Temat: mdlna przestaje działać podczas oglądania filmu

Witam.
Moja konfiguracja wygląda tak: MR3220 z podłączonym aktywnym hubem. W hubie: pendrive, a na nim extroot i swap, modem 3g, oraz dysk sata podłączony przez obudowę z usb. Wszystko zawsze działało pięknie przez długi czas, a tu nagle ostatnio pojawił się problem. Ktoś oglądał film przez dlna i nagle film się urwał i serwer dlna zniknął. Po ponownym włączeniu filmu sytuacja się powtórzyła po kilku minutach, a za trzecim razem już nie dało się włączyć nic i w ogóle nie był dostępny serwer. Dysk się uśpił po jakimś czasie i w ogóle nie było do niego dostępu także przez sambę. Dopiero po restarcie wszystko niby jest ok. Ale zdarzyło mi się też innym razem, że jak wrzuciłem na dysk nowe filmy i mdlna sobie aktualizował listę plików, to jak w między czasie chciałem przejrzeć zawartość dysku przez sambę, to nagle dysk przestał odpowiadać. Stał się niedostępny przez sambę, a serwer dlna też padł. Kiedyś normalnie takie rzeczy robiłem i wszystko było ok. Pomyślałem, że może system plików na extroocie padł, ale wtedy to chyba nic by nie działało?

2

Odp: mdlna przestaje działać podczas oglądania filmu

Pewnie jak byś logread zrobił to byś dostał info że magistala usb się zresetowała. Może po prostu obciążenia nie wytrzymała?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Też mi to przyszło do głowy. Tylko, że pierwszy przypadek, to było zwyczajne oglądanie filmu na tv przez dlna, w tym czasie nie korzystałem z internetu na komputerze, więc modem nie był aktywny. Ale na próbę usunąłem listę plików mdlna, żeby program stworzył ją od nowa. W tym samym czasie ustawiłem kopiowanie dużego pliku przez sambę i do tegp zacząłem otwierać strony internetowe, m.in. testery prędkości internetu, żeby wymusić duży transfer przez modem. I nic się nie stało.
Jest jeszcze jedna rzecz: gdy wystąpił ten problem i dysk oraz serwer dlna "zginęły", to modem normalnie pracował, internet działał.
Jak mi się to kiedyś powtórzy, to zapiszę logi.

4

Ogólnie działa wszystko dobrze, ale raz na jakiś czas zdarza się, że jak po dłuższej nieaktywności (np. 1 czy 2 dni) chcę na tv odpalić jakiś film przez dlna, to okazuje się, że serwer dlna jest nieaktywny. Wszystko inne działa - extroot i cały system, modem 3g, tak jakby program mdlna się zawiesił, czy coś. Chcę przestudiować przy następnej okazji logi, ale po wpisaniu logread wyświetlają mi się tylko ostatnie wpisy, czyli te, które zmieściły się na stronie. Jakie parametry mogę dopisać do logread, żeby wyświetlił mi wszystkie logi od ostatniego restartu routera, ale jednocześnie żeby wyświetliło je w takiej formie, że pokazuje mi jedną stronę, a po naciśnięciu klawisza wyświetla następną, itd. aż do końca, żebym mógł sobie cały log skopiować.
Czy ew. jeśli sobie dopiszę w pliku /etc/config/system w sekcji system coś takiego:
option 'log_type' 'file'
    option 'log_size' '256'
    option 'log_file' '/mnt/sdb1/logi/logi.txt'
to wszystkie logi będą mi się zapisywały do pliku na dysku zamontowanym jako sdb1, czyli na dysku, który służy mi jako magazyn danych dla mdlna?

5

Musi to być extroot, bo ten plik musi być dostępny zaraz na starcie kiedy syslog jest uruchamiany.

6

Ok, dzięki. Zrobię tak i poczekam do ponownego wystąpienia problemu.

7

Zgłupiałem kompletnie. W etc/config/system mam wpisane:
config 'system'
    option 'timezone' 'CET-1CEST,M3.5.0/2,M10.5.0/3'
    option 'zonename' 'Europe/Warsaw'
    option 'hostname' 'Gargoyle'
    option 'cronloglevel' '9'
    option 'log_type' 'file'
       option 'log_size' '256'
       option 'log_file' '/mnt/sda2/logi/logi.txt'
gdzie sda2 to partycja dla extroota i po restarcie nie ma ani katalogu logi ani pliku logi.txt. I czemu jak wchodzę przez winscp do katalogu mnt to nie ma tam katalogu sda2?

8

A zrób wcześniej katalog /mnt/sda2/logi/

Czemu akurat tam, jak extroot pokrywa cały / i w  /mnt/sda2/ nigdy nie będzie zamontowany?

9

Czyli wystarczy, że wpiszę option 'log_file' '/logi.txt' ?

10

Wystarczyło smile Już działa.

11

Problem znów mi się pojawił, ale napiszę od początku celem przypomnienia.
MR3220 z hubem USB aktywnym, +extroot i swap na penie +modem E353 +dysk 3,5 w obudowie USB. Nowe AA, samba, minidlna-cvs. Raz na jakiś długi czas podczas oglądania filmu na TV przez DLNA film się zatrzymuje. Sytuacja wygląda wtedy tak, że minidlna jest nadal uruchomione, ale nie ma dostępu do dysku. Samba również nie ma do niego dostępu. W logach routera zupełnie nic. W logach minidlna też nic. Myślałem, że może USB w routerze nie wytrzymuje i coś się zawiesza, ale jednak nie, bo modem e353 pracuje wtedy nadal i internet pięknie chodzi. Pozostaje tylko restart routera. Po restarcie wszystko ok. Problem pojawia się najczęściej po pierwszych pięciu minutach oglądania filmu. Czyli odpalam dostęp do DLNA na TV, dysk przy routerze wychodzi z uśpienia, włączam film i po 5 minutach krach, tak jakby dysk został odłączony (ale w logach nic na ten temat nie ma). Zdarza się to bardzo rzadko, ale pomyślałem, że może ma to związek z tym, że obudowa dysku próbuje go uśpić mimo, że nie powinna? Bo właśnie ta obudowa usypia go mniej więcej po 5 minutach bezczynności. Po krachu mount pokazuje, że dysk jest cały czas zamontowany, ale nie można się do niego dostać, pozostaje tylko restart.
Czy logowanie do pliku nie loguje wszystkich zdarzeń systemowych skoro nic w logach ciekawego nie ma? cronloglevel mam ustawione na 0, więc chyba wszystko powinno się logować?

12

Wyłącz usypianie dysku? W sumie jeżeli nie następuje rozłączenie na usb (a nie bo nadal masz zamontowane) to nic w logach nie dostaniesz.

13

Gdzie masz bazę minidlna?

14

Cezary, chodzi o to, że elektronika tej obudowy sama usypia dysk i nie mam pojęcia jak i czy się da to zrobić. Chętnie bym to wyłączył i włączył programowe usypianie po godzinie bezczynności po stronie routera. To jest zwykły dysk sata, który włożyłem do obudowy z usb.
Skoro w logach nic nie ma to podejrzewałbyś cokolwiek innego niż obudowę od dysku?

bartekles, bazę minidlna mam umieszczoną właśnie na tym dysku, który jest jednocześnie magazynem filmów, zdjęć i muzyki dla minidlna.

15

Najprościej podłącz inny dysk do tej obudowy i będziesz wiedział smile

16

Twierdzisz, że sam dysk może tu powodować jakiś problem?

17

Jak zmienisz będziesz wiedział czy to dysk czy obudowa.

18

Ale tobie chodzi o to, że ten dysk ma w sobie jakąś funkcję autousypiania, czy że po prostu z jakiegoś innego powodu sprawia problemy? Bo tak sobie pomyślałem, że może to nie obudowa go usypia, tylko sam dysk to robi (o ile dyski sata mają coś takiego).

19

hdparmem można ustawić suspend dysku, tak.

20 (edytowany przez kiniu 2013-02-07 12:05:13)

Czy hdparm można doinstalować w Gargoyle z poziomu opkg ?

21

Problem z tytułu wiecznie żywy.

Do tej pory był MR3220 + hub + pendrive (extroot i swap) + modem E353 + dysk Sata w obudowie USB. TV podłączony do sieci WIFI za pomocą Acces Pointa WA701ND.
Kilka tygodni temu z uwagi na potrzebę posiadania LAN 1000mb/s zmieniłem router na WR1043ND. Cały sprzęt podłączony do niego jest ten sam. Oczywiście problem z minidlna ten sam: wysypuje się losowo, raz po chwili od odpalenia filmu, raz po godzinie, a czasem się wysypie już podczas przeglądania listy filmów. Wielkość filmu bez znaczenia - odpalałem filmy MKV ważące 20GB jak również 700MB. Czasem uda się obejrzeć film 1080p bez przeszkód od początku do końca, a czasem przy filmiku 700 się zatrzyma po 5 minutach. Objaw ten sam - następuje zatrzymanie odtwarzania, a próba ponownego połączenia się z serwerem dlna jest niemożliwa (tv wyświetla "brak połączenia z serwerem"). Jak już wspominałem wcześniej ginie tylko dostęp do dysku, bo np. modem 3g normalnie działa w tym czasie. Samba też nie ma kontaktu z dyskiem. Pomaga tylko restart routera.
Tak więc sytuacja się powtarza na drugim routerze.
Podmieniałem huba USB na innego, również aktywnego, podmieniałem też obudowę dysku.
W logach routera i minidlna oczywiście nic - na obu routerach.
Właściwie to całe minidlna zaczyna tracić dla mnie sens skoro nie da się z niego normalnie korzystać.

22

Czyli masz problem z samym usb. Pozbądź się na chwilę samego huba/modemu/dysku, daj zwykły pendrive i zobacz czy też będzie tak się zachowywał.

23

Spróbowałem na MR3220. Do USB jest podpięty tylko jeden pendrive, a na nim swap, extroot i trzecia partycja, na której jest kilka filmów. Odpaliłem na tym minidlna. Jako klienta użyłem teraz laptopa z programem VLC, leci już któryś z kolei film i póki co nie udało się doprowadzić do zatrzymania. O czym to świadczy?

24

Że obciążenie dysku zabija  usb.

25

Jaka jest na to rada? Mam zrobić extroota i swapa na tym samym dysku, na którym mam filmy? Dwa urządzenia na USB mocniej obciążają system niż jedno urządzenie, mimo, że ilość przesyłanych danych jest w obu przypadkach taka sama?