce po wykonaniu skryptu ładować nową stronę w tym samym oknie ale już na całym ekranie a nie w tej jednej ramce. Wiem że w html robi sie to przez target="_top" ale tutaj strone ładuje mi skrypt...
OT: Na pewno te ramki potrzebujesz? Samo zło...
no przeknałem sie już kilka razy że to samo zło... ale niestety tak to zostało kiedyś zrobione i teraz musiałbym całą strone od nowa robić, a potrzebuje tylko ten przycisk dorobić. Strona powstała na ramkach bo zawiera kilka podstron które znajdują sie na różnych serwerach i zostały umieszczone w ramkach. Więc czy da sie jakoś zmusić skrypt do ładowania strony poza ramkami? coś w rodzaju tej funkcji jak jest w html target="_top"?
wracając do obsługi przycisków przez GPIO. Tworze skrypt z kilkoma if-ami i nie działa mi ani elseif ani osobne else i w następnej lini if. Wyrzuca mi że nie wie co to
Command '"./przyciski.sh"'
failed with return code 2 and error message
ash: /bin/stan: unknown operand
./przyciski.sh: line 9: syntax error: unexpected "else".acha sam skrypt tak wygląda akutalnie:
#/bin/sh
st='cat /bin/stan'
#wylaczanie robienia zdjec
if [ $st = '1' ]; then
/bin/motion_off.sh
echo 0 > /bin/stan
fi
else
if [ $st = '0' ]; then
/bin/motion_on.sh
echo 1 > /bin/stan
fi