1

Temat: Dobry router pod Openwrt

Witam Panowie poszukuje dobry sprzęt pod Openwrt. Będzie on serwerem dhcp dla około 30 PC Po wi-fi będzie podłączonych 5-6 osób, Chciałbym zęby miał odkręcane anteny zęby była możliwość dołożenia antenek o większym zysku.
Ram i procek oczywiście im więcej tym lepiej smile Może coś w okolicy ~600Mhz się znajdzie ?
Widziałem dostępne asusy i netgary ale wszystko z antenami wewnętrznymi...
Znajdzie się coś o podanych wymaganiach ?
Dzięki za odpowiedz

2

Odp: Dobry router pod Openwrt

Jeżeli chcesz taki zegar i odkręcane anteny to zostaje D-Link DIR-825. Lub Ubiquiti RSPro/jjPlus JA76PF + jakaś karta wlan (czyli składak).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Podłączę się pod temat. smile

Chciałbym zrobić sobie składaka, aby posiadał takie rzeczy jak:
- a/b/g/n
- usb min. 2szt.nie pytales czy nie ddajemy
- dobry procesor wink
- 4 porty LAN
- jakiś przycisk

Generalnie ma to być sprzęt do domu jako router wszystkomający z anteną wyprowadzoną pod sufit, bo sam sprzęt będzie w "pancernej" wnęce i sygnał trzeba kablem wyprowadzić.

Ten jjPlus JA76PF to już sprzęt 3 letni, są jakieś nowsze płytki? Bo szczerze powiem, że nie wiem gdzie tego szukać...

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

4

jjplus jest płytką, więc jak sobie poskładasz tak będzie. jjplus to firma, ma swoją stronę.

5

Znalazłem takie coś, ale jak to zamówić? smile
http://www.jjplus.com/?page_id=2261

Z drugiej bardziej dostępnej strony jest to: RouterStation PRO

Chyba nic innego nie ma w tym temacie podobnego?

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

6

wirelesslan.pl ma niektóre jjplusy w ofercie.

7 (edytowany przez silvah 2013-02-05 11:30:06)

a swoja droga dlaczego oni w te wszystkie sprzety laduja te smieszne 64 czy tez w "topowych" wersjach 128MB ramu podczas gdy komorki, zabawki, jakies chinskie minipc za polowe ceny routera maja po 1GB i wiecej. Troche to zenujace.

8

To już pytanie do producentów sprzętu.

9

Ja proponuje wybrać sprzęt mikrotik z serii Rb 2011 i firmowe oprogramowanie. Nie mam nic przeciwko openwrt ale my wydaje mi się ze jest za rosadna cenę, a możliwości ma naprawdę spore. Nie będziesz miał problemów a aktualizacja. Sam Cezary go testował. Jeszcze raz polecam MT.

10

Ja proponuję spojrzeć na  TPLINK WDR3600

- CPU: Atheros AR9344 560MHz
- Flash: 8MB
- RAM: 128MB
- switch: AR8327N, 5x 10/100/1000Mbps
- 2x USB 2.0
- jeden przycisk power (sprzętowy wyłącznik)
- jeden przełącznik wifi
- jeden przycisk o nazwie WPS/Reset
- układ radiowy AR9341, 2.4GHz (2x2), 300Mbps

- układ radiowy AR9582, 5GHz (2x2) - dla modelu TL-WDR3600, 300Mbps
- dwie anteny dookólne - dla modelu TL-WDR3600

11

+1 dla MT rb2011.
zastanawiałem się nad nim, lecz kupiłem tp-linka wdr4300
pożałowałem 100pln... dziś chętnie bym się zamienił smile

flint2, mikrotik i kilka innych

12 (edytowany przez hanti 2013-02-05 21:11:01)

a dlaczego bys sie zamienil ? w czym ten mt jest lepszy oprocz +40mhz i 4 dodatkowych portow 100bit. Ramu o polowe ma mniej i brak wifi

a dobra widze sa rozne wersje jest tez z 128MB i wifi

13

ja ze swojej skromnej strony mogę polecić TP-Link TL-WDR4300

14 (edytowany przez tomi513 2013-02-05 21:30:42)

@hanti
nie chce tutaj obrażać nikogo ale nie ma co porównywać oprogramowania openwrt do routerOS. Głownie chodzi tutaj o oprogramowanie i jego wydajność. Choć routerOS nie jest dla początkujących użytkowników, i  początkujący użytkownicy mogą mieć spore problemy. Resztę doczytaj sobie w necie o oprogramowaniu routerOS. Tu masz demo http://demo.mt.lv/

15

Odnośnie sprzętu wydaje mi się, że dobrą alternatywą pod względem cenowym są płytki na atomie. Ja w grudniu, kupiłem na allegro płytkę Intela Desktop board D410PT + 1GB RAM DDR2, zapłaciłem za to 100zł, chyba nieźle bo tam jest jakiś atom 2 rdzeniowy. Procek jest chłodzony pasywnie. Wrzuciłem to w jakąś starą obudowę i postawiłem na tym najnowszego debiana. Muszę napisać, że chodzi jak żyletka. Na początku bawiłem się z gnome i wydajnościowo bardzo fajnie to działało. Docelowo zrobiłem instalację bez gui, postawiłem sobie na tym serwer do backupów (raid z pomocą mdadm), samba, serwer ssh, serwer www, serwer dlna, podpiąłem testowo czujnik tempratury na ows. Z opisu wygląda, że sam procek zużywa niewiele prądu. Minusy jakie widzę to: ethernet 100MB (choć na razie najzupełniej  mi wystarcza), jeden slot pci, który ja zużyłem na kartę z dodatkowymi łączami sata (w sumie mam tam podpięte 4 dyski). Generalnie wydaje mi się bardzo fajna alternatywna na domowy serwer.

16

jeżeli chce ktoś do zabawy dobry router to nie widzę nic lepszego od Gargoyle v. Cezarego smile

17

Cena odstrasza, nie wiem jak z dystrybucją w PL i samym openwrt czy się da na tej platformie instalować (dd-wrt działa) http://www.dd-wrt.com/shop/catalog/prod … ucts_id=44 . Mikrotik w zastosowaniach domowych-czy tj. dobre rozwiązanie? Platforma została stworzona do zarabiania, zresztą w opisywanym modelu przez Cezarego aż boli brak dual-band wifi bez którego w miastach możemy zapomnieć o wydajnej sieci wifi. WDR3600 z 3-letnią gwarancją i jego możliwościami jest tani "jak barszcz". Pamiętajmy też że np. do wydajnej sieci wifi konieczny jest dobry AP i dobra karta u klienta AP (koszty,koszty...).