1

Temat: Shairport - brak dzwięku

Udało mi się uruchomić audio i zainstalowac z sukcesem shariport z zależnościami.  Dbus i avahi-daemon skonfigurowany do uruchamiania przy starcie systemu. Uruchomienie Shairport wyglada

# shairport --buffer=300
LogLevel: 1
AirName: ShairPort
HWID: o\DS6
HWID_Hex(12): 006F5C445336
Failed to create ipv6 socket. Trying ipv4: Address family not supported by protocol
Error: Could not bind socket: Address family not supported by protocol
Error setting up server socket on port 5002, try specifying a different port
root@Gargoyle:~# Established under name '006F5C445336@ShairPort'

iPhone widzi urządzenie Airplay "shairport", łączy się, jednak nie ma dzwięku. Samo audio na openwrt działa - testowane madplay'em.

TPlink-WDR3600, Linksys Gigabit Switch EG008W

2

Odp: Shairport - brak dzwięku

To już ci ktoś inny musi odpowiedzieć. Nie mam nic jabłkowego żeby sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Globalny Śmietnik 2012-12-10 15:50:14)

Ja niestety nie posiadam AA tylko Backfire. Z shairporta korzystam na co dzień, tak że na 100% działa stabilnie.

Jaką komendą uruchamiasz shairport? Co pisze  w logread?

4 (edytowany przez jazzon 2012-12-10 19:05:55)

@Globalny - dzięki za odsiecz...

Komenda to:  shariport --buffer=300

~# shairport --buffer=300
LogLevel: 1
AirName: ShairPort
HWID: ;p698
HWID_Hex(12): 003B70363938
Failed to create ipv6 socket. Trying ipv4: Address family not supported by protocol
Error: Could not bind socket: Address family not supported by protocol
Error setting up server socket on port 5002, try specifying a different port
root@Gargoyle:~# Established under name '003B70363938@ShairPort'

LOGREAD

Dec 10 19:00:11 Gargoyle authpriv.info dropbear[8417]: Child connection from 192                 .168.1.237:62768
Dec 10 19:00:12 Gargoyle daemon.info hostapd: wlan0: STA 04:f7:e4:45:08:9b WPA:                  group key handshake completed (RSN)
Dec 10 19:00:12 Gargoyle daemon.info hostapd: wlan0: STA dc:2b:61:28:ac:8e WPA:                  group key handshake completed (RSN)
Dec 10 19:00:12 Gargoyle daemon.info hostapd: wlan0: STA 8c:fa:ba:4b:ee:54 WPA:                  group key handshake completed (RSN)

Hmm - a dlaczego tak?

Spróbuj:

perl /usr/bin/shairport.pl

6

Na pewno?

~# perl /usr/bin/shairport.pl
-ash: perl: not found

AAaa - czyli perla nie masz!

Shairport (przynajmniej taki, jakim się posługuję) do działania potrzebuje perla. Uruchamia się go właśnie skryptem perla o nazwie shairport.pl

Teraz to może pomóc tylko Cezary, o perlu wiem tyle, że jest coś takiego.

8

Perl jest w zależnościach w shairport-perl, więc pytanie - dlaczego nie zainstalowałeś?

9 (edytowany przez Globalny Śmietnik 2012-12-10 21:59:26)

Pewnie jazzon nie zainstalował tego drugiego pakietu. Muszą być dwa pakiety: shairport i shairport-perl

10

Nie wiedziałem że potrzebne jest jeszcze shairport-perl.  Zainstalowałem shairport-perl, uruchamiam:

perl /usr/bin/shairport.pl
v-string in use/require non-portable at /usr/bin/shairport.pl line 29.
Can't exec "hostname": No such file or directory at /usr/bin/shairport.pl line 52.
Use of uninitialized value in concatenation (.) or string at /usr/bin/shairport.pl line 52.
* IO::Socket::INET6 not present!     *
* Install this if iTunes won't play. *

Established under name 'D8AA063917D8@ShairPort 7201 on '

próbuję połączyć z shairport używając iPhone i wyskakuje:

avahi daemon terminated or 'avahi-publish-service' binary not found at /usr/bin/shairport.pl line 237.
Compilation failed in require at /usr/lib/perl5/5.10/URI/_generic.pm line 3.
Compilation failed in require at /usr/lib/perl5/5.10/URI.pm line 88.

11

Zainstaluj jeszcze libavahi-dbus-support, avahi-daemon, avahi-utils

12

Niestety ni z tego ni z owego router się wysypał. Dostęp do niego  tylko przez telnet przy failsafe.  Ręce opadają. Firstboot i jadę z instalacją od nowa. Kilka godzin pewnie zejdzie na ostrożną procedurę.

Gierek zjechał z niezapowiedzianą wizytą do kopalni. Idzie chodnikiem na przodek, a tu ileś razy tam i z powrotem mija go górnik jadący jak szalony pociągiem z pustymi wagonikami. Wkurzył się Gierek, wskoczył na torowisko, zatrzymuje go i pyta: Towarzyszu, dlaczego ciągle jeździcie bez ładunku?  Panie, odpowiada górnik, za Gierka są takie plany, że nie zdążą naładować a już trzeba jechać.

Czy nie przypomina to nieco filozofii niektórych trendów w developingu OpenWrt? Nie dokończony AA a już pracują nad BB i nowym kernelem. Gdy pojawi się beta BB, zostanie porzucony niedokończony AA i rozpoczną się pracę nad CC.

14

avahi daemon terminated or 'avahi-publish-service' binary not found at /usr/bin/shairport.pl line 237.

Jest rezultatem braku uruchomienia dbus i avahi-daemon  w systemie.

15

Instalacja shairport-perl z zależnościami i reboot systemu powoduje wyłożenie sie rutera. Sprawdziłem 2 razy. Za drugim razem zainstalowałem ten pakiet zaraz po firstboot na "czysty" system, jedynie z external root. Reboot i to samo - system leży.  Brak pomysłów...

16

Ciekawe, nie pomieszane masz coś w wydaniach systemu? Bo to w sumie sam perl jest przecież.

17 (edytowany przez jazzon 2012-12-12 09:01:14)

Można jaśniej? smile Nie bardzo wiem jak można "namieszać  w wydaniach"

Gargoyle 1.5.8.1 (2305f02)                                   |
 | OpenWrt Attitude Adjustment 12.09 (r33948)                   |
 | Zbudowano: 2012-10-27 06:26 CEST                             |
 | Cezary Jackiewicz (obsy), [url]http://eko.one.pl[/url]                                                           |

widzę że jest nowsza wersja - 1.5.8.4. - spróbuję z nia.

18

Klątwa panowie - klątwa...

Wgrałem najnowszy obraz Gargoyle Cezarego i za drugim podejściem udało mi się uruchomić shairport w miarę bez problemów. Jednak denerwował mnie przydźwięk na wyjściu karty dźwiękowej, łowiąc ten brum, przepinając kable, zasilania itp, nagle padł port USB w Tp-linku! lsusb widzi tylko drukarkę, jakiekolwiek urządzenie wymagające zasilania jest niewidoczne. Zmierzyłem napięcie na pinach - 1,2V sad. Podłączyłem aktywny hub ale nic to nie pomogło.  Szczerze mówiąc mam dosyć Tp-linka - to już drugi który umiera w mych ramionach - pierwszy miał padnięty fabrycznie serial i nie udało mi się go wskrzesić gdy nie powiodła się instalacja rozwojowej wtedy wersji Backfire.  Jest jakaś alternatywa z równie dobrym wsparciem przez OpenWrt, a która nie psuje się gdy ktoś głośniej pusci bąka?

19

Nie tplinka? linksys 160nl, asusy na realinkach, netgear i ubiquiti, dlink. Jest z czego wybierać.

20 (edytowany przez jazzon 2012-12-12 23:32:10)

160nl nie ma gigbitowego switcha ...  i USB...  Miałem na myśli router z podobnym wyposażeniem lecz mniej awaryjny... No i nie kosztujący zbyt wiele. Jakaś rekomendacja?

21 (edytowany przez zdzichu6969 2012-12-13 08:48:31)

W tej cenie ? Może Ubiquiti jakies używane ?

Port usb mozna naprawić (zasilanie)
Kupujesz najprostrzego 7850 lub LM jakiś (stabilizator +5V) przecinaż scieżki do zasilania i wpinasz w zasilanie wyjscie LMa. Zródłęm może być osobny zasilacz ale i może być zasilacz routera.
Nawet Cezary  kiedys cos wspominał http://eko.one.pl/files/n770/img/usb_zasilanie1.jpg

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

@jazzon
A nie lepiej dokupić drugie urządzenie (jakiś mini-NAS)  i zostawić tp-linkowi  to, do czego został stworzony - rutowanie?

Jak na swoją cenę  i swoją rolę to nie jest zły sprzęt -  ma ładne antenki, którymi można kręcić w różne strony, gigabitowy ethernet i radio o dość dobrym zasięgu. Został stworzony jako wifi-access point, to my jesteśmy winni usiłując go ubrać w za duże buty.

Swoje doświadczenie z tandemem WR1043ND i Iomega Iconnect opisałem tutaj

Do obrony TP-linka jeszcze powiem, że ma dużo zielonych diodek, które podobają się mojemu rocznemu szkrabowi. Zgodnie z instrukcjami Cezarego migają w takt Heartbeat i innych schematów, mogę sobie pisać na laptopie a on się patrzy.

23

Mam NAS Synology  tylko czy da sie na nim uruchomić shairport? Zupełnie o tym nie pomyślałem...

24

Jak tylko znajdziesz pakiet na niego...

25 (edytowany przez jazzon 2012-12-13 11:10:07)

@Cezary: Nie znalezłem gotowego pakietu, jedynie tutorial http://blog.elsdoerfer.name/2011/05/15/ … ology-nas/ lecz z konkluzją autora, że nie działa to idealnie i po update DSM nie konfigurował tego ponownie bo nie warto było.

@Zdzichu6969 - dobry pomysł spróbuję dzisiaj z 7805  - muszę odcinać scieżki? w TP linku te ścieżki idą pod powierzchnią PCB także chyba będę musiał gniazdo wylutować ....

@Globalny: zgadzam się w rozciągłości, lepiej funkcje dysku sieciowego powierzyć NASowi - tak też zrobiłem - jednak wcześniej przez 2-3 lata używałem do tego z powodzeniem asusa wl-600  potem TP-linka z obrazami Cezarego. Wymagania wzrosły to kupiłem NAS. Kupię też pewnie Apple TV ale najpierw chcę uruchomić shairport i poużywać - po prostu lubię sobie podłubać i mieć z tego satysfakcję, jak pewnie połowa osób na tym forum smile