Odp: wr941nd uwalony ? telnet,shh nie dziala, co robic ?
Trochę śmieszna ta instrukcja - skoro masz już serial to można wgrać bezpośrednio soft tplinka, nie trzeba openwrt i dopiero oryginał.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → wr941nd uwalony ? telnet,shh nie dziala, co robic ?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Trochę śmieszna ta instrukcja - skoro masz już serial to można wgrać bezpośrednio soft tplinka, nie trzeba openwrt i dopiero oryginał.
Kolega z tamtego forum napisał, że to jedyny działający sposób.
Również próbowałem bezpośrednio od razu przez seriala i niestety za każdym razem operacja kończy się niepowodzeniem.
Dlaczego akurat tylko w tym routerze?
Jakoś nigdy nie miałem problemów...
W takim razie bardzo Cię proszę Cezary o pomoc, bo chyba zaraz osiwieję!
Mam zrobić dokładnie tak według opisu z linka, który dołączyłem tylko od razu wrzucić oryginalny firmware?
Za każdym razem wyskakuje mi pod koniec komunikat : Kernel panic - not syncing:VFS: Unableto mount root fs on unknown-block (31,2)
Nazwę pliku zmieniam na code, żeby nie wpisywać tak długiego ciągu ( nazwa firmware), ale to przecież bez znaczenia, tak?
Cały output od samego startu routera pokaż.
Logi z putty wysłałem Ci na maila
Chyba jednak nie
nie ma załącznika.
Ja również próbuje uratować WR941ND.
Mam konwerter. Wlutowałem goldpiny, i zwarłem zworkę zgodnie z wiki openwrt.
Podłączam wszystko zgodnie z instrukcją http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#i … bootloader
Udaje mi się przewać autoboot ale nie moge wprowadzać komend w putty:
Log putty:
=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~= PuTTY log 2012.10.09 12:53:45 =~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=
U-Boot 1.1.4 (Mar 8 2010 - 10:28:58)
AP81 (ar7100) U-boot
DRAM:
sri
32 MB
id read 0x100000ff
flash size 4MB, sector count = 64
Flash: 4 MB
Using default environment
In: serial
Out: serial
Err: serial
Net: ag7100_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
bsingle_phy = 0
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 secondsar7100> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > Co robię nie tak?
Tzn jeszcze nic nie zrobiłeś, dostałeś zgłoszenie bootloadera. Idź dalej.
Ale nie mogę nic wpisać. Pisze polecenia ale w putty nic się nie wyświetla.
To jakim cudem udało Ci się start bootloadera przerwać?
I to jest dobre pytanie, postaram sie nagrać filmik jak to wygląda i wrzucić na YT.
Edit:
znalazłem na YT taki fimik:
http://www.youtube.com/watch?v=9pumxmUyfuI
U mnie wygląda to trochę inaczej. Przede wszystkim mój konwerter usb>rs232 cały czas coś nadaje tak jakby przytrzymane były jakieś klawisze na klawiaturze.
Jak można sprawdzić czy sam konwerter jest ok? Czy nie jest coś uwalone?
Edit2:
Tak sobie pomyślałem, że skoro TX wysyła dane a RX odbiera to odpalając terminal szeregowy i zwierając pin TX z RX powinienem w terminalu dostawać to co wprowadzam do niego, czyli to co piszę. Dobrze to sobie wymyśliłem?
Wykonałem polecenie (linux):
cat /dev/ttyUSB0 i otrzymałem:
�������������������������������������������������������s�sssss�s��s�s��s�s��s�s�ssss�sss���s���������s�s�s�s��ssasss�sss�ss��s�s��s�s��s�s��s�s�s�s��s�s �s�s��s�mss��s�s��s�s��s�s�ss�s�s�s��ss��s�s��s�s�ssss�s�s��sssss���{��w�w�wwwwwwwww�w�owwww�f����f�fff�ffffffff�f�f��f�f�f�f��f�f���������������~���`���@�a������Widać litery s i w które naciskałem ale oprócz tego mnóstwo śmieci. Czy to już oznacza, że konwerter nie działa prawidłowo?
W picocom (linux) ciężko mi nawet otrzymać te literki, są raczej same śmieci lub nie ma nic.
Edit3:
Znalazłem swój błąd. Mój układ pracował w standardzie 5V. Musiałem fizycznie przerwać jedną zworkę a zewrzeć inną aby go przestać na 3,3V. Teraz już wszystko działa tak jak się tego spodziewałem.
Zostawiam ten śmietnik, który tu wyprodukowałem dla potomnych. Niech wiedzą, że trzeba czytać manuale ![]()
Kajam się.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → wr941nd uwalony ? telnet,shh nie dziala, co robic ?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc