1

Temat: Gnuplot i dodatkowe informacje na wykresie

Witajcie.
Pierwszy moj post. Staralem sie w miare zapoznac z zawartoscia forum.

Chcialem miec pomiar temperatury w kilku miejscach. Tak doszedlem tutaj i do rozwiazania z openwrt ktore wydaje sie najbardziej optymalne.
Poczytalem troche i skompletowalem TL-WR1043ND, Mp00202, kilka termometrow DS18B20
Jakos do kupy wszystko poskladalem, doinstalowalem do routera co potrzeba i mam odczyty.

Nie mialem do czynienia nigdy z linuxem, tworzeniem w php czy samym openwrt wiec w pewnym momencie pojawily sie schody z ktorymi trudno mi jest samemu sobie poradzic.
Zacialem sie na gnuplocie (zaktualizowalem do wer.4.6 ze wzgledu na polecenie stats). Wykres mam dzieki metodzie prob i bledow oraz tego co udalo mi sie przeczytac w necie.
Problemem jest uzyskanie dodatkowych informacji ktore chcialbym miec na wykresie. Chodzi o minimum i maksimum temperatury z danego okresu a przede wszystkim abym na tym samym wykresie mial biezaca temperature. Odczyty mam dopiero z 3 dni wiec niedlugo pewnie pojawi sie kolejny problem jak ograniczyc wykres do kilku ostatnich dni (7, 14 itp.). No ale to pozniej. Moze ktos podzielic sie wiedza jak uzyskac to o czym pisze powyzej?

set terminal png small size 800,500
set output '/www/temperatura.png'

set title "Wykres temperatury"
set xlabel "godzina"
set timefmt "%Y-%m-%d %H:%M:%S"
set xdata time
set ylabel "temperatura °C"
set format x "%H"
set grid
set key left
set style line 1 linecolor rgbcolor "#0000AA
set key spacing 1.3

set label 'maksymalna:' right at graph 0.9, graph 0.9
set label 'minimalna:' right at graph 0.9, graph 0.85

# stats "/usr/meteo/temperatura.txt" u 5:6 - nie dziala bo dane timedata
# stats "/usr/meteo/temperatura.txt" using 6 - to samo ale moze zadziala pod koniec skryptu smile - probuje dalej

plot '/usr/meteo/temperatura.txt' using 4:6 t 'zewnętrzny' with lines lt 1, \
'/usr/meteo/temperatura.txt' using 10:12 t 'parapet' with lines lw 1, \
'/usr/meteo/temperatura.txt' using 1:3 t 'ziemia' with lines lw 1, \
'/usr/meteo/temperatura.txt' using 7:9 t 'luzny' with lines lw 1, \
'/usr/meteo/temperatura.txt'  using 4:6 smooth bezier t 'dane usrednione' with lines lt 1

# a to juz takie tam proby
reset
stats "/usr/meteo/temperatura.txt" using 6 prefix "temp" nooutput
# plot temp_min at graph 0.9, graph 0.9
# plot temp_min

quit

2

Odp: Gnuplot i dodatkowe informacje na wykresie

Nie rób tego przez gunplot smile Jeżeli mówisz o przypadku taki jak ja mam (http://eko.one.pl/temp.html) to po prostu z danych wybierz sobie wartość min,max,aktualną przez zwykle wycinanie posortowanych wartości - pierwszej, ostatniej i ostatniego wyniku. W na wykresie umieszczasz to jak napis po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Te gun to mnie przesladuje od poczatku jak tylko o nim uslyszalem i doinstalowalem smile
Dokladnie ten Twoj przypadek chcialbym uzyskac. W sumie chyba w miare prosta rzecz uzytkowa ale aby uzyskac czesc tego co chce to musiale sie dowiedziec co to jest openwrt, putty, winscp i kilka innych zupelnie nieznanych mi rzeczy.
Wracajac do wykresu. Moge to oczywiscie recznie wybrac i powycinac ale nie mozna wpisac w ten skrypt jakis magicznych polecen i wartosci ktore by to zrobily automagicznie?

4

Właśnie w skrypcie to robisz.

Masz plik z temperaturami, zrób go cat plik.txt | sort > plik.txt i pierwsza w nim (do wyciągnięcia przez head -1) to minimium. Ostatnia (tail -1) to maksimum. Ostatnia z nieposortowanego to ostatnia wartość.

5

Dzieki bardzo za pomoc i nakierowanie. Biore sie do roboty.

6

Mam te dane o ktore mi chodzilo w oddzielnych plikach.  Moze to jak to wykombinowalem jest "naokretke" ale jakos tak wyszlo.
Z jakiegos powodu polecenie sort nie dziala tak jakbym chcial tzn. nie potrafie go zmusic do sortowania Ntej kolumny. Obojetnie jaki parametr wpisze (np. sort -k6n) to i tak sortuje mi pierwsza kolumne. 
Plik temperatura.txt to wiele linijek czegos takiego:

2012-09-30 19:30:02 21.50 2012-09-30 19:30:03 13.50 2012-09-30 19:30:04 23.69 2012-09-30 19:30:06 22.50

Koniec koncow zrobilem w dodatkowym skrypcie takie wpisy:

cut -d' ' -f6 /usr/meteo/temperatura.txt | sort -n | tail -1 >/usr/meteo/temp_max.txt
cut -d' ' -f6 /usr/meteo/temperatura.txt | sort -n | head -1 >/usr/meteo/temp_min.txt
cut -d' ' -f6 /usr/meteo/temperatura.txt | tail -1 >/usr/meteo/temp_akt.txt

No i mam w odrebnych plikach swoje temperatury do wklejenia.

Tylko kombinuje i grzebie po necie i nie potrafie w gnuplocie po prostu tego wkleic. Poprzednio w skrypcie do gnuplota aby uzyskac ponizszy wpis zajelo mi to chyba z pol dnia grzebania.
set label 'minimalna:' right at graph 0.9, graph 0.85

Jak zmusic gnuplota aby wyciagnal jedna dana z zewnetrznego pliku i wkleil w grafike?

7

albo set label albo set xlabel

AKT=$(cut -d' ' -f6 /usr/meteo/temperatura.txt | tail -1)

i dalej:

set label "aktualna: ${AKT}" at graph 0.9, graph 0.85

8

Dziekuje i pozwole sobie meczyc dalej smile. Wyskakuje

root@Gargoyle:~$ gnuplot /usr/sbin/plot.cmd

^
"/usr/sbin/plot.cmd", line 2: Column number expected

9

Ale to nie jest polecenie od gnuplota tylko poza nim. Zwykła linia w skrypcie. Przed wywołaniem gnuplota to zrób.

10

a nie lepiej byłoby Ci użyć do tego OWFS + RRDTOOL. Tutaj masz gotowe skrypty z min, max odczytami, z przesuwną bazą danych która sobie ustalasz na jaki okres chcesz archiwizować dane. http://openrouter.info/index.php?option … ;Itemid=61
Chyba ze wolisz powalczyć z gnuplptem smile

11

Ponownie dziekuje. Teraz domyslam sie, ze gnuplot wie ile to jest AKT tylko niestety nie chce tego przeniesc na wykres. W okreslonym miejscu jest po prostu napis    aktualna: ${AKT}

12

Kamillo, pojecia nie mam czy byloby mi lepiej. Czytalem i doczytalem, ze moge to zrobic digitemp'em i gnuplottem (zreszta tutaj artykule ). No to przewalczylem i mam odczyty, mam wykres tylko brakuje mi tych kilku napisow na grafice. Majac to zapominam, ze jest cos takiego jak gnuplot czy inny digitemp smile

13

Pokaż skrypt który zrobiłeś.

14

Opiera sie to u mnie na dwoch skryptach.

root@Gargoyle:~$ cat /usr/sbin/gettemp.sh
echo `digitemp_DS9097U -a -q -o "%Y-%m-%d %H:%M:%S %.2C"` >> /usr/meteo/temperatura.txt
gnuplot /usr/sbin/plot.cmd

root@Gargoyle:~$ cat /usr/sbin/plot.cmd

# definiowanie pliku z danymi do kreslenia wykresu
set output '/www/temperatura.png'

set xlabel "godzina"
set xdata time

set format x "%H"

# wyswietla siatke na wykresie
set grid

set key left
set key spacing 1.3

set label "aktualna: ${AKT}" at graph 0.9, graph 0.85

'/usr/meteo/temperatura.txt'  using 4:6 smooth bezier t 'dane usrednione' with lines lt 1

quit

15

Ale to nie tak. Bo przecież gnuplot nie wie co to jest ${AKT}

Jak już upierasz się w takim połączeniu 2 oddzielnych skryptów  to zamiast gnuplot /usr/sbin/plot.cmd daj np. coś w ten deseń:

sed 's/${AKT}/'$AKT'/g' /usr/sbin/plot.cmd > /tmp/plot.cmd
gnuplot /tmp/pliot.cmd

16

Cezary, nie upieram sie. Po prostu nie rozumiem niektorych procesow wiec podchodze do tego moze czasem naiwnie a czasem bardzo bezposrednio (przy okazji testujac kilkanascie razy rozne opcje.. czasem zupelnie bezsensowne dla osoby, ktora wie jak to powinno wygladac).
Moze inaczej.. w takim razie w ktorym miejscu wprowadzic mu informacje ile wynosi wartosc AKT? Cron uruchamia co 10 minut gettemp.sh. W nim uzupelniane sa pomiary temperatury no i kolejny krok to rysowanie przez gnuplota. Wolalbym sobie nie utrudniach zycia przez niepotrzebne "upieranie sie". Zwlaszcza, ze oprocz AKT beda jeszcze wartosci minimalne i maksymalne albo i jeszcze cos.

17

Jeszcze szybki dopisek.. nie wiem jak dziala polecenie SED ale w kazdym razie dziala i na wykresie jest to co ma byc smile Przynajmniej wartosc aktualna na ktorej mi najbardziej zalezalo.
Bardzo dziekuje za pomoc. Przeanalizuje pozniej co to sed i jak dziala to pewnie dojde do tego jak mu przemycic tez dane dla min i max.

18

No to zobacz jak to zrobić w jednym skrypcie: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=1516#p1516

19

Sed służy do podmiany czegoś na coś.

20

Ok, no to ponownie dziekuje za kolejna porcje wiedzy. Zalozenie juz rozumiem i popracuje nad tym aby byl jeden skrypt.

21

Na koniec dzialajacy tak jak nalezy jeden skrypt. Moze komus kiedys sie przyda pomimo tego, ze na tym forum w roznych miejscach ma niezbedne informacje.

root@Gargoyle:~$ cat /usr/sbin/templot.sh
#!/bin/sh

echo `digitemp_DS9097U -a -q -o "%Y-%m-%d %H:%M:%S %.2C"` >> /usr/meteo/temperatura.txt

MIN=$(cut -d' ' -f6 /usr/meteo/temperatura.txt | sort -n | head -1)
MAX=$(cut -d' ' -f6 /usr/meteo/temperatura.txt | sort -n | tail -1)

GNUPLOT_COMMAND="/tmp/gnuplot_cmd"
touch ${GNUPLOT_COMMAND}

cat > ${GNUPLOT_COMMAND} << __EOF__
set output '/www/temp.png'
set xlabel "godzina"
set xdata time
set format x "%H"
set grid
set key left
set key spacing 1.3
set label "aktualna: ${AKT}" at graph 0.4, graph 0.97
set label "minimalna: ${MIN}" at graph 0.4, graph 0.92
set label "maksymalna: ${MAX}" at graph 0.4, graph 0.87
quit
__EOF__

gnuplot ${GNUPLOT_COMMAND}

22

Zrobiłem również pomiary temperatur na wykresach, które są zapisywane jako pliki png oraz gif.
Zapis mam do katalogu tmp, (ponieważ jest w ramie) bo pendrive mógłby tego nie wytrzymać.

Teraz pytanie jak wyświetlić ten obrazek na stronie? Bo z tego co się orientuję to obrazek musi być w katalogu co strona czyli www lub podrzędnym.

23

Dokładnie tak: http://eko.one.pl/?p=openwrt-webcam#fswebcam ostatni punkt. robisz link z /tmp/obrazek do /www/obrazek

24

Dzięki za informacje o dowiązaniu.

25 (edytowany przez migos 2012-12-23 00:21:08)

Zauważyłem ostatnio złe odczyty temp min i max na wykresie gnulpota i wyświetlane przez set label
Dzieje się tak przy ujemnej temperaturze, a mianowicie
zadania szukania wykonuję przez:
MIN=$(cut -d' ' -f5 /scieżka/dwor_24 | sort -n | head -1)
MAX=$(cut -d' ' -f5 /scieżka/dwor_24 | sort -n | tail -1)
Temperatura min i max wyszukana jest zawsze podawana jako pierwsza po całkowitej liczbie w zakresie, który jest zapisany w pliku z odczytem temp tzn.
(rzeczywista min zapisana wynosi -15.79 a wyszukana -15.06)
(rzeczywista max zapisana wynosi -7.06 a wyszukana -7.94)
W jaki sposób można to zautomatyzować, aby i przy odczycie dodatniej i ujemnej temperatury odczyty dla max i min były poprawne?
PunBB bbcode test