1 (edytowany przez zbyszko 2010-05-23 21:22:11)

Temat: Modernizacja sieci o OpenWrt

Witam,

Potrzebuję rozwiązania, które pozwoli mi obsłużyć udostępnianie internetu dla 5 stacji po WIFI i 3 stacji po kablu. W sieci ma jeszcze pracować serwer NAS dostępny tylko dla mojej firmy i rodziny a oparty ma być o płytę Intel D945GSEJT z dwoma dyskami SATA w softwarowym RAID1 głównie służący do archiwizacji.

Obecnie sieć udostępniam w oparciu o router/QoS zbudowany na PIII 450MHz i AP ASUS WL-520GU z standardowym firmware. Zmiana jest podyktowana zmniejszeniem kosztów eksploatacji oraz zapewnieniem udostępniania zasobów dla domowników z jednego serwera NAS. W przyszłości może się pojawić drugie łącze kablowe lub wykorzystanie modemu telefonii komórkowej - jako backup.

Mam dwa warianty przedstawione poniżej:
I Wariant:

ASUS WL-500gP V1 + OpenWrt BlackFire (pytanie jakie pakiety dodatkowe zainstalować - docelowo ma być proste do zarządzania)

Osobno zmontowany NAS na płycie Intel D945GSEJT + Debian lub FreeNAS

II Wariant:

Jako AP pozostawiam WL-520GU
Jako router z QoS/serwer NAS - wykorzystuje płytę D945GSEJT + druga karta sieciowa FastEthernet + Debian + odpowiednia konfiguracja

Nie ukrywam, iż wariant I bardziej do mnie przemawia ponieważ separuję od sieci publicznej zasoby udostępniane domownikom. Może macie inne propozycje aczkolwiek taki sprzęt jak wyżej wymieniłem mam już w eksploatacji lub w szafie się kurzy.

A jeszcze pytanko czy warto wstawiać do WL-500gP kartę Gigabyte GN-WIAG02 ?

OT. Może ktoś jest zainteresowany odkupieniem komputerów w obudowie SmallFormFactory - mieszczą się płyty mikroATX i mniejsze można wstawić zew.1x3,5" 1x5,25" i wew.2x3,5". Komputery są sprawne a marka to IBM, są oparte o PIII 600MHz/128MB/10GB i poborze energii około 40W w stress i 30W w idle. Mam na sprzedaż 2 lub 3 szt.

Pozdrawiam

Zbyszko

2 (edytowany przez KeFaS 2010-05-24 00:22:43)

Odp: Modernizacja sieci o OpenWrt

Przy wariancie pierwszym sensowniej jest zainwestować w router TP-Link TL-WR1043ND, zamiast Asusa, bo TP-Link będzie wydajniejszy i jednocześnie tańszy.
Opis routera, instalacji i konfiguracji OpenWRT znajduje się tutaj:
http://www.eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd

Co do separacji sieci to i tak wszystko można skonfigurować na jednym urządzeniu.

Jeżeli chodzi o ofertę sprzedaży to po ile i jakie płyty główne w tym siedzią (chodzi mi o model, oprócz tego, że to mATX), jeżeli w ogóle jakieś już siedzą (bo coś nie jasno napisałeś)?

3 (edytowany przez zbyszko 2010-05-24 09:20:53)

Za bardzo nie chciałbym już inwestować w nowy sprzęt np. TP-LINK ponieważ sieć jest tylko dodatkiem do innej działalności, a ASUS WL-500gP i płytę Intel D945GSEJT już posiadam.

Co do sprzedaży, wieczorem jak będę w domu zrobię zdjęcia i dokładnie opiszę co w tych maszynach siedzi, na tą chwilę to mogę powiedzieć że są to oryginalne płyty główne IBM, a obudowa jest typu low profile. No i komputery są sprawne.

Czy w TL-WR1043ND na każdej antenie mogę ustawić inne parametry sieci czy jednak wszystkie muszą pracować w trybie n i mieć ustawiony ten sam kanał częstotliwości pracy? Na tą chwilę zaletą tego TP-LINK jest switch gigabitowy i jedynie to by mnie mogło przekonać do sprzedazy WL-500gP i kupienia TL-WR1043ND.

4 (edytowany przez KeFaS 2010-05-31 04:56:42)

Aha, nie doczytałem, że już posiadasz Asusa. W takim razie stawiaj na nim OpenWRT i instaluj to co Ci jest potrzebne.