1

Temat: TL-WDR3600 problem z FTP

Witam. Po przejściu na Gargoyle 1.5.9.5 z oryginalnego FW nie działa mi FTP. Gdy wpinam np dysk usb lub pamięc flash to w GUI system/nośniki usb pojawia się współdzielenie dysków itd. Podłączony dysk jest wykryty, pokazane jest miejsce podmontowania oraz pojemność. Dodaje sobie użytkownika FTP ale przy próbie zalogowania się już po wpisaniu lokalnego IP nic się nie dzieje, połączenie nie zostaje nawiązane.
Jestem raczej słabo zaawansowany w jakiś konfiguracjach z konsoli ale VPN ustawiony mam dobrze i działa bardzo fajnie. Prosiłbym o pomoc w kwestii FTP oraz Samby.

2

Odp: TL-WDR3600 problem z FTP

Pokaż jak to ustawiłeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Już znalazłem, trzeba było kliknąć "dodaj współdzielony dysk" i poszło smile Mimo to dziękuję za szybką reakcję. To w sumie już mój 3 router na gargoylle i ten od razu po zakupie fleshowałem bo nie ma na co czekać smile

Mam jeszcze jedno pytanie, czy z poziomu GUI mogę dodać klienta torrent np transmission? Jeśli tak to jak?

4

Nie. Zaloguj się przez ssh i normalnie sobie zainstaluj.

5

OK rozumiem. Mógłbym prosić jakąś małą instrukcje ewentualnie link do niej bo jak już wspomniałem słaby jestem z ta konsolą i o ile zalogować się potrafię prze ssh to w sumie na tym się kończy. Dodam, że najprostsze transmission bez żadnego web gui wystarczy, bo i tak używam zdalnej aplikacji.
Zaraz poszukam na forum coś więcej o instalacji.

6

http://eko.one.pl/?p=openwrt-transmission

Najpierw czytaj potem pytaj.

7

no właśnie to czytam jednakże dziękuję za linka wink

8

Witam. Transmission bardzo fajnie chodzi ale mam jeszcze następne pytania smile

1) W repo jest napiprojekt_10cj_ar71xx.ipk, wrzuciłem sobie tę paczkę ale co dalej z nią trzeba zrobić bo opisu nie mogę znaleźć? Mam już powiadomienie mailem dodane do transmission i chodzi bdb, także chciałbym też w ten sam sposób zrobić z napiprojektem.

2) Pytanie teoretyczne smile Dwa USB podpięte do dwóch różnych dysków, ustawione ściąganie niedokończonych plików na jednym i ściągniętych na drugim. Czy oglądając po lanie z dysku, na którym są już ściągnięte pliki nie będą się przycinać, bo z tego co pokazuje TOP to mam około 75-85% obciążania CPU na dysk, a resztą na proces transmission jak idzie plik na maxa. Czy coś takiego ma sens?

3) Czy przy aktualizacji do nowszej wersji (bo widzę że już się pojawiła) wykonując kopie ustawień (lub pozostawiający przy wgrywaniu ustawienia) openvpn, transmission itd polecą i trzeba je będzie od nowa konfigurować?

9

1. uruchom go, to ci napisze co i jak
2. ma z powodu fragmentacji plików
3. zależy. To co jest w /etc/config się zachowa, ale zainstalować będziesz musiał jeszcze raz

10 (edytowany przez azizi 2013-03-04 10:14:59)

1) OK to zrobiłem
# opkg update
# opkg install napiprojekt

Co dalej?

2) Czyli pokombinuje jak tak z dwoma dyskami, dzięki.

11

Uruchom. napiprojekt nazwa_filmu.avi po prostu napisz.

12

No i tu mam pierwszy problem, gdy tak to próbuje uruchomić ale dla pliku mkv wyrzuca mi że "Nie ma takiego pliku!"

13

Więc pokaż co napisałeś w konsoli. Dokładnie.

14

root@Gargoyle:~# napiprojekt Nikita.S03E12.720p.HDTV.X264-DIMENSION.mkv
Nie ma takiego pliku!

Dodam że zwykłym napiprojektem pod windows znajduje napisy, bo testowałem właśnie.

15

A niby w tym katalog gdzie jesteś (/root) masz taki plik?

16 (edytowany przez azizi 2013-03-04 10:45:39)

OK działa dobrze, ściągnęło się w txt i to bardzo szybko. Teraz jednak są jeszcze dwie sprawy
1) odpalanie po ściągnięciu pliku przez transmission
2) konwersja z txt do srt

Tu coś znalazłem ale to chyba inny napiprojekt jest.
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2854

ps.
Doczytałem się gdzieś że najnowszy napiprojekt ściąga niby napisy srt bez problemu, można to jakoś w konfiguracji ustawić?

17

Napiprojekt (jako serwis, nie mój program) umożliwią ściąganie napisów bezpośrednio w srt, niestety nie znam api  i nie mam pojęcia jak to zrobić. Więc musisz konwertować jakoś na srt.

18

Teoretycznie rozumiem o co chodzi w praktyce za bardzo nie wiem jak to wykonać z racji małej wiedzy w tym temacie.
Doczytałem się że potrzebuje paczki mediainfo, czy jest w repo?

W tym wątku jest niby wszytko opisane ale czy muszę te inne napi wrzucić zamiast Twojego?
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2835

19

Tak, inne. W sumie to wszystko jedno, chodzi o to żeby napisy ściągnąć.

20

Rozumiem i wielkie dzięki za wszelką pomoc.
Jak usunąć obecnego napiprojekt'a?

Powalczę jak tak z rozwiązaniem w/w linku.

21

opkg remove napiprojekt

22

Dziękuję. Tak się wciągnąłem w doinstalowywanie że już mi pamięci mało zostało, trzeba będzie o exroot poczytać teraz.
Normalnie reakcja łańcuchowa, a miało być tylko transmission wink

23

I co udało ci się uruchomić wszystko tak żeby po zakończeniu pobierania filmu z transmission, napiprojekt ściągał napisy z automatu, a potem żeby je konwertowało do srt?
Pytam bo od wczoraj próbuję to ugryźć na podstawie różnych [przestarzałych] tutoriali i jak na razie ciągłe porażki.

24

Niestety na razie router stoi bez dysku z racji ważniejszych zajęć, ale zamierzam się do tego przybrać (nie wiadomo kiedy) zaczynając od zrobienia exroot bo miejsca zabrakło mi ostatnim razem na dodatkowe pakiety do konwersji txt na srt.
Jak byś to ogarnął napisz proszę tu co i jak zrobiłeś.

25

Jak mi się uda to dam znać, chociaż trochę mnie boli, bo słabo u mnie z wiedzą, a tutoriala żadnego nie mogę znaleźć porządnego...