Temat: iConnect iOmega: co można z tego wycisnąć?
swoją przygodę z OpenWRT rozpocząłem (i niestety zakończyłem) jak na razie na MR3420. stary WRT54GS z tomato na pokładzie jest dalej eksploatowany. jednak kilka dni temu wpadł mi w ręce iConnect. z tego co czytam to można na niego wgrać OpenWRT. mam w związku z tym kilka pytań:
1) czy łatwo jest uwalić ten sprzęt podczas zmiany firmware? czy jako początkujący nie obawiać się robić to samemu czy lepiej poszukać kogoś bardziej doświadczonego do pomocy? jak się przygotować sprzętowo do ewentualnego padu: czy zwykły kabel CA-42 wystarczy?
2) w wersji minimalnej interesują mnie funkcjonalności: (a) ruter, (b) przełączanie WAN/AERO2, (c) serwer wydruku (d) access point (e) dysk sieciowy. czy trzeba coś wymieniać w samym iConnect aby to osiągnąć? czy jeśli dokupię kartę sieciową na USB to to openwrt je obsłuży? czy to muszą być jakieś konkretne karty czy dowolne, najtańsze z allegro? czy trzeba wymieniać moduł WiFi?
3) w wersji bardziej rozbudowanej interesowałoby mnie radio
i może czujnik temperatury. widziałem kiedyś starego asusa chyba 500gP z radiem sterowanego telefonem komórkowym. nie wiem jak to było zrobione, ale zastanawiam się, czy coś takiego da się zrobić na iConnect?
w międzyczasie zgłębiam temat samodzielnie ale wiadomo, będę wdzięczny za rady bardziej doświadczonych użytkowników, aby nie popełniać głupich błędów lub nie kupować czegoś co nie zadziała z iConnect.
pozdrawiam
geos