1

Temat: wr941nd uwalony ? telnet,shh nie dziala, co robic ?

Dostalem od kolegi uwalinego 941nd i tak sie zastanawiam nad jego wykorzystaniem, ale najpierw musialbym doprowadzic go do zycia. Ponoc wczesniej probowal wgrywac openwrt i udalo mu sie ale cos namieszal w ustawieniach czy cos i nie dziala. Nie mozna sie do niego dostac przez 192.168.1.1/24,

<b>ani telnet (probowalem tej metody ale nie dziala)</b>

Boot into failsafe mode
Unplug the router's power cord.
Connect the router's LAN1 port directly to your PC.
Configure your PC with a static IP address between 192.168.1.2 and 192.168.1.254. E. g. 192.168.1.2 (gateway and DNS is not required).
Plug the power on and wait for the SYS LED to light up.
While the SYS LED is on immediately press the QSS button.
If done right the SYS LED will start flashing very quickly.
You should be able to telnet to the router at 192.168.1.1 now (no username and password required).

SSH oczywiscie tez nie dziala, co robic ??
Da sie cos z tym zrobic ?

2

Odp: wr941nd uwalony ? telnet,shh nie dziala, co robic ?

Failsafe (opisane na eko.one.pl). Generalnie to dokładnie to samo do cytujesz, ale do tego MUSI tam openwrt działać.

Jeżeli uwalony jest sam obraz to zostaje tylko kabelek szeregowy żeby go odzyskać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez duchu 2011-12-14 21:01:54)

a tak jakos jasniej z tym kabelkiem ?

----edit----
Co ciekawe podlaczylem router do pradu i pokazal mi sie ssid openwrt nie zabezpieczony czyli napewno z tego routera, to dlaczego nie moge polaczyc sie przez telnet ?

4

Bo jest ustawione hasło? Podłącz się przez ssh wtedy i zobacz czy w ogóle możesz nawiązać połączenie.

5

ssh tez nie chce dzialac, ciagle mowi telnet i ssh ze nie moze polaczyc sie z hostem ;/

6

Więc failsafe. jak nie to serial. 941 nie jest u mnie opisany, rozpiskę złącza masz na wiki.openwrt.org

7

No niestety ale ich wiki cos chyba nie dziala. Kurde no szkoda mi tego routera, a mozesz mi wytlumaczyc dlaczego pokazuje sie SSID (czyli w teorii dziala wifi) a przez SSH lub telnet w failsafe nie moge sie polaczyc ? Bo jakos tego nie kumam.

8

No niestety ale ich wiki cos chyba nie dziala. Kurde no szkoda mi tego routera, a mozesz mi wytlumaczyc dlaczego pokazuje sie SSID (czyli w teorii dziala wifi) a przez SSH lub telnet w failsafe nie moge sie polaczyc ? Bo jakos tego nie kumam.

9

Działa...

Wifi może działać, bo jest włączone, natomiast może nie być adresu na interfejsie i nie masz jak się do niego dostać. Przypuszczenia.

10

aha no to juz cos wyjasnia, czyli tak naprawde to jestem w czarnej d*pie.

11

I wyjdziesz z niej jak kabel szeregowy podłączysz.

12

ehehe smile No dobra tylko problem w tym ze ja u siebie w lapku nie mam takiego wejscia hmm Chyba bede musial komus zabrac jakiegos starego laptopa. A powiedz mi jest gdzies ta procedura opisane po polsku ? Bo z tej angielskiej to za wiele nie rozumiem.

13

Pełno tu na forum tego jest. I możesz kabla na usb użyć - bo potrzebujesz konwerter napięcia. Czasami żebyś go tak bezpośrednio pod rs232c w komputerze nie podpiął.

14

Opening the case
Note: This will void your warranty! These instructions are not very good! (yet…)

There are two screws underneath the rubber feet at the back (were the RJ45 jacks are) of the device. Remove those.
Remove the front plastic piece.
Try to open the white plastic cover at the top only a little bit.
Unhinge the plastic cover at the front.
Main PCB (not V3.2)

serial pin ver: 5.1

Serial
Look at the PCB picture. Serial port is located were the 4 wires are soldered to the board. The left one (green) is soldered to the pad labeled "P1".
Pinout of the port is : |RX|TX|GND|VCC(3.3)| (direction as seen in PCB picture above; Pad "P1" is RX)
Before you can use the serial port you have to bridge R356. (A smd pad right underneath the serial port pad "P1")
PunBB bbcode test

Znalazlem cos takiego, ale szczrze mowiac nic z tego nie rozumiem. Mam rozebrac router znalezc te lutowania i polaczyc te dwa male zaznaczone na niebiesko, i co dalej ?

15

Dołączam się do pytania - sam przez przypadek zbrickowalem ten router (mimo, że przechodzi w failsafe nie da się połączyć).

Byłbym wdzięczny za krótki łaptologiczny poradnik jak połączyć się szeregowym.

16

wyczytalem  ze mozna uzyc kabla od satych ladowarek z siemensow lub nokii czy to prawda ?

17

Nie kabel od ładowarek tylko kabel USB<>rs232c do telefonów, i to na dodatek pracujący na napięciach 0-3.3v a nie +-12v jak zwykły rs232c.

Jak się podłączysz to uruchamiasz terminal (putty), uruchamiasz router, na ekranie  pojawią się komunikaty bootloadera. Przerywa się jego start (zwykle - albo wciskając dowolny klawisz, albo wpisując tpl w przypadków tplinków) a później operację są zwykle specyficzne dla danego urządzenia - tu pewnie będzie podobnie jak dla 1043 i 3420 które masz opisane na eko.one.pl

18 (edytowany przez Robus 2011-12-21 19:43:15)

Kupiłem http://allegro.pl/usb-uart-ttl-konwente … 42558.html - nazwany w innym temacie. Z tym, że kabelki nie pasują do WR941 (nie chcę ich ruszać bo są idealne do 1043ND, więc gdybym w nim coś namieszał wolę je mieć pod ręką).

I tutaj moje pytanie - gdzie ew jaki kabelek kupić by móc się podłączyć do WR941? Nie mam lutownicy ani specjalnie się na tym nie znam niestety sad Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/zlacze-kablowe-goldpi … ?source=oo, mogłoby mi to posłużyć jako 'przejściówka'?

(Złącze po rozebraniu wygląda idealnie tak samo jak na zdjęciu wyżej)

19

Tak dokładnie takie goldpiny potrzebujesz.

20

OK, nabyłem co potrzebne, zadam ostatnie dwa pytania (przepraszam jeśli są głupie)

1. 'Short pins', czyli jak rozumiem mam je połączyć. Pytanie - czy moge to zrobić zwykłym śrubokrętem/żyletką? Jeśli nie to jak?
2. Nie jestem do końca pewien co do czego połączyć. Płytka wygląda tak: http://robus.info/imgh/1325088766zdjcie-1.jpg

Domyślam się, że TX do TX, GND do GND i VCC 3.3V do 3.3V; ale na płytce nie ma RX. Mogę zaufać, że to ten środkowy?

Z góry dziękuję za pomoc

21

1. możesz. możesz też zlutować po prostu
2. tx do rx, rx do tx, gnd do gnd.

22

Cezary napisał/a:

2. tx do rx, rx do tx, gnd do gnd.

Nie łączyć VCC 3.3v z 3.3v na płytce?

23

Zwykle nie, nie ma takiej potrzeby.

24

Całość zakończona sukcesem smile

Dziękuję jeszcze raz za pomoc.

25

Temat już stary, ale nie ma sensu zakładać nowego
Całą procedurę wykonuję tak jak w opisie tutaj : http://www.openlinksys.info/forum/viewt … d_id=12701

Niestety nie mogę zakończyć procedury gdyż żaden klient ftp nie łączy mnie z routerem.
Albo mam komunikat : "connection refused" albo "wymagane połączenie szyfrowane mimo iż łączę się jako anonymous