1

Temat: Iomega iConnect jako router

Witam udalo mi sie zakupic sprzet Iomega iConnect i z tego co czytalem moze on pracowac jako pełno prawny router, a wiec kilka pytań czy wystarczy kupic switch gigabitowy np. ten http://allegro.pl/switch-zyxel-gs-105a- … 23835.html i skonfigurować jeden z portów jako wan a reszte lan i mamy router 4 portowy czy jakis inne kombinacje? Pytanie do Cezarego czy bedzie w kolejnych obrazach wspierał ten sprzet, jeszcze jedno czy mozna wymienic karte wifi na np, dell 1525 opartą na broadcomie BCM94322 (zalezy mi na pełnym N 300mbps), i z czym to sie wiaże (dodatkowe sterowniki konfiguracja)??

2

Odp: Iomega iConnect jako router

Nie. Tam jest jeden port RJ45, bez vlanów. Podłączając switch masz po prostu switch, nie rozdzielisz tego na wan/lan. Kup kartę sieciową na USB i będziesz miał wan.

Kartę możesz wymienić na jaką chcesz, byle by miała sterowniki. Na broadcoma nie masz co liczyć, szukaj czegoś na atherosie.

Wsparcia jakotakowego nie ma - wszystko jest na trunku, więc zmienia się co chwilę. Pewnie będę wydał co jakiś czas swoje obrazy, jak zajdzie taka potrzeba, ale generalnie w snapshocie masz aktualne wersje wszystkiego. A że system jest całkowicie zapisywalny (ubifs) to można wykonać upgrade pakietu w dowolnym momencie.

PS. Dzisiaj na ibood znów sprzedają iconnecta.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ale czy karta na usb da sobie rade z laczem 50/4mb jesli tak to jaka proponujesz, karte atherosa mam w netbooku ar9280 nada się taka??

4

Jak kupisz odpowiednią na USB 2.0 to da sobie radę.

Co do karty wifi - poczytaj sobie moje opisy, musi był połowy wielkości zwykłej, inaczej się nie zmieści w obudowie.

5

mam halfmini czyli połówkę bo takie akurat mam w netbooku (inna nie wejdzie)

6

Powinna działać więc. Teraz jeszcze antenę sobie skombinuj (w iconnecie jest jedna)

7

PTYS napisał/a:

ale czy karta na usb da sobie rade z laczem 50/4mb jesli tak to jaka proponujesz

Bez problemu dzialaja karty oparte o uklady MosChip 7830 oraz Asix AX88772A, sa to adaptery eth 10/100mbps
Sam obecnie uzywam w iconnect, w  konfiguracji o jaka pytasz, wlasnie Asix'a(wan 25/4)

Asix produkuje uklad gigabitowy na usb, samo usb 2.0 to 480mbps wiec wydajnosc troche naciagana, ok 200mbps mozna wyciagnac na takiej karcie.
Jednak jest klopot ze sterownikami, te zawarte w trunku nie dzialaja, trzeba skompilowac we wlasnym zakresie, te ktore udostepnia asix na swojej stronie.
Problem tyczy sie ogolnie linuxow.

8 (edytowany przez PTYS 2012-01-13 19:30:23)

w takim razie odpuszczę sobie te zabawy i postawie iconnecta jako typowy nas ściąganie torrentów, payload i przechowywanie danych, a wndr3700 sobie odpocznie i będzie tylko dzielił neta, jakoś za bardzo tym karta siecioym na usb nie ufam a gram troche o sieci w fps i zalezy mi na niskim pingu,  urządzenie byłoby idealne gdyby miało port sata i chociaz 3 portowego switcha, z tego co czytałem na openrouter ktos szukał sata na pcb  czy cos ruszyło do przodu czy nie ? jeszcze pytanie pod co standardowo montuje się wsadzony w usb nośnik bo z tego co czytalem nie ma overlay, czyli co jest no i czy w obrazie Cezarego jest standardowo extroot czy trzeba to doinstalować

9

http://eu.startech.com/Cards-Adapters/H … PEXSATA22I

Nie wiem czy inwestycja się opłaci...

10

to juz widziałem Cezary nawet port gigabitowy rj-45 na minipci-e w podobnej cenie, tak daleko nie chce iśc bo to utopia ale jakby były wyprowadzone sata na pcb to lutownicy się nie boję

11

Po prostu jest nieopłacalne. SeevaPlug trzeba było nabyć jak chciałeś esata smile.

12

no fajne tylko chyba do Europy to nie dotarło o Polsce nie wspominając

13

Nie masz czego żałować. Przegrzewa się i są z tym problemy smile

14

to spoko zostajemy przy iomega, póki co sprzetu nie mam bo czekam na wysyłke z ibood (przewidywani czas to 23 stycznia) jak przyjdzie sprzęt to ten temat odżyje smile będę was znowu męczył, w sumie zamówiłem 4szt. w tym będą na openwrt także będzie okazja sprawdzić czy wszystkie są kastratami (czyli 800mhz zamiast 1000mhz)

15

Hmm, klaster obliczeniowy możesz z tego zrobić smile

16

tego nie potrzebuję bo w stacjonarce i7 2600k 16gb ram i gtx580 z 3gb na pokładzie wszystko podkręcone, choć tym sprzętem z reguły dzieciak się bawi a ja siedzę na netbooku z e-450 (coś na wzór intel atom tylko troszkę lepsze) z wiekiem wydajność przestaje mieć znaczenie bardziej liczy się wygoda i cisza, ale odnośnie klastra obliczeniowego to dało by się na tym postawić jakiś projekt typu bionic czy seti??

17

Ogranicza Cie tylko Twoja wyobraznia i skill wink

18

Też zamówiłem z iBOODa 4 sztuki IConnect, więc jak dostanę to też będę męczył forumowiczów wink

19 (edytowany przez PTYS 2012-01-22 09:13:24)

Cezary mógłbyś odnieś sie do tego http://www.kroonen.eu/wiki/Console%20Access bo z tego co widzę w twoim tutorialu http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1219 jest zmieniona kolejnośc rx tx, które połączenie jest prawidłowe, teraz kilka pytań;
1. czy mozna zmienić ip urzadzenia (w opisie że ustawione na stałe 192.168.1.1)
2. pod jaki katalog standardowo montuje się dysk
3. czy można ustawić tryb przeźroczysty (to znaczy bez routeringu i innych zbędnych rzeczy, bo tym u mnie będzie zajmował się wndr3700v2 a iomega ma tylko obsługiwać transmission i payload)
4. czy przy takiej ilości ram konieczny jest swap czy możemy go sobie darować?
5. blok extroot jest w obrazie czy trzeba doinstalować??

20

U mnie dobrze. TX to TX iconnecta do którego trzeba podłączyć RX kabla itd.

1. Tak, podczas instalacji się nawet o to pyta
2. /mnt, jak w normalnym openwrt
3. tak, na tyle ile pozwala mac80211/openwrt
4. zależy co tam będzie. Nie można odpowiedzieć tak lub nie. Zawsze się przyda, ale może się okazać zbędny.
5. Masz tam 500MB, po co Ci jeszcze extroot? jest standardowo.

21

Witam podłaczyłem kabel i nie widzę iconecta windows (vista) nie widzi urzadzenia usb (jest dzwiek że podłaczyłem ale nie rozpoznaje urzadzenia ), szybkość transmisji jak rozumiem mam ustawić w putty ?? i jeszcze jedno jaki jest domyślny ip urzadzenia??

22

115200. ip na oryginalne pobierało sobie z dhcp. O oryginał nie pytaj, nie gości on długo u mnie...

23

no ale jak stawiłem w kompie stały 192.168.1.100 i chcę sie połaczyc przez putty to co mam tam wklepać jaki adres podac

24

Chcesz się połączyć przez ssh czy połączyłeś się przez serial?

25

przez serial i przez rj-45 ale podaj obie opcje bo musze sprawdzić czy działa jedno i drugie