Temat: Gargoyle + Backfire

Witam
Czy mając zainstalowane czyste Backfire z LuCI można zrobić  External root a następnie doinstalować Gargoyle?

TP-LINK TL-WR1043ND

2

Odp: Gargoyle + Backfire

Tak/nie. Tak bo fizycznie to możesz zrobić, nie bo gargoyle to trochę zmodyfikowany system i pół rzeczy nie będzie działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Tak/nie. Tak bo fizycznie to możesz zrobić, nie bo gargoyle to trochę zmodyfikowany system i pół rzeczy nie będzie działać.

Szkoda bo w gargoyle są fajne i rozbudowane statystyki łącza.
Do Luci doinstalowałem pakiet statistics ale daleko im do tych z gargoyle.

Chyba że jest jakaś aplikacja która posiada takie statystyki:
wybieram sobie połączenie np. 3g-Play i mi pokazuje że w okresie od - do pobrałem xMB danych i wysłałem yMB danych.

TP-LINK TL-WR1043ND

4

vnstat? To dość łatwo można napisać.

5

Cezary napisał/a:

vnstat? To dość łatwo można napisać.

vnstat jest konsolowy,
vnStat SVG frontend - by się nadawał - ale chyba go nie ma wśród pakietów dla openwrt :-(

TP-LINK TL-WR1043ND

6

vnstat potrafi obrazki generować.

7 (edytowany przez mandrzej 2012-10-12 11:06:14)

Mam zainstalowane Backfire i zrobiony external root.

Czy można zrobić tak, żeby teraz, na nowym  urządzeniu zewenętrznym zainstalować  Gargoyle.

W efekcie otrzymując coś takiego, że w zależności jaki pendrive umieszczę przed uruchomieniem rutera to mam albo Backfire albo  Gargoyle? Jeśli tak, to jak?

8

tak/nie. Generalnie backfire nie posiada pewnych elementów które są w gargoyle (moduły iptables, inne wersje pakietów i kompilowane z innymi opcjami). Więc jak zainstalujesz backfire i na to pakiety z gargoyle to nie zadziała. Musiał byś zrobić własną kompilację backfire ze źródeł gargoyle bez gui.

9

Czyli czy teraz dobrze rozumiem, że external root nie powoduje, że wszystkie pliki systemu są na tym zewnętrznym nośniku, ale tylko część.
Część zaś zostaje nadal w pamięci "wbudowanej" rutera, i to one będą powodować konflikty jeśli na usb będzie inny system, tak?

10

tak/nie smile

Dopóki nie dotkniesz pliku, nie zmienisz go, to istnieje tylko w pamięci routera. Jak go zmienisz to cały plik odkłada się w /overlay (więc na dysku extroota), i on ma pierwszeństwo przed tym z pamięci wewnętrznej routera.