26

Odp: Nowy router MR-3420 i nie działają pingi

No jeżeli chcesz tego teamviewera to komputer na działce musi być, jeżeli połączysz tunelem oba routery to wtedy nie ma potrzeby stawiania tego komputera. Co do openwrt do routera, to po zainstalowaniu trzeba jedynie włączyć wifi i ustawić hasło i router będzie spełniał taką samą funkcję jak na oryginalnym oprogramowaniu. Dalsza ingerencja to jedynie ewentualne restarty. Konfigurację tunelu ssh masz opisaną krok po kroku, w ogóle jest sporo poradników, jak coś to też masz to forum.
Zacząć należy od zalogowania się do routera, przejścia do zakładki firmware upgrade i wskalaznia lokalizacji pliku z openwrt. smile
Czy sobie poradzisz nie wie nikt do momentu jak nie spróbujesz.
Powodzenia!

27 (edytowany przez fido 2012-09-22 22:21:04)

szupek napisał/a:

No jeżeli chcesz tego teamviewera to komputer na działce musi być, jeżeli połączysz tunelem oba routery to wtedy nie ma potrzeby stawiania tego komputera. Co do openwrt do routera, to po zainstalowaniu trzeba jedynie włączyć wifi i ustawić hasło i router będzie spełniał taką samą funkcję jak na oryginalnym oprogramowaniu. Dalsza ingerencja to jedynie ewentualne restarty. Konfigurację tunelu ssh masz opisaną krok po kroku, w ogóle jest sporo poradników, jak coś to też masz to forum.
Zacząć należy od zalogowania się do routera, przejścia do zakładki firmware upgrade i wskalaznia lokalizacji pliku z openwrt. smile
Czy sobie poradzisz nie wie nikt do momentu jak nie spróbujesz.
Powodzenia!

Najlepszym rozwiązaniem byłoby bez kompa na działce ale właśnie nie mam pojęcie jak zrobić to tunelowanie dwóch routerów nie ruszając oprogramowania tego w domu 841ND bo nie wiem czy istnieje jakiś obraz gorgyle do 841ND. Ja jestem prosty człowiek i muszę mieć łopatologicznie wytłumaczone

marczelo napisał/a:

Fido napisałeś trochę od innej paczki inicjatywę masz dobrą kwestia pojęcia tego do ciebie należy masz w domu ten   1043ND i masz gargoyle na tym i na tym wiec co za problem ? Dograj pamięć na USB po co ci trzymać czyste openwirt ? Albo wróć do oryginałów. Cezary co napisał ze  Mr3420 nawiązuje połączenie, więc masz linki do porad poczytaj i spróbuj. A szupek TL-WR841ND ten nie ma usb wiec nić dziwnego ze nie wejdzie nic pozdrawiam

1043ND to ja mam u siebie w domu. Znajomy u którego ma to chodzić ma 841ND

28 (edytowany przez szupek 2012-09-22 22:32:12)

Jest gargoyle do 841, ale konfigurację tunelu ssh musisz wyklepać z konsoli tak czy innaczej.
To tak: bez ruszania oryginalnego oprogramowania tej 841 raczej nie da rady ich połączyć.
A co do łopatologicznego wytłumaczenia to bierzesz dwa routery, wgrywasz do nich openwrt i podążasz za poradnikiem z linku, który Ci podałem kilka postów wcześniej.

29

Koledzy a jakbym do routera znajomego czyli 841ND wgrał goragoyle i oczywiście mając też gargoyle w MR3420 będzie zdecydowanie łatwiej ? Jeśli tak to czy mogę prosić o wskazówki jak najprościej to tunelowanie między routerami zrobić który serwer który klient (serwer 841ND klient Mr tak ?) bo wiadomo od razu na pewno się nie uda a całymi dniami u znajomego nie będę też przesiadywał wiec wolałbym mieć wszystko przygotowanie. Czy jak zrobię tunel między routerami to na działce nie będzie problemu z internetem jakby ktoś chciał skorzystać.

30

szupek napisał/a:

Jest gargoyle do 841, ale konfigurację tunelu ssh musisz wyklepać z konsoli tak czy innaczej.
To tak: bez ruszania oryginalnego oprogramowania tej 841 raczej nie da rady ich połączyć.
A co do łopatologicznego wytłumaczenia to bierzesz dwa routery, wgrywasz do nich openwrt i podążasz za poradnikiem z linku, który Ci podałem kilka postów wcześniej.

Właśnie zauważyłem że jest i może się skuszę ale czy pamięci na jednym i drugim wystarczy żeby to wszystko zrobić ? Jutro się jeszcze dowiem jakim dokładnie routerm znajomy dysponuje.

31

marczelo napisał/a:

Wiec  ten co masz jest dobry i dograj  exroot na pendrvie i spróbuj vpn wrzucić  ustaw wi fi tak jak ci pisał szupek nie będę dublować tego  co już jest napisane poczytaj porady jest tego na tym forum troszkę wiec poczytaj.

Ten 841ND nie ma usb ?

32

pamięci na openvpn będzie mało - byś musiał skompilować obraz z potrzebnym pakietem. Do stworzenia tunelu ssh nie musisz nieczego doinstalowywać, więc pamięci powinno wystarczyć.

33

szupek napisał/a:

, który Ci podałem kilka postów wcześniej.

Ten
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4272

Czy ten
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artykulow/34-openwrt

@marczelo
Zabawa z 1043ND nie wchodzi w grę bo to jest mój. Właśnie się tego obawiam co opisałeś że 841 za mało pamięci i jak coś się stanie to klapa więc chyba sobie nie poradzę i pozostanie opcja poprzez Teamviewera bo jakoś nie widzę senesu kupowania kolejnego router 1043ND. Szkoda że znajomy zakupił ten 841ND sam bez porozumienia z kimś.

34

Ten drugi, a dokładnie to ten: http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … ppp-po-ssh
W tym momencie mam na biurku czwartego wr740n, którego flash'uję OpenWRT. On również ma 4 MB pamięci flash i uwierz mi, że nic złego mi się jak do tej pory z żadnym nie stało. Ale rób jak chcesz - Twoja broszka.

35

szupek napisał/a:

Ten drugi, a dokładnie to ten: http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … ppp-po-ssh
W tym momencie mam na biurku czwartego wr740n, którego flash'uję OpenWRT. On również ma 4 MB pamięci flash i uwierz mi, że nic złego mi się jak do tej pory z żadnym nie stało. Ale rób jak chcesz - Twoja broszka.

marczelo napisał/a:

Fido słuchaj ty po prostu się boisz tego zrobić nawet jak byś uwalił sobie router to można go uratować, poprzez.Putty ale z drugiej strony cię rozumie masz mało wiedzy i tu są schody,ale po to jest ta strona są poradniki opisane dobrze każdy z nas kiedyś startował o zera, To jest tak wlej wodę do czajnika ona stanie się tym czajnikiem woda wydaje się  być słaba a może zniszczyć skałę. podobnie jest ze wszystkim uczymy się przez całe życie. A zmierzam do tego byś się nie bał i spróbował, nawet szupek ci napisał ze wgrywa.Gargoyle wiec sam widzisz i ma ten sam co ty ten model to starszy brat modelu MR3420. ale jak przed mówca napisał zrobisz jak uważasz pozdrawiam.

Ja się nie boje wgrywać do MR3420 bo już mam wgrane Gargoyle do niego jak tylko kupiłem, ja się boję albo powiedzmy mam obawy wgrywać do routera 841ND u znajomego, ale to jest najmniejszy problem bo mogę wgrać ale problem jest w tym czy do uruchomiania tego co chcę wystarczy w nich pamięci. MR3420 ma usb więc by można extroota postawić ale 841ND już usb nie ma więc tu jest problem.

36 (edytowany przez fido 2012-09-23 20:06:25)

marczelo napisał/a:

Wiesz możesz 841 grać Gargoyle oczywiście obraz musi być do tego modelu bo są różne obrazy. Openwirta ale  to nie ma sensu bo tak nie pójdzie najlepiej wróć na tym routerze MR3420 do oryginała i w tedy u kolegi się baw. Jeśli nie chcesz ruszać tego w domu 1043ND i tu się dziwię dlaczego się boisz ??? Najlepsza rada w takim przypadku zrób update do oryginała na mr3420 pozdrawiam.

Trochę kolega mi zamotał nie bardzo kumam. Co do 1043ND nie chcę ruszać bo już mam do niego wgrane czyste OpenWrt jakiś może rok, ale to jest mój router domowy a nie kolegi. Kolegi są 841ND i MR3420 - dlaczego mam wrócić do orginału skoro gargoyle działa wydaje mi się że lepiej niż orginał. Pytanie czy jest gdzieś w gorgoyle pokazana siła sygnału 3G

37

marczelo napisał/a:

A napisałem ze nie pójdzie bo tego nie zrobisz ja już widzę wiec proponuje ci wrócić do oryginała jak wiesz jak ? Dobrze może inni się wypowiedzą w sensie twojego problemu.

Nie zdążyłem napisać ale na MR3420 już mam wgrane gargoyle i działa lepiej niż oraginał, soją drogą czy jest gdzieś możliwość podejrzenia siły sygnału ?, Do 841ND nie ma sprawy mogę też dograć gargoyle ale czy to załatwi sprawę czy nie ma za mało pamięci .

38

marczelo napisał/a:

A cha a z twoich opisów wynikało ze masz dwa albo ja coś źle odczytałem jeśli tak to przepraszam. to masz i masz czyste gargoyle które nic ciekawego nie wnosi poza już i tak dogranymi aplikacjami, jest bardziej ciekawsze po dodaniu flash czy to sd czy pendrive czy dysk jak chcesz tak sobie robisz. to niech kolega wróci ci do oryginału i się baw tym pozdrawiam.

Nie nie
MR3420 - wgrane gargoyle czyste bez dodatków i działa lepiej niż orginał
841ND - cały czas na orginale jeszcze nic nie dogrywane ale jeśli by miało to załatwić sprawę to mogę dograć gargoyle

39

marczelo napisał/a:

Właśnie to pisałem te gargoyle nie jest takie bez dodatków ale wszystkiego nie ma trzeba samemu sobie wgrać jak chcesz  rozszerzyć możliwości Linuxa czyli nie inaczej Gargoyla miałeś styczność z Linuxem wogóle?

Tyl o ile miałem styczność można powiedzieć prawe wcale

40

Koledzy mam jeszcze kile pytań bo już teraz wiem że muszę mieć postawiony serer vpn i klienta. Mając do dyspozycji to co mam czyli
W domu
1. Router 841ND z orginalnym oprogramowaniem
2. laptopa podłączonego poprzez wifi
Na działce
1. router MR-3420 z gargoyle
2. Modem 3G

Pytanie
1. Gdzie w takim przypadku muszę postawić serwer a kto ma być klientem, bo z tego co wyczytałem serwer by musiał stać na działce ale to chyba w tym przypadku nie możliwe.

2. Jeśli ma być serwer w domu to czy do tego wystarczy windows na laptopie bo czytałem w necie i nawet mi się udało takie coś postawić czyli na jednym kompie postawiłem server vpn i się tym samym kompem do niego podłączyłem.

3. Jeśli klientem ma być router na działce to jak go skonfigurować i jak wówczas będę mógł oglądać przekaz z kamer skoro router z działki będzie klientem.

41

1. Odwrotnie. Serwer w domu, klient na działce.
2. Wszystko jedno, będziesz musiał porty przekierować na routerze odpowiadające na transmisję po openvpn
3. Poczytaj o tunelach. Po prostu klient zestawia tunel, a potem masz połączenie jak by to była jedna sieć (powiedzmy).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

42

Cezary napisał/a:

1. Odwrotnie. Serwer w domu, klient na działce.
2. Wszystko jedno, będziesz musiał porty przekierować na routerze odpowiadające na transmisję po openvpn
3. Poczytaj o tunelach. Po prostu klient zestawia tunel, a potem masz połączenie jak by to była jedna sieć (powiedzmy).

1. Ok serwer w domu na windzie i oczywiście najlepiej żeby była jakieś domena ddns tak ? Czy np ten serwer musi być cały czas włączony czy nie ? czy wystarczy go włączać tylko w momencie potrzeby zalogowania się na działkę ?

2. Porty przekierować na routerze w domu czy na działce ?

3. Co najlepiej zainstalować na routerze klienta (MR3420)
tunel VPN P2P z wykorzystaniem n2n
    Tunel SSH "odwrotny" - tunelowanie zza natem
    OpenVPN - dedykowany vpn umożliwiający dostęp do zasobów sieci lokalnej
    Active Port Forwarder - tunelowanie zza natem
    Konfiguracja routera z OpenWrt dla sieci Tor - sieć anonimizująca w praktyce
    Serwer VPN z wykorzystaniem PPTP

4. Oczywiście wówczas na działce nie będzie potrzebne włączenie  komputera tak ? wystarczy sam router MR3420

43

1. Jeżeli zrobisz tak, aby klient ponawiał połączenie to połączy się kiedy serwer będzie dostępny, więc możesz go włączyć kiedy chcesz. ddns oczywiście konieczny, chyba że ip ci się nie zmienia
2. W domu
3. To zależy co w domu zainstalujesz ("na serwerze") prawda?
4. tak

44

Cezary napisał/a:

1. Jeżeli zrobisz tak, aby klient ponawiał połączenie to połączy się kiedy serwer będzie dostępny, więc możesz go włączyć kiedy chcesz. ddns oczywiście konieczny, chyba że ip ci się nie zmienia

Jak takie ponawianie zrobić to może później

Cezary napisał/a:

3. To zależy co w domu zainstalujesz ("na serwerze") prawda?

Co by kolega poradził żeby zainstalować z moją minimalną wiedzą i żeby sprawiło najmniej kłopotów.

45

A na czym będziesz instalować w końcu? Na windows? To openvpn możesz postawić.

46

Cezary napisał/a:

A na czym będziesz instalować w końcu? Na windows? To openvpn możesz postawić.

Tak dokładnie na windowsie XP.
Czy wystarczy to oprogramowanie co ma windows czy muszę coś dograć. Bo w wiem że windowsie wystarczy stworzyć nowe połączenie.
Tak swoją drogą w orginalnym firmware tp-linka jest coś takiego z vpn ale to chyba nie to
http://images46.fotosik.pl/1778/e9d77b1a34a66400m.jpg

47

To jest przepuszczanie vpn, nie server czy klient.

48

Cezary napisał/a:

To jeszcze przepuszczanie vpn, nie server czy klient.

No ok ale jak już mam powiedzmy zrobione to przepuszczanie to co dalej muszę jakiś program ściągnąć i zainstalować np takie coś jak tu  http://swupdate.openvpn.net/community/r … nstall.exe

49

Tak, na przykład takie coś. A potem zabierasz się za czytanie.

50 (edytowany przez fido 2012-09-25 17:54:08)

Cezary napisał/a:

Tak, na przykład takie coś. A potem zabierasz się za czytanie.

Ok jak zainstaluje to od strony windowsa mam już prawie wszystko ok ?

Teraz muszę zainstalować openvnp do mr3240 ?

Za czytanie tego http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpn

Czy dla prób jak nie posiadam w domu teraz 841ND mogę wykorzystać swój 1043ND ? bo później i tak będę też to robił na windowsie xp jedyne co się zmieni to router