1 (edytowany przez geos 2012-12-03 08:13:26)

Temat: iConnect iOmega: co można z tego wycisnąć?

swoją przygodę z OpenWRT rozpocząłem (i niestety zakończyłem) jak na razie na MR3420. stary WRT54GS z tomato na pokładzie jest dalej eksploatowany. jednak kilka dni temu wpadł mi w ręce iConnect. z tego co czytam to można na niego wgrać OpenWRT. mam w związku z tym kilka pytań:

1) czy łatwo jest uwalić ten sprzęt podczas zmiany firmware? czy jako początkujący nie obawiać się robić to samemu czy lepiej poszukać kogoś bardziej doświadczonego do pomocy? jak się przygotować sprzętowo do ewentualnego padu: czy zwykły kabel CA-42 wystarczy?
2) w wersji minimalnej interesują mnie funkcjonalności: (a) ruter, (b) przełączanie WAN/AERO2, (c) serwer wydruku (d) access point (e) dysk sieciowy. czy trzeba coś wymieniać w samym iConnect aby to osiągnąć? czy jeśli dokupię kartę sieciową na USB to to openwrt je obsłuży? czy to muszą być jakieś konkretne karty czy dowolne, najtańsze z allegro? czy trzeba wymieniać moduł WiFi?
3) w wersji bardziej rozbudowanej interesowałoby mnie radio smile i może czujnik temperatury. widziałem kiedyś starego asusa chyba 500gP z radiem sterowanego telefonem komórkowym. nie wiem jak to było zrobione, ale zastanawiam się, czy coś takiego da się zrobić na iConnect?

w międzyczasie zgłębiam temat samodzielnie ale wiadomo, będę wdzięczny za rady bardziej doświadczonych użytkowników, aby nie popełniać głupich błędów lub nie kupować czegoś co nie zadziała z iConnect.

pozdrawiam
geos

2

Odp: iConnect iOmega: co można z tego wycisnąć?

1. I tak potrzebujesz kabel szeregowy jeżeli chcesz openwrt wgrać
2. Nie. Kartę powinien obsłużyć, ta wewnętrzna wifi działa. Normalna maszynka jest, tylko szybsza
3. Możesz zrobić cokolwiek. Zainstalować debiana, archlinuksa, openwrt. Cokolwiek jesteś w stanie zrobić z linuksie to możesz to zrealizować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Globalny Śmietnik 2012-12-03 10:35:08)

Posiadam ten sprzęt i zainstalowałem Debiana Wheezy, zgodnie z radami Cezarego i Richarda Kroonen`a, z kilkoma modyfikacjami opisanymi w linku poniżej:
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … ;start=200

Działa stabilnie:
- Minidlna (Teściowa zachwycona)
- Odtwarzacze muzyczne mpd, shairport i forked-daapd
- Transmission
- serwer FTP
- AFP (taka "lepsza" Samba dla komputerów Appla, współpracuje też z nowszymi dystrybucjami Linuksa)
- TimeMachine (backupy dla komputerów Appla)
- lighttpd (serwer www)
- p910nd (drukarka)

Amputowałem kartę wifi - za ruter służy podłączony kablem poczciwy WL1043ND. Swap mam na twardym dysku, chociaż system rzadko z niego korzysta. Moim zdaniem sprzętowe  rozdzielenie rutowania (+ ew. drobne usługi jak drukarka) i dostawcy "dużych" usług multimedialnych  ma głęboki sens. Jak się bawię Iconnectem, restartuję, aktualizuję itd -  rodzinka nie jest wkurzona, bo nie ma przerwy w internecie, nie mówiąc o tym, że nic się nie zawiesza.

Po poznaniu Iconnecta stałem się fanem filozofii plug-computer - czyli energooszczędnych małych  komputerków bez wsparcia graficznego, realizujących najróżniejsze usługi, do czego kiedyś marnowany był laptop.

Zapomniałem o najważniejszym!
Chcąc mieć porządną sieć niecelowe jest ubierania Iconnecta w funkcje wifi access pointa z podstawowego powodu:
Nie ma dobrych anten.

5

dzięki za odpowiedź! odstawiłem na razie temat do najbliższego wolnego, mam jeszcze następujące pytanie:

czy sensownie jest myśleć o zastosowaniu iConnect jako klienta RDP? czy uciągnie coś takiego? w tym kontekście zapytuję o obsługę przejściówek USB/HDMI spotykanych w telefonach: da się toto obsłużyć z poziomu OpenWRT, Archlinuxa lub Debiana? ogólnie, czy można jakoś wysyłać obraz na monitor z iConnecta z pomocą jakichś przejściówek?

pozdrawiam
geos

6

To nie są przejściówki USB/HDMI tylko złącze MHL. iConnect tego nie ma.

7

dzięki za wyjaśnienie. a czy coś takiego dałoby się obsłuzyć?

http://dx.com/p/usb-2-0-uga-multi-displ … max-101049

pozdrawiam,
geos

8

A to z kolei jest zwykła karta graficzna na usb. O ile znajdziesz do niej sterowniki (bo oczywiście na napisali na czym to jest ).

9

chyba znalazłem: chipsety DisplayLink DL-165 (video) a CMedia CM119 (audio). jest toto znane  openwrt/debian/archlinux?

10

Jak to jest zwykły displaylink to tak, będzie obsługiwane. Na forum openwrt gdzieś nawet łatki były.

11

dzięki! to jeszcze mam pytania: czy w ogóle jest sens myślenia o tym urządzeniu jako platformie pod linuxa z gui? czy da radę uciągnąć? znalazłem taki opis instalacji ArchLinuxa z gui: http://www.youtube.com/watch?v=ROv9V1dElt0

ogólnie chciałbym móc uźywać iconnecta jako klienta RDP po podłączeniu klawiatury i monitora do niego (klawiatura usb, moitor przez displaylink). nie wiem czy idę w słusznym kierunku, chciałbym się rozeznać zanim coś zrobię, może nie trzeba instalować gui...

pozdrawiam
geos

12

Możesz z tego zrobić zwykły komputer, choć to trochę już zabawę przypomina.

13 (edytowany przez geos 2012-12-19 08:37:14)

nie, nie chcę "zwykłego komputera", chciałbym tylko klienta RDP. po prostu nie bardzo się orientuję w niektórych możliwościach. o sprawy sieciowe się nie martwię bo temat wałkowany jej nonstop. o zastosowania multimedialne też nie, bo wiem, że da się (vide post Globalny Śmietnik). ale RDP to nie mam pojęcia w ogóle, czy trzeba instalować gui czy są też programy z shella umożliwiające korzystanie z RDP...

na przykład, czy tylko rdesktop wystarczy czy potrzeba całe gui instalować do tego?

https://wiki.archlinux.org/index.php/Rdesktop

14

W ogóle zacznijmy od tego - co ty w ogóle chcesz zrobić?

15

chciałbym się zorientować, czy iconneta można przystosować do pracy jako klienta RDP. już wiem, że są sterowniki do displaylinków, nie wiem jednak czy obsługa RDP wymaga instalacji pełnego linuxa z gui, czy tylko shella.

16

Pełne gui. Jak chcesz bez tego wyświetlić obraz? (nawet jak by to framebuffer był a nie xorg).