Temat: Modernizacja sieci o OpenWrt
Witam,
Potrzebuję rozwiązania, które pozwoli mi obsłużyć udostępnianie internetu dla 5 stacji po WIFI i 3 stacji po kablu. W sieci ma jeszcze pracować serwer NAS dostępny tylko dla mojej firmy i rodziny a oparty ma być o płytę Intel D945GSEJT z dwoma dyskami SATA w softwarowym RAID1 głównie służący do archiwizacji.
Obecnie sieć udostępniam w oparciu o router/QoS zbudowany na PIII 450MHz i AP ASUS WL-520GU z standardowym firmware. Zmiana jest podyktowana zmniejszeniem kosztów eksploatacji oraz zapewnieniem udostępniania zasobów dla domowników z jednego serwera NAS. W przyszłości może się pojawić drugie łącze kablowe lub wykorzystanie modemu telefonii komórkowej - jako backup.
Mam dwa warianty przedstawione poniżej:
I Wariant:
ASUS WL-500gP V1 + OpenWrt BlackFire (pytanie jakie pakiety dodatkowe zainstalować - docelowo ma być proste do zarządzania)
Osobno zmontowany NAS na płycie Intel D945GSEJT + Debian lub FreeNAS
II Wariant:
Jako AP pozostawiam WL-520GU
Jako router z QoS/serwer NAS - wykorzystuje płytę D945GSEJT + druga karta sieciowa FastEthernet + Debian + odpowiednia konfiguracja
Nie ukrywam, iż wariant I bardziej do mnie przemawia ponieważ separuję od sieci publicznej zasoby udostępniane domownikom. Może macie inne propozycje aczkolwiek taki sprzęt jak wyżej wymieniłem mam już w eksploatacji lub w szafie się kurzy.
A jeszcze pytanko czy warto wstawiać do WL-500gP kartę Gigabyte GN-WIAG02 ?
OT. Może ktoś jest zainteresowany odkupieniem komputerów w obudowie SmallFormFactory - mieszczą się płyty mikroATX i mniejsze można wstawić zew.1x3,5" 1x5,25" i wew.2x3,5". Komputery są sprawne a marka to IBM, są oparte o PIII 600MHz/128MB/10GB i poborze energii około 40W w stress i 30W w idle. Mam na sprzedaż 2 lub 3 szt.
Pozdrawiam
Zbyszko