Temat: Gnuplot i dodatkowe informacje na wykresie
Witajcie.
Pierwszy moj post. Staralem sie w miare zapoznac z zawartoscia forum.
Chcialem miec pomiar temperatury w kilku miejscach. Tak doszedlem tutaj i do rozwiazania z openwrt ktore wydaje sie najbardziej optymalne.
Poczytalem troche i skompletowalem TL-WR1043ND, Mp00202, kilka termometrow DS18B20
Jakos do kupy wszystko poskladalem, doinstalowalem do routera co potrzeba i mam odczyty.
Nie mialem do czynienia nigdy z linuxem, tworzeniem w php czy samym openwrt wiec w pewnym momencie pojawily sie schody z ktorymi trudno mi jest samemu sobie poradzic.
Zacialem sie na gnuplocie (zaktualizowalem do wer.4.6 ze wzgledu na polecenie stats). Wykres mam dzieki metodzie prob i bledow oraz tego co udalo mi sie przeczytac w necie.
Problemem jest uzyskanie dodatkowych informacji ktore chcialbym miec na wykresie. Chodzi o minimum i maksimum temperatury z danego okresu a przede wszystkim abym na tym samym wykresie mial biezaca temperature. Odczyty mam dopiero z 3 dni wiec niedlugo pewnie pojawi sie kolejny problem jak ograniczyc wykres do kilku ostatnich dni (7, 14 itp.). No ale to pozniej. Moze ktos podzielic sie wiedza jak uzyskac to o czym pisze powyzej?
set terminal png small size 800,500
set output '/www/temperatura.png'
set title "Wykres temperatury"
set xlabel "godzina"
set timefmt "%Y-%m-%d %H:%M:%S"
set xdata time
set ylabel "temperatura °C"
set format x "%H"
set grid
set key left
set style line 1 linecolor rgbcolor "#0000AA
set key spacing 1.3
set label 'maksymalna:' right at graph 0.9, graph 0.9
set label 'minimalna:' right at graph 0.9, graph 0.85
# stats "/usr/meteo/temperatura.txt" u 5:6 - nie dziala bo dane timedata
# stats "/usr/meteo/temperatura.txt" using 6 - to samo ale moze zadziala pod koniec skryptu
- probuje dalej
plot '/usr/meteo/temperatura.txt' using 4:6 t 'zewnętrzny' with lines lt 1, \
'/usr/meteo/temperatura.txt' using 10:12 t 'parapet' with lines lw 1, \
'/usr/meteo/temperatura.txt' using 1:3 t 'ziemia' with lines lw 1, \
'/usr/meteo/temperatura.txt' using 7:9 t 'luzny' with lines lw 1, \
'/usr/meteo/temperatura.txt' using 4:6 smooth bezier t 'dane usrednione' with lines lt 1
# a to juz takie tam proby
reset
stats "/usr/meteo/temperatura.txt" using 6 prefix "temp" nooutput
# plot temp_min at graph 0.9, graph 0.9
# plot temp_min
quit