Temat: Gargoyle + Backfire
Witam
Czy mając zainstalowane czyste Backfire z LuCI można zrobić External root a następnie doinstalować Gargoyle?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle + Backfire
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Czy mając zainstalowane czyste Backfire z LuCI można zrobić External root a następnie doinstalować Gargoyle?
Tak/nie. Tak bo fizycznie to możesz zrobić, nie bo gargoyle to trochę zmodyfikowany system i pół rzeczy nie będzie działać.
Tak/nie. Tak bo fizycznie to możesz zrobić, nie bo gargoyle to trochę zmodyfikowany system i pół rzeczy nie będzie działać.
Szkoda bo w gargoyle są fajne i rozbudowane statystyki łącza.
Do Luci doinstalowałem pakiet statistics ale daleko im do tych z gargoyle.
Chyba że jest jakaś aplikacja która posiada takie statystyki:
wybieram sobie połączenie np. 3g-Play i mi pokazuje że w okresie od - do pobrałem xMB danych i wysłałem yMB danych.
vnstat? To dość łatwo można napisać.
vnstat? To dość łatwo można napisać.
vnstat jest konsolowy,
vnStat SVG frontend - by się nadawał - ale chyba go nie ma wśród pakietów dla openwrt :-(
vnstat potrafi obrazki generować.
Mam zainstalowane Backfire i zrobiony external root.
Czy można zrobić tak, żeby teraz, na nowym urządzeniu zewenętrznym zainstalować Gargoyle.
W efekcie otrzymując coś takiego, że w zależności jaki pendrive umieszczę przed uruchomieniem rutera to mam albo Backfire albo Gargoyle? Jeśli tak, to jak?
tak/nie. Generalnie backfire nie posiada pewnych elementów które są w gargoyle (moduły iptables, inne wersje pakietów i kompilowane z innymi opcjami). Więc jak zainstalujesz backfire i na to pakiety z gargoyle to nie zadziała. Musiał byś zrobić własną kompilację backfire ze źródeł gargoyle bez gui.
Czyli czy teraz dobrze rozumiem, że external root nie powoduje, że wszystkie pliki systemu są na tym zewnętrznym nośniku, ale tylko część.
Część zaś zostaje nadal w pamięci "wbudowanej" rutera, i to one będą powodować konflikty jeśli na usb będzie inny system, tak?
tak/nie ![]()
Dopóki nie dotkniesz pliku, nie zmienisz go, to istnieje tylko w pamięci routera. Jak go zmienisz to cały plik odkłada się w /overlay (więc na dysku extroota), i on ma pierwszeństwo przed tym z pamięci wewnętrznej routera.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle + Backfire
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc