Odp: Iomega iConnect jako router
A 12.09beta Ci działała?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Iomega iConnect jako router
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A 12.09beta Ci działała?
wgrywałem 12.09 beta, 12.09 beta2 oraz trunk. Wszędzie to samo.
Podobno w taki sposób działa: http://blog.night-shade.org.uk/2012/06/ … g-openwrt/
Ja nie sprawdzałem, nie mam sprzętu pod ręką.
męczyłem już tą instrukcje
tzn kilka stron wczesniej w tym temacie pisaliśmy o tym i wtedy udało sie uruchomić AA beta na oryginalnym bootloaderze z Marvela. Ogólnie to zauważyłem że straszne zamieszanie mi sie robi w zmiennych. Raz sie zapisują prawidłowo a raz nie i musze co chwile to sprawdzać printem. Da sie jakoś hurtowo usunąć wszystkie zmienne i wgrać je w wersji poprawnej?? bo tak z palca to masa klikania jest... i zabawy w "znajdź różnice" ![]()
A jeśli zmieniłbym bootloadera na z OpenWrt to czy będe mógł wrócić w razie czego do oryginalnego firmware?? Czy będzie sie to tak samo robiło jak teraz w trybie diagnostycznym?
acha i resetenv nie pomaga, zmienne nawet po kilku takich resetach dalej odbiegają od oryginału który kiedyś wrzuciłeś tutaj http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1219
Bootloader zawsze możesz sobie wymienić jak chcesz, choć ludzie bardziej ten z openwrt sobie chwalą.
po zmianie bootloadera na tego z OpenWrt wszystko poszło za pierwszym razem
tak więc AA beta2 śmiga u mnie na Iconnect. Z racji ze jest o czysta instalka na początek prosiłbym o podpowiedzi co musze zainstalować:
1) Po podłączeniu pendrive nie wykrywa go w systemie. Zainstalowałem:
kmod-usb-core
kmod-usb-storage
kmod-usb-storage-extras
kmod-usb2
kmod-fs-autofs4
kmod-fs-exportfs
kmod-fs-ext2
kmod-fs-ext3
kmod-fs-ext4
kmod-fs-mbcache
kmod-fs-msdos
kmod-fs-nfs
kmod-fs-nfs-common
kmod-fs-nfsd
kmod-fs-vfatjednak to za mało. Czy czegoś mi jeszcze brakuje lub co musze zrobić żeby podłaczone nośniki automatycznie się montowały
2. Nie działa obsługa przycisków, nie mam katalogu /etc/hotplug.d/button
zainstalowałem
kmod-button-hotplugjednak nadal nie mam tego katalogu z przyciskami.
Acha i co do motion i jego możliwości to troche sie zawiodłem, bo liczyłem ze przy tej maszynce osiągne coś lepszego niż na 1043, ale... 1 kamerka leci na 640x480, dwie już nie chcą, mimo że są pod osobnymi USB które niby mają wydajność 27MB/s. Dwie kamerki udało mi sie uruchomić na 352x288 i nic więcej ![]()
1. block-mount nie masz
2. Nie działa, w standardowym buildze te przyciski traktowane są jako switch, nie obsługiwany przez hotplug.
czyli nie da rade w ogóle używać do niczego tych przycisków?? albo da sie to obejść inaczej?
Możesz sobie sam oprogramować, lub zmienić źródła i przekompilować.
no zmieniać źródeł raczej nie chce bo juz troche poinstalowałem w tej wersji. Co masz na myśli o oprogramowaniu tych przycisków? Może inaczej zadam pytanie, gdzie znajde jakiś konfig tego switch żebym mógł to zmienić wg swoich potrzeb?
zainstalowałem block-mount ale nadal nośniki nie montują sie automatycznie. Musze coś dodać do rc.local ???
Nic nie musisz dodawać. właczyć lub wywalić sekcję mount z /etc/config/fstab.
W iconnect masz przyciski pod gpio 12 i 35. Możesz sobie odczytać stan tych gpio i na tej podstawie wiedzieć czy są wciśnięte czy nie. Tak swoją drogą ciekawe dlaczego nie zrobili tego jako przyciski.
wywaliłem sekcje mount ale dalej nigdzie w systemie nie widze podłączonego nośnika. Gdzie go powinienem szukać w którym katalogu? Standardowo zawsze miałem je w /mnt.
Tak jest. /etc/init.d/fstab enable zrób
ręcznie możesz zamontować? Strony kodowe dla vfata zainstalowałeś?
ręcznie zamontować czyli? mount nic mi ciekawego nie pokazuje
root@OpenWrt:~# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on / type jffs2 (rw,noatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=128336k)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
root@OpenWrt:~#nie przypominam sobie zebym instalował strony kodowe? jak się nazywają te paczki?
Sorki za takie laiczne pytania ale mam pierwszy raz do czynienia z czystym systemem, bez tych podstawowych funkcjonalności które w Twoich obrazach zawsze juz były ![]()
kmod-nls-cp473 i kmod-nls-iso8859-1.
ok już jest lepiej bo montuje mi nośnik z FAT, tylko FAT32 już nie chce. Czegoś jeszcze nie mam?
Co do przycisków, to potrzebowałbym taką funkcjonalność ze: po pierwszym naciśnięciu wykonuje się jeden skrypt, po kolejnym naciśnięciu wykonuje sie drugi (włączanie i wyłączanie funkcji robienia zdjęć w motion).
Poczytałem troche o GPIO i mam pytanie co do cyklicznego odczytywania wartości. Na jakiej zasadzie sie to odbywa
# GPIO=2; while true; do sleep 1; [ $(cat /sys/devices/virtual/gpio/gpio$GPIO/value) = "1" ] && echo -n -|| echo -n _; donewidze ze jest to skrypt, odnoszący sie do GPIO2 tylko dalej nie rozumiem co to wykonuje, tzn czy po wpisaniu w/w regułki Iconnect będzie stale wypytywany o wartość na GPIO?
Myślałem o zrobieniu takiego skryptu:
#/bin/sh
echo 12 > /sys/class/gpio/export
while true; do
val=`cat /sys/class/gpio/gpio12/value`
#zalaczanie robienia zdjec
if [ $val = '0' ]; then
/bin/motion_on.sh;
echo 1 > /sys/class/gpio/gpio12/value
fi
#wylaczanie robienia zdjec
if [ $val = '1' ]; then
/bin/motion_off.sh;
echo 0 > /sys/class/gpio/gpio12/value
fi
done
tylko czy będzie mi to tak działało że raz nacisne przycisk to wykona skrypt motion_on.sh a drugi raz ten przycisk nacisne to wykona motion_off.sh?? I druga sprawa to ten skrypt też musiałby być wykonywany praktycznie non stop, wiec jak to zrobić? w cronie?? Byłbym wdzięczny za pomoc w opracowaniu tego skryptu do tych przycisków ![]()
Pętla - odczyt wartości - jak stan jest wysoki to wyświetla - w przeciwnym przypadku _.
Skrypt który napisałeś ma poważną wadę - jak naciśniesz przycisk to /bin/motion_on.sh będzie wykonywał się w kółko do momentu aż nie puścisz przycisku... A jak nie będzie wciśnięty to cały czas będzie wyłączał motion.
hmm a czy mogłoby być tak ze zmienną "stan" w pliku która raz byłaby: załaczono, a drugi raz wylaczono.
#/bin/sh
while true; do
st='cat /bin/stan'
if [ $val = '0' ]; then
elseif [ $st = 'wylaczono' ]; then
/bin/motion_on.sh;
echo 1 > /sys/class/gpio/gpio12/value
echo zaloczono > /bin/stan
fi
if [ $val = '1' ]; then
elseif [ $st = 'zaloczono' ] ;then
/bin/motion_off.sh;
echo 0 > /sys/class/gpio/gpio12/value
echo wylaczono > /bin/stan
fi
done
i drugie pytanie jak zrobic cykliczne wykonywanie w tle cały czas tego skryptu?
No już lepiej. Jeszcze zobacz czy w ogóle możesz to gpio odczytać.
tak moge odczytac wartość gpio 12 i 35. Uruchomiłem ten skrypt na próbe i krzyczy o tego elseif...
[0] [NTC] [ALL] become_daemon: Motion going to daemon mode
ash: write error: Operation not permitted
/bin/przyciski.sh: line 21: elseif: not found czy w tym języku rozróżniany jest w ogóle elseif??
zmodyfikowałem też jeszcze ten skrypt o usunięcie średników i then po elseif bo then daje sie chyba tylko po if-ie
#/bin/sh
while true; do
st='cat /bin/stan'
if [ $val = '0' ]; then
elseif [ $st = 'wylaczono' ]
/bin/motion_on.sh;
echo 1 > /sys/class/gpio/gpio12/value;
echo zaloczono > /bin/stan
fi
if [ $val = '1' ]; then
elseif [ $st = 'zaloczono' ]
/bin/motion_off.sh;
echo 0 > /sys/class/gpio/gpio12/value;
echo wylaczono > /bin/stan
fi
doneSamo else a if w następnej linii.
no to teraz nie rozumie komendy else ;/
./przyciski.sh: line 9: syntax error: unexpected "else".Zwykle tyle że coś nie zakończyłeś. Pokaż teraz skrypt jaki masz.
aktualnie wygląda tak:
#/bin/sh
while true; do
st='cat /bin/stan'
if [ $val = '0' ]; then
else
if [ $st = 'wylaczono' ]; then
/bin/motion_on.sh;
echo 1 > /sys/class/gpio/gpio12/value;